Nasul.TV: Radu Moraru lanseaza o televiziune total independenta din subscriptie publica. Actionari: telespectatorii - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Nasul.TV: Radu Moraru lanseaza o televiziune total independenta din subscriptie publica. Actionari: telespectatorii


CIT COSTA SA-TI FACI O TELEVIZIUNE ?

de Radu Moraru – nasul@nasul.tv

Diferenta dintre un cal si o televiziune este ca primul consuma doar cind sta, cind munceste da randament 100% fara consum. In schimb, televiziunea consuma si cind sta si cind functioneaza, randamentul nu este garantat iar in cele mai multe cazuri ai pierderi, uneori uriase.

Potrivit unui personaj foarte activ in aceste zile, SOV a bagat in Realitatea, in ultimii 8 ani, aproape 180 de milioane de euro, pentru a obtine o cota medie de piata de aprox. 6%. Daca piata de publicitate tv este de 400 milioane de euro pe an, si daca s-ar juca in mod corect, Realitatea ar putea atrage minim 10 milioane de euro/ an. Daca ar functiona gratis in urmatorii ani, Realitatea si-ar scoate banii investiti de Vintu in 18 ani! Dar fiindca Realitatea lui Elan cheltuie, dupa parerea mea, minim 800.000 euro/luna, rezulta ca Elan isi va scoate cheltuielile din publicitate dar nu va face profit! Si asta cu o mare conditie: sa pastreze cota de piata de 6% sau sa o creasca! Practic, cei 180 de milioane investiti nu se vor recupera niciodata, poate 25% din ei in urmatorii 10 ani, prin vinzare de actiuni si alte manevre!

Marea problema in industria tv este ca performanta nu e sigura! Multi s-au jucat de-a televiziunea si au ramas lefteri! Altii s-au jucat fiindca au folosit televiziunea ca ghioaga electorala, pentru jocuri politice cu finalitate in afaceri banoase si oneroase cu statul! Acestia au cistigat!

Se poate construi o televiziune onesta, corecta fata de telespectatorii sai si rentabila din punct de vedere financiar? Da, cu citeva conditii.
Marile bugete de publicitate ale marilor companii, romanesti sau straine, sa nu mai depinda de stat sau de politicieni!
Masuratorile de audienta sa fie realizate corect, transparent si prin tehnologii avansate, nu ca pina acum!
Santajul practicat de presa sa nu mai fie permis ba chiar sa fie aspru urmarit si pedepsit!
CNA-ul sa fie depolitizat!
ULTIMA CONDITIE? Sa stii sa faci audienta!!!

E POSIBIL NASUL TV?! Mai ales ca precedentele conditii, sa nu fim naivi, nu vor fi implementate miine.

E posibila o televiziune care sa serveasca numai interesul telespectatorilor sai, chiar si atunci cind interesele sau optiunile politice ale telespectatorilor sint diferite? Eu cred ca da, as numi-o “televiziunea democratica”! Finantata chiar de catre telespectatori, in mod inteligent. Tot ei voteaza un consiliu editorial care sa reprezinte “investitorii”! Atunci sa vedeti cit e de greu sa faci presa! Ar fi cea mai onesta reteta pentru urmatorii 10 ani, pentru Romania!

E nevoie de 100.000 de fani ai acestei idei, care sa achizitioneze cite o actiune, in valoare de 100 de euro, platibili in doua transe egale, anuale. Astfel, este asigurata finantarea pe 2 ani iar telespectatorii detin 50% pentru a putea bloca vinzarea televiziunii fara acordul lor!
Este nevoie de 100 de companii mijlocii, curate, care sa isi permita achizitia a 500 de actiuni, cu plata in doi ani. Astfel, aceste companii vor detine, impreuna, 25% din actiuni dar vor beneficia de publicitate gratuita in valoare de 25.000 euro/ an, timp de doi ani.
Dupa primii doi ani, televiziunea ajunge la break even, adica isi finanteaza singura cheltuielile, nu mai e nevoie de efortul actionarilor, si incepe sa faca profit!

Restul de 25% din actiuni vor fi detinute de echipa Nasul si va reprezenta pachetul de control, pentru a garanta independenta editoriala fata de orice ingerinte. Echipa Nasul va fi supravegheata de catre Consiliul Editorial ales de catre micii actionari. Companiile nu cred ca ar trebui sa voteze. In schimb, ele vor fi protejate in fata santajului de presa sau politic, avind o tribuna unde se pot apara sau explica.

