Dr Larry Watts in revistele SRI si CIA despre cartea coordonata de George Maior, Un Razboi al Mintii - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dr Larry Watts in revistele SRI si CIA despre cartea coordonata de George Maior, Un Razboi al Mintii

“(…) George Cristian Maior, coordonator al volumului Un Razboi al Mintii: Intelligence, servicii secrete si cunoasterea strategica in secolul XXI si director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), agentia de informatii interne din Romania – doreste, in mod explicit, sa rafineze dezbaterea publica privind serviciile romanesti de informatii, mai ales in legatura cu evolutiile post-comunism si post 9/11 si discutiile privind transformarile in domeniul intelligence. Un Razboi al Mintii refecta campania pe care Maior o desfasoara in ultimii 5 ani pentru promovarea rolului educativ si atitudinii proactive deja impresionante ale Serviciului pe care il conduce.

Un important element de substrat este faptul ca numirea fara precendent a lui Maior in functia de director, in 2006, din partea unui important partid de opozitie, a fost partial determinata de temerile exprimate in mod repetat de societatea civila, potrivit carora administratiile prezidentiale si partidele aflate la guvernare au folosit in mod regulat serviciile de informatii in scopuri politice partizane. Intr-adevar, in timp ce niciunul dintre autori nu insista asupra acestui aspect, problema politizarii a fost totusi ridicata in mai multe dintre prezentarile lor. Din fericire, Maior este unul din putinii intelectuali din domeniul apararii si securitatii, calificat, intr-adevar, pentru o astfel de pozitie, avand in vedere ca a ocupat functia de adjunct al ministrului apararii, insarcinat cu integrarea euro-atlantica si reforma in Armata in perioada aderarii Romaniei la NATO. El este, de asemenea, un diplomat cu experienta si fost insarcinat cu afaceri in Irlanda.

Obiectivele imediate ale lucrarii coordonate de Maior sunt de a defini cunoasterea strategica si menirea intelligence-ului intr-o societate democratica si de a identifica si rpezenta actorii, procesele si produsele in domeniul intelligence; structura necesara sau dezirabila a serviciilor de informatii in actualul mediu de securitate; si natura transformarii intelligence-ului secolului XXI in special in ce priveste managementul profesionist. Publicul-tinta vizat de Maior este larg, incluzand elite politice, jurnalisti si analisti din mediul academic implicati in dezbaterea publica, precum si profesori, cercetatori si studenti dornici sa inteleaga aceste aspecte, sau a caror activitate ar fi mai bine documentata prin intelegerea lor.

In cea mai mare parte, Maior si colaboratorii sai reusesc sa traseze principalele directii ale dezbaterii si sa ofere o harta a surselor accesibile online pentru cei interesati de elementele sale specifice. Deosebit de impresionante sunt contributiile specialistilor in intelligence din SRI la acest volum: George Maior despre natura cunoasterii strategice si transformarii serviciilor de informatii in secolul XXI; Mihaela Matei despre transformarea serviciilor de informatii si proceselor manageriale; Florian Coldea despre contraspionaj; Ionel Nitu despre avertizare timpurie si evitarea surprizei; Nicolae Iancu despre securitate cibernetica si Valentin Filip despre controlul parlamentar si relatiile cu Parlamentul.

(…)

Desi reuseste cu succes sa expuna temele centrale, dezbaterile si discutiile legate de evolutia transformarilor intelligence-ului contemporan, volumul se prezinta mai putin bine, cu cateva exceptii, sub aspectul unei priviri istorice de ansamblu asupra experientei romanesti.

(…)

Pentru straini cartea este utila sub aspectul reflectarii gandirii din intelligence-ul romanesc si transformarilor actuale si un indicator al preocuparilor vechi si noi pentru specialistii romani in domeniu. Este, de asemenea, de interes pentru cei care analizeaza comparativ reformele in intelligence si preocuparile in domeniu in spatiul post-comunist.”

Larry L Watts

Sursa: Revista Serviciului Roman de InformatiiIntelligence

Sursa originala, unde puteti gasi recenzia integrala: CIA.gov

Printre fragmentele mai interesante pe care le puteti citi la CIA Home > Library > Center for the Study of Intelligence > CSI Publications > Studies in Intelligence > studies > Vol. 55 No. 4 > A Mind War: Intelligence, Secret Services and Strategic Knowledge in the 21st Century, se afla si urmatorul:

“There are, however, large differences in the acquaintance of other contributors with the current debates and their theoretical unpinning, which sometimes strikes jarring and incongruous notes. This is particularly the case of Stejărel Olaru’s contribution on the transfer of former Securitate archives. This example, nonetheless serves to demonstrate in striking fashion the aforementioned biases of civil society representatives (e.g., the casting of “civil society” as an unmitigated good, when leading representatives involved in the archive transfer had been “persons of interest” for Romania’s anti-KGB unit prior to 1990 and were exposed for concealing their intelligence links afterward).”

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Vedeti si: Cum a fost la lansarea cartii lui Larry Watts, cu seful SRI, George Maior, ex-seful SIE Ioan Talpes, istoricul Mihai Retegan si sociologul Vasile Dancu. AUDIO/FOTO/VIDEO

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.