Tintuită de un vaccin în scaunul cu rotile, Cidem Narcis Brăslaşu zboară prin poezie. O nouă lansare, la Cotroceni. VIDEO/FOTO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Tintuită de un vaccin în scaunul cu rotile, Cidem Narcis Brăslaşu zboară prin poezie. O nouă lansare, la Cotroceni. VIDEO/FOTO



Saptamana trecuta, Muzeul Naţional Cotroceni de pe langa Administratia Prezidentiala a Romaniei a gazduit o manifestare emotionanta: lansarea unui nou volum de versuri al poetei Cidem Narcis Brăslaşu. Desi mobilitatea sa se realizeaza cu ajutorul unui scaun cu rotile tanara poeta este mai libera decat multi dintre muritori. In cuvantul ei miscator, Cidem Narcis Brăslaşu a militat pentru speranta si credinta pe care nu trebuie sa le pierdem niciodata si i-a multumit lui Dumnezeu pentru harul pe care i l-a dat cat si mamei sale pentru ajutorul de nepretuit pe care i-l acorda de la nastere. Cidem s-a nascut ca orice copil dragalas si zglobiu. Viitorul avea sa-i fie frant insa la 11 luni din cauza unuia din serurile otravitoare care curma sau mutileaza vieti mult prea des, “cu avizul medicului”: un vaccin din cele denumite “ale copilariei”. O copilarie de care nu avea sa se mai bucure, niciodata. Boala cauzata de vaccinul blestemat s-a declansat la scurt timp, povesteste mama poetei, lacrimand. Un vaccin care a fost facut fara acordul ei.

“Parcursul vietii Narcisei, de la aproape un an pana acum, la 25, a fost presarat cu interventii chirurgicale si internari in spitale. Nu isi aduce aminte cu placere de ele. In schimb, o amintire frumoasa pastreaza anilor de scoala”, se scrie pe unul dintre portalurile dedicate sustinerii poetei. “Am avut niste colegi exceptionali. Ma luau cu ei peste tot. Am avut niste ani extraordinari”, isi aminteste tanara. Nu se poate deplasa decat cu ajutorul unui scaun cu rotile, aliat si dusman in acelasi timp, pentru ca cel mai mare vis al tinerei este sa poata merge. “Vreau mai mult ca orice sa pot merge singura. Sa ma plimb, sa fiu independenta si sa pot realiza ceva in viata”, spune Cidem, citata de prietenii ei online.

Diplegia spastica sau boala Little, de care sufera Cidem, este o dizabiliate neuropsihomotorie despre care medicii onesti nu se sfiesc sa afirme ca este produsa de vaccinuri. Inclusiv vaccinul contra asa-numitei “gripe porcine” a fost suspectat de generarea acestei boli, uneori fatale. Inca un motiv pentru care orice parinte trebuie sa fie in alerta maxima numai la auzul cuvantului “vaccin”. In dorinta de a-si materializa visul – normalitatea adica, sa poata pasi, merge, alerga – in urma unei campanii umanitare derulate acum cativa ani, la care a participat si fostul ziar “Ziua”, tanara poeta a incercat sa-si atenueze efectele sindromului printr-o interventie in strainatate, in China, cu o imbunatatire a starii sale insa fara efecte notabile. Cidem s-a refugiat in scris. “Ziua” nu mai exista. Astazi cea care o sustine cu toata dragostea, pe langa mama sa, este sotia presedintelui Romaniei, doamna Maria Basescu, dar si, evident, comunitatea extrem de solidara din care face parte tanara.

“Primul meu volum de poezii “Copil fără copilărie”, a apărut la Editura Europolis, în anul 2002, în limba tătară. Cel de-al doilea volum, “Fir de iarbă”, în limba română, reflectă colinda mea interioară în întreaga lume, cu imaginaţia mea care, pe zi ce trece, devine mai bogată. Fac parte din grupul literar “Petre Ţuţea – ţăranul filozof” unde am contribuit cu poeziile mele la apariţia celui de-al treilea volum “De treci codrii închipuirii””, aminteste Cidem despre anii lansarii sale. “Am dorit să-mi dovedesc că sunt capabilă să scriu, că sunt în stare să vibrez, chiar şi în căruţul cu rotile, că sunt un OM întreg.”, scrie poeta. Si a reusit.