Vom face performanta? Echipa mea are o experienta de 20 de ani de presa scrisa si televiziune, dar toate performantele noastre trecute nu pot garanta 100%! Insa credem ca putem realiza, in primii doi ani de finantare publica, o cota de piata intre 3-5%, avind in vedere numarul mare al fanilor nostri dar si faptul ca, in Romania, nu exista o televiziune de dreapta care sa stimuleze munca, productia si profitul si abia apoi cheltuirea banilor in scopuri sociale. La noi, toate televiziunile bocesc pe seama saraciei si a puturoseniei, fiindca populismul ieftin face rating iar ele depind de acest rating pagubos pentru tara! Culmea, desi avem peste 30% dintre romani oameni cu gindire de dreapta. E adevarat, unii dintre ei nu stiu, si se declara de centru-dreapta!, o mantzocarie romaneasca de tipul nici laie, nici balaie!

In 2014, de exemplu, piata de publicitate tv va ajunge la 500 de milioane de euro si va fi mai corecta, mai asezata pe valoare si nu pe smecherie! Asta ar insemna, pentru Nasul TV, incasari de minim 10 milioane, adica un mic profit! Daca performam, putem incasa chiar si 15 milioane, adica un profit frumusel! La primul profit, actiunile investitorilor se pot scoate la tranzactionare! Desigur, am improvizat o schita, mai sint multe detalii avocatesti, dar e sigura independenta editoriala!

Inseamna mult 100 de euro?! Exista 100.000 de romani care sa riste pentru o idee?! Inseamna mult 100 de companii care sa-si cheltuie bugetul anual de publicitate, de 25.000 de euro, timp de 2 ani pe Nasul Tv, contra actiuni?! NU STIU! Dar as crede ca toti acesti oameni se pot stringe impreuna in maxim 6 luni! Noi avem reteta tv si oamenii, mingea e acum la voi, voi toti cei care ati pus intrebari si ati venit cu propuneri de cind s-a deschis acest blog! Sa fiti iubiti!

CUM SA ZIDESTI O TELEVIZIUNE – Episodul 2

de Radu Moraru – nasul@nasul.tv

NasulTV CUM SA ZIDESTI O TELEVIZIUNE   Episodul 2

Pina la ora la care scriu, am citit toate comentariile de pe blog referitoare la un nou tip de televiziune. Impreuna, mai entuziasti sau mai rezervati, pe cei citiva prosti nu ii luam in considerare, mai cunoscatori sau mai naivi (dar frumosi!), impreuna ati reusit sa ridicati toate problemele cu care ne putem confrunta. Dar ati venit cu multe solutii! Asta imi place rau! Darimam dar stim sa ridicam si sa zidim! Vor veni cu solutii si oamenii care nu il simpatizeaza pe Basescu! Ii asteptam! Cred ca trebuie sa fac niste precizari si sa prezint un parcurs pentru viitorul apropiat!

Puterea internetului e data de oamenii liberi! Ceilalti, postacii, au aparut ulterior, ca frina! Am observat, desi sint un novice, ca oamenii sint in stare, pentru libertate si valori, sa cheltuie muuuult timp si chiar bani. Am vazut ca milioane de oameni si-au construit lumi virtuale, jocuri pina la urma, unde sa se refugieze de nedreptatile lumii in care traiesc!

Am vrut sa construiesc VOX News pentru toti acesti oameni liberi. Nu am gasit un partener puternic si atunci, CNA-ul mi-a confiscat licenta in cele 90 de zile “regulamentare”! Am vrut sa construiesc 10 TV in acelasi scop, cu un partener foarte puternic, dar proiectul a esuat. Totul e deja istorie, mergem inainte si privim cu bucurie!

Imi amintesc citeva momente din istoria emisiunii Nasul cind, sute de mii de telespectatori, pe seara, veneau sa vada ce spunem noi. Noi, o echipa ce isi propune, cu frica lui Dumnezeu dar si cu puterea lui, lucruri simple. Sa stim, sa informam, sa intrebam, sa gresim, sa avem opinii si sa nu ne fie rusine sa ne privim dimineata in oglinda sau atunci cind ne uitam in ochii semenilor nostri. Au fost seri magice cind oamenii cautau speranta, emotie, miracol sau adevar! Ati reamintit seara de 6 decembrie 2009, alegeri prezidentiale, cind toate televiziunile v-au mintit in legatura cu cel mai important eveniment dintr-o democratie cum e cea romaneasca! In aceea seara, toti fanii inversunati ai Antenelor, IRealitatilor etc, veneau sa vada si ce spune Nasul! Nu fiindca ne iubeau, ba chiar ne urau unii dintre ei, dar veneau fiindca am impus respect, eram credibili si, in adincul sufletelor lor, stiau ca voi spune adevarul. Daca rezultatul real era cel dorit de moguli, l-as fi anuntat, chiar daca stiam ca nu va fi bine pentru noi si tara. Oamenii ca noi si ca voi, cei de pe blog, stim ca nu putem construi un viitor pe minciuna! Priviti toti anii postdecembristi, crime, abuzuri, minciuni si toate idealurile frumoase “bine” compromise!

