Dezvaluiri: Plesu si Liiceanu l-au adus pe Nicu Ceausescu la Noica - Eugen Mihaescu "Intre linii" cu Mihai Botez - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dezvaluiri: Plesu si Liiceanu l-au adus pe Nicu Ceausescu la Noica – Eugen Mihaescu “Intre linii” cu Mihai Botez

Plesu si Liiceanu, agenti de influenta

“Sunt multe lucrurile pe care mi le-a povestit Botez si multe personaje ale caror fatete misterioase mi le-a “dezvaluit” (…)

Dintre multele povesti nu voi uita pe cele in care mi-a descris “intelectualii” Romaniei, pe care aveam sa-i cunosc personal mai tarziu, ma refer la cei iesiti ca puricii de sub pulpana lui Dan Haulica: Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si altii ca ei. Botez mi-a povestit ca a fost invitat la masa de aceasta trupa, intr-o vreme de mare penurie, o masa incarcata cu tot felul de bunatati. Și, dupa ce s-au infruptat, Liiceanu l-a interpelat domol:

– Draga, eu nu inteleg de ce ai tu corespondenta asta cu Vlad Georgescu de la Europa Libera (si Vlad mi-a fost coleg de liceu, dar acum era directorul postului de radio, dupa Noel Bernard). De ce vrei tu sa tulburi apele, de ce te apuci tu sa critici situatia? Ce, asta este menirea noastra, a intelectualilor?

Aici, Botez a inceput sa-l imite pe Liiceanu care isi misca mainile si strangea degetele de parca ar fi framantat aluatul in copaie.

– Noi framantam cultura, nu framantam paine! Nu e treaba noastra, painea! Tocmai acum te-ai apucat sa faci valuri, cand l-am urcat la Paltinis pe Nicusor ca sa-l prezentam maestrului Noica? Tocmai acum, cand am primit de lucru si trebuie sa traducem opera lui Platon?

Cred ca Botez era constient cu cine are de-a face. In orice caz, relatiile lui cu acest grup, la intoarcerea in Romania, au fost foarte reci, mascate de un zambet mieros.”

Cuibul de nebunii “Ascanio Damian”

“Era tarziu si am hotarat sa plecam acasa. L-am intrebat pe Brucan unde doarme si mi-a raspuns ca s-a intors la apartamentul sau din Primaverii, dar ca in perioada in care erau vanati prin Bucuresti s-a ascuns, impreuna cu Iliescu, la un prieten, Ascanio Damian, pe strada Paris, in aceeasi cladire in care locuia (si locuieste) Andrei Plesu.

L-am condus la masina si mi-a spus sa ma descurc cumva ca sa ajung la Intercontinental pentru ca, de a doua zi, voi avea un sofer la dispozitie. M-am intors la hotel ametit de diferenta de fus orar si de intamplarile la care am fost martor in prima zi petrecuta in Bucurestii eliberati.(…)

Cu Brucan in cuibusorul lui Nicu Ceausescu: sediul GDS

(…) A doua zi, Brucan m-a rugat sa-l insotesc la o intrunire a Grupului de Dialog Social. Tocmai le aprobase preluarea palatului pe care il renovase cu mare grija Nicusor Ceausescu. Ne-a insotit si Florin Badinici. In imobilul din Calea Victoriei se adunase toata floarea intelighentiei romanesti care, drept multumire pentru noul sediu, s-a repezit sa-l faca zdrente pe Tache. Erau acolo Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Stelian Tanase, Gabriel Andreescu, si Radu Filipescu. O duduie cu par cret si aspect de Dolores Ibaruri s-a dovedit cea mai agresiva. Il ataca pe Brucan cu autentica manie… anticomunista, in timp ce Tache o privea tacut printre gene. L-am intrebat pe Badinici daca stie cine este si mi-a raspuns ca se numeste Anca Oroveanu. Mi-a precizat ca n-are nici o legatura cu arhitectul Oni Oroveanu pe care il cunosteam eu la Paris, ci este fiica lui Leonte Rautu. Automat, mi-am imaginat o scena din anii ’50. Brucan tanar, in putere, cu parul rosu tuns perie, in vizita la colegul sau de partid Leonte Rautu, “dictatorul culturii romane”, legana pe genunchi un ghem de fata cu parul cret. Uta, uta, uta! Pana cand, sa vezi pozna, copila se scapa si face pipi pe pantalonii vizitatorului gentil. Cam asta facea si acum, la inceput de an si de oranduire, in fata unui intreg auditoriu, fetita devenita femeie: pipi pe pantalonii prietenului lui taica-sau. Il priveam pe Brucan si nu-mi venea sa cred ca nu reactioneaza in nici un fel! Cu ochi avizi si razbunatori, toti acei copii de fosti si ei insisi fosti membri ai Partidului Comunist Roman, urmareau scena inchipuindu-si ca, asistand la umilirea lui Brucan, participa la un ritual de purificare si se spala de pacatul colaborationismului, devenind autentici dizidenti. (…) Din nenorocire, la ghedesisti nimic nu este autentic! ”

Eugen Mihaescu,  “Intre linii“, Editura RAO, Bucuresti, 2011

Sursa: sroscas.ro

Vedeti si: Eugen Mihaescu despre Plesu, Iliescu, Brucan si Iulian Vlad, “Intre linii”. VIDEO

Cititi si: “Intre linii” cu Eugen Mihaescu: Tismaneanu a profanat mormantul tatalui sau la brat cu Iliescu, Constantinescu si Basescu

Vladimir Tismaneanu zis Volodea, prins “Intre linii”. Un portret de Eugen Mihaescu aparut la Editura Rao

Naked Iliescu by Eugen Mihaescu. Intre linii cu Ion Cristoiu. O emisiune de senzatie. VIDEO

EXCLUSIV. Cartea care il va baga din nou pe Iliescu in spital. Extrase din volumul “Intre linii” de Eugen Mihaescu. Lansare azi la Gaudeamus, ora 18.30

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.