Muzeul Naţional Cotroceni a aniversat „Ziua internaţională a poeziei”, având-o ca invitată pe tânăra poetă Cidem Narcis Braslaşu, dăruită cu harul de a scrie poezie pentru a-si înfrânge propria suferinţă si a-i bucura pe altii. Autoare a 14 volume de poezie şi proză scurtă, Cidem Narcis Brăslaşu şi-a lansat pe 21 martie 2012, la Muzeul Naţional Cotroceni, volumul de versuri „Din suflet pentru suflete”, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, transmite Uniunea Democrata a Tătarilor. Cartile i-au fost publicate cu sprijinul familiei, prietenilor si al Uniunii, începând cu anul 2002. Titluri în română si tătară ilustrează gândurile, trăirile şi frământările unei tinere care îşi compensează handicapul, visând la tot ce i-a fost şi îi este în continuare interzis, pendulând între resemnare si speranta, dupa cum spune chiar ea: „Kuwnaksiz Balalık – Copil fără copilărie” (2002), „Fir de iarbă” (2003), „Când lacrimile devin cristale” (2005), „Frământări” (2005), „Poveştiri alese” (2006), „Nelinişti metafizice” (2006), „Viaţa văzută din fotoliu” (2007), „Poezia mea e speranţă” (2008), „Sizlerge Selam” (2009), „O narcisa frantă” (2010), „Poveştiri autobiografice” (2011), „Din suflet pentru suflete” (2011), „Sǐr Saklagan Sözler” (2011), ne informeaza Uniunea comunitatii sale.

Dupa introducerea in universul poetei, facuta de directorul Muzeului National Cotroceni, Adina Rentea, creaţia literara a tinerei romano-tatare Cidem Narcis Braslaşu a fost prezentată de profesori apropiaţi scrierilor sale: deputatul Uniunii, lect. univ. drd. Aledin Amet, prof. univ. dr. Nuredin Ibram – profesor la Universitatea „Ovidius” Constanţa, prof. Ghiuner Acmola, prof. Aura Văceanu, prof. Neriman Ibraim – director adjunct Radio T, prof. Faruc Memet – fost preşedinte al Uniunii si un povestitor foarte amuzant. La eveniment, transmite Uniunea, au fost prezenţi: Prima Doamnă a României Maria Băsescu, Excelenţa Sa, Ömür Şölendil, Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, preşedintele UDTTMR, av.Varol Amet, Narcis Amza, formator la Casa Corpului Didactic Constanţa, numeroşi membri ai comunitatii constantene şi alţi invitaţi bucuresteni, printre care s-au aflat si membrii asociatiei culturale Adsum. Este demn de amintit si faptul ca una dintre profesoarele poetei, doamna Acmola Ghiuner, fiica de preot detinut politic si cu opt membri ai familiei inchisi in temnitele comuniste, este si autorea unei antologii de poezii din inchisori, din care a si recitat la Cotroceni, in special din Nichifor Crainic si Radu Gyr, preferatul dansei, despre care vorbeste in filmarea de mai sus. Portalul Ziaristi Online va prezinta cateva momente de la lansarea de la Cotroceni in clipurile video care insotesc acest material.

“Fac parte din rândul oamenilor care încearcă să înfrângă propria suferinţă dăruind celor din jur linişte, frumuseţe, imensă sensibilitate, momente de lirism autentic. Iubesc oamenii şi tot ceea ce a creat bunul Dumnezeu. Când mecanismul Creaţiei Divine se dereglează, se pare că Cel de Sus ia măsuri compensatorii şi dăruieşte altceva. Mie mi-a fost dăruită POEZIA”, scrie poeta Cidem Narcis Braslasu. Sa o ajute Dumnezeu!

Victor Roncea / Ziaristi Online

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.