Proiectul unei noi televiziuni este posibil. Cred ca in ultimii 20 de ani am lucrat cu peste 2000 de oameni de presa si cred ca foarte multi si-ar dori sa lucreze cu mine, chiar daca sint foarte dur cind vorbim de profesionalism. Am lucrat cu sute de companii si managerii lor stiu cit sint de serios! Nu poate nimeni sa afirme ca i-am dat tzeapa si acest lucru a devenit o mare calitate in Romania!

Ma adresez acum tuturor celor care ati comentat la postarea precedenta. Realizarea “Clubului celor 100.000 de Investitori” nu va fi usoara. Cred ca e nevoie, mai intii, sa organizam un Juriu de Integritate care sa elaboreze criteriile si profilul celui care sa faca parte din Club. Abia apoi vom face listele cu potentialii investitori si, cind vom depasi o masa critica, propun 20.000 de hotariti, abia atunci sa colectam banii, in conditii de maxima securitate!

Ideea cu investitorii nu e neaparat un bussines! Singurul lucru la care m-am gindit este ca cei 100.000 de investitori sa detina pachetul de 50% al societatii de televiziune! Sa organizam alegeri, campanie electorala pe blog, platforma, etc, si cei 100.000 sa isi desemneze alesii intr-un Consiliu Editorial, un numar de 10 consilieri. Eu pot avea votul decisiv, pentru care imi voi asuma raspunderea! Echipa mea va avea managementul operational al afacerii pina la momentul implinirii celor 2 ani de sustinere publica, dupa care vom organiza o licitatie internationala pentru un management care sa obtina cele mai bune profituri. Televiziunea se va dezvolta, dar controlul editorial va ramine intotdeauna la voi si la constiinta mea! 50% pentru oamenii liberi, 25% pentru echipa Nasul, mereu libera, si 25% pentru companiile curate. Acestea insa nu au drept de vot editorial, ele vor beneficia doar de rating, reclama, imaginea buna ca au contribuit la ceva unic in Europa, la tribuna libera, la protectie in caz de santaj politic sau mediatic! In plus, cred ca produsele acestor companii, daca sint bune, se vor vinde foarte bine catre sustinatorii acestui nou tip de televiziune.

Fara voi, cei 100.000, nu se poate lua nicio hotarire privind viitorul acestei televiziuni! Putem sa mentionam ca, timp de 10 ani, nu se va efectua nicio tranzactie, pina dispar toti rechinii si mogulii care au facut rau Romaniei!

Am mai spus, nu cred ca veti face multi bani, investind 100 de euro! Dar veti face! Oricum, ginditi-va la acesti bani ca la biletul de intrare in teren! Noua, romanilor, ni se reproseaza ca stam pe margine si spargem seminte! Intrati oameni buni pe teren, e mult mai greu!, iar meciul se vede altfel! Exista riscuri? Da, tocmai cad, de citiva ani, fonduri importante de pensii, banii oamenilor care au muncit o viata! Mai imi vine o idee, sa limitam numarul de actiuni pe care le poate lua o persoana agreata de catre Juriul de Integritate! 5-10 actiuni?! Nu avem nevoie de speculatori sau lupi in blana de oaie!

Baza e in voi! Din aproape in aproape! De cele 100 de companii ma ocup eu! Nu va fi usor! Dar in curind vom avea un mijloc de comunicare eficient! Ii rog pe bloggerii profesionisti sa ii invete pe ceilati cum sa afle prompt informatiile pe care le dam pe blog sau viitorul portal! RSS, Google, ce o mai fi! Voluntariatul doare, consuma, e dur! Piece of cake!, daca ma gindesc la milionul de romani care au suferit in puscarii sau la milioanele de bunici de pe front!

Hai Romania! Stiu ca putem! Sa fiti iubiti!

P.S.
Scuze, stiu ca m-am intins cu textul! M-ati infierbintat cu postarile voastre optimiste, naive, idealiste!
Fiti fara grija, vom fi in toate retelele nu doar pe net.

Sursa: Nasul.TV

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Vezi Video de cand a anuntat prima oara ideea si audio-interviu de dupa raderea lui de la 10 TV:

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.