Larry Watts despre Basarabia si Razboiul Secret contra Romaniei. Ca la Carte - Lansarea de la Universitatea din Craiova. VIDEO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Larry Watts despre Basarabia si Razboiul Secret contra Romaniei. Ca la Carte – Lansarea de la Universitatea din Craiova. VIDEO/INFO




Lansarea de la Universitatea din Craiova a cartii lui Larry Watts, Fereste-ma Doamne de prieteni, din Saptamana Mare, a fost anuntata si prezentata de toate televiziunile locale – TVR Craiova difuzand seara si o emisiune speciala dedicata evenimentului – cat si de Ora de Dolj, cu un semnal si o relatare cu titlul Larry L Watts: “Coșmarul sovieticilor a fost că România poate destrăma Tratatul de la Varșovia” si un Video pe care il prezentam mai jos, de Rao Books, Clipa.com, Ziare.com, Oltenasul Ro, Craiova Forum, Stiri la Zi si, bineinteles, organizatorii, Cuvantul Libertatii, si Ziaristi Online, cu relatarea: Larry L Watts primit de public ca John F Kennedy la conferinta si lansarea de la Universitatea din Craiova. FOTO/VIDEO/INFO.

Astazi mai prezentam doua extrase cu profesorul Larry Watts din emisiunea lui Cristian Tabara de la TVR, Ca la carte, si un fragment din conferinta istoricului american de la Craiova, toate atingand aceeasi tema sensibila: Basarabia si rusii! Maine venim cu un anunt-bomba privind o noua transmisie fulminanta la TVR si o declaratie asemenea, surprinsa de reporterul Ziaristi Online dupa dezbaterea de la Craiova.

Cititi si materialul TVR:

O fila de Istorie

„E dificil să apreciez, dar în 70 de ani nu s-au schimbat lucruri fundamental. Ar trebui să trecem mai departe. În Republica Moldova, acum, e o mare lipsă de transparenţă. România trebuie să facă o acomodare cu alt stat mai mare”, a spus istoricul american Larry Watts, în discuţia purtată cu Cristian Tabără în emisiunea Ca la carte difuzată sâmbătă, 18 februarie, de la ora 11.00, pe TVR 1.

Larry Watts, în cartea sa Fereşte-mă, Doamne, de prieteni! examinează interesele strategice aflate în spatele relaţiilor antagoniste ale României cu aliaţii din Răsărit. Discuţia din emisiunea Ca la carte, purtată pe baza acestei apariţii editoriale, a trecut prin toate etapele acestei istorii: „La începutul anilor ’60, regimul Dej a publicat această notiţă a lui Marx, cum că Moldova e a României, în timp ce documentele sovietice arătau că Moldova e parte a Uniunii Sovietice. „Dar nu putem spune că ocupaţia ţaristă a fost o eliberare”, spune istoricul, continuând: „Şi prin anii ’70 şi ’80, Uniunea Sovietică a avut această frică de pretenţii teritoriale. Cred că multă vreme nu va scăpa de această mentalitate, e clar că pentru Moscova este percepută drept o pierdere”.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la semnarea Păcii de la Bucureşti , aniversare care marchează şi oficializarea denumirii Basarabia pentru întreg teritoriul Moldovei dintre Prut şi Nistru, de la Marea Neagră până la Bucovina în poalele Carpaţilor. Larry Watts merge mai departe în carte şi este de părere că „nu putem accepta o istorie prefăcută”, reamintind faptul că România a fost totuşi prima ţară care a recunoscut statalitatea Moldovei, iar de la aceasta poate porni construirea unei relaţii mai bune între cele două state. Istoricul american este de părere că, în timp, se pot ameliora efectele negative pe care influenţa Moscovei a avut-o în permanenta încercare de a rupe legătura dintre etnicii români din Republica Moldova şi România. Procesul poate fi de durată, ţinând cont de revenirile în timp ale presiunii ruseşti: „Focalizarea Rusiei pe relaţiile Republica Moldova – România a devenit mult mai intensă în 1993, când NATO şi-a deschis oficial uşa pentru noi membri, iar SUA au iniţiat primul program de asistenţă pentru România”.

Urmăriţi căteva fragmente din emisiunea Ca la Carte, în filmuleţele alăturate.

Istoric:

1812-2012: Basarabia – 200 de ani; mai 1812: Pacea de la Bucureşti

În urma războiului ruso-turc (1806-1812), Turcia cedează Rusiei teritoriul dintre Prut şi Nistru – care, de atunci, se va numi  Basarabia. Basarabia desemna pe vremuri doar partea de sud a Moldovei  dintre Prut şi Nistru – numită şi Bugeac sau Basarabia istorică, parte  din vechiul regat Dacic al lui Burebista – pentru ca, după 1812 să  devină denumirea oficială a întregului teritoriu al Moldovei dintre Prut şi Nistru, de la Marea Neagră pînă la Bucovina în poalele Carpaţilor. Va urma o intensă politică de rusificare şi de colonizare rusă şi ucrainiană. “Poarta nu avea dreptul să facă această cesiune şi Rusiei ar fi trebuit să-i fie ruşine s-o ceară” (1834, raport al baronului Bois le-Comte).

Despre Larry Watts:

Istoric şi scriitor american, Larry Watts, specializat pe probleme de istorie sovietică, s-a apropiat de ţara noastră în urma unor studii aprofundate de istorie a statelor din Sud-Est-ul european, în special România, Iugoslavia şi Polonia. Scriitorul ne-a şi vizitat pentru prima în 1981, rămânând legat până astăzi de România. Între 1990 şi 1991, a condus Biroul IREX din Bucureşti, iar pînă în 1997, a fost Senior Consultant al Project on Ethnic Relation şi director al Biroului PER din România. Din 1990, a fost consilier în probleme de reformă democrată şi control asupra institutiilor statului şi s-a ocupat de înfiintarea Colegiului National de Apărare şi a Consiliului pentru Minorităţi Naţionale.

În afară de volumul Fereşte-mă, Doamne, de prieteni!, Larry Watts a publicat cărţi precum Reforma militară românească şi integrarea în NATO sau O Casandră a României. Ion Antonescu şi lupta pentru reformă 19181941.

amorena.minculescu@tvr.ro / TVR

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.