Extremistul Csibi Barna candideaza la Consiliul Local Miercurea Ciuc. Trianonul, "comemorat" cu ordin de la Orban si Kover - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Extremistul Csibi Barna candideaza la Consiliul Local Miercurea Ciuc. Trianonul, “comemorat” cu ordin de la Orban si Kover

Două acţiuni de comemorare a Tratatului de la Trianon au fost organizate, luni, în acelaşi timp, la Miercurea Ciuc, în ambele situaţii harta Ungariei Mari fiind ‘răstignită’ pe cruce, transmite Agerpres.

Una dintre acţiuni a fost organizată de ‘Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate’ şi s-a desfăşurat în faţa consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc. Aproximativ 70 de persoane s-au strâns la statuia Gloria Victis, unele dintre ele purtând în mâini steaguri ale maghiarimii, steagul secuiesc sau steagul lui Arpad, folosit şi de gruparea Garda Maghiară, interzisă în Ungaria. De asemenea, o hartă a Ungariei Mari a fost pusă pe o cruce, iar pe ea scria ‘Nem. Nem. Soha! (Nu. Nu. Niciodată! – n.r.). Manifestarea trebuia să înceapă la ora 17,32 (16,32, ora Ungariei), ora la care s-a semnat Tratatul de la Trianon, în urmă cu 92 de ani, dar organizatorii au întârziat întrucât detaşamentul de husari călare nu a ajuns la timp.

Cei prezenţi au cântat imnul Ungariei, în timp ce drapelul maghiarimii şi mai multe steaguri negre de doliu au fost coborâte în bernă, după care s-au rostit discursuri despre semnificaţia acestei zile pentru maghiari. Mulţi dintre participanţi au recunoscut că pentru ei este o zi de doliu, că este o mare nedreptate a fost făcută maghiarilor şi că ar dori să se revină la situaţia dinaintea semnării Tratatului de la Trianon.

După rostirea discursurilor şi recitarea mai multor poezii, participanţii au mers în marş prin centrul oraşului. ‘Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate’ a fost înfiinţată în aprilie 2001, în Ungaria, de către tineri maghiari cu orientare de dreapta şi are ca scop ‘obţinerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, precum şi prezentarea nedreptăţilor cauzate de Tratatul de pace de la Trianon’. Numele acestei organizaţii face referire la structura administrativ-teritorială a Ungariei Mari.

O altă manifestare de comemorare a fost organizată, în acelaşi timp, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de tânărul extremist Csibi Barna, cunoscut opiniei publice după ce anul trecut a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.

Csibi Barna a afişat două pancarde pe care scria în limba maghiară ‘Să piară Trianonul’ şi ‘Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară. Ocupanţi, căraţi-vă!’. De asemenea, şi el a adus o cruce de lemn pe care era ‘răstignită’ harta Ungariei Mari.

Csibi a declarat presei că tratatul de la Trianon ‘este o pacoste’, întrucât, atunci, ‘ţara, patria strămoşilor mei, a fost pusă pe cruce şi lăsată să moară’.

‘Ar fi normală o revizuire. Eu mă consider un revizionist înrăit, este timpul să fie revizuit Tratatul, în fapt el nici nu mai este în vigoare, aşa se pare’, a spus Csibi Barna, care candidează la alegerile locale din 10 iunie pentru un loc în Consiliul Local Miercurea Ciuc.

Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920, între Puterile Aliate şi Ungaria, stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, înfrânt în Primul Război Mondial. Tratatul confirmă recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România, isi incheie AGERPRES depesa.

De la avertizorul public Dan Tanasa aflam ca Autoritățile de la Budapesta au fost implicate la cel mai înalt nivel în comemorarea Tratatului de la Trianon, dupa cum se vede si in fotografia de mai sus cu Victor Orban si Laszlo Kover, flituitul de catre Parlamentul de la Bucuresti.

Zeci de manifestări au fost organizate și anul acesta în Ungaria pentru a comemora ziua de 4 iunie, data la care “Ungaria Mare” a fost redusa la dimensiunea ei reala, ca urmare a Tratatului de la Trianon.

Manifestările sunt coordonate atât de organizațiile extremiste maghiare în frunte cu partidul parlamentar Jobbik cât și de oficialătățile Republicii Ungare de la cel mai înalt nivel. Spre exemplu azi, președintele Ungariei, Ader Janos, premierul Ungariei, Viktor Orban și președintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, au participat la înălțarea drapelului național al Ungariei în Piața Kossuth din Budapesta, ca moment ce face parte din manifestările dedicate comemorării Tratatului de la Trianon (foto – detalii aici).

Din anul 2010 ziua de 4 iunie a fost declarată de Guvernul Orban ”Ziua Națională a Apartenenței Comune”, ridicând politica revizionistă la rang de politică de stat. Conform programului manifestărilor organizate de Guvernul Ungariei la ora 16:30 – bat clopotele în ţară şi în afara hotarelor – În momentul în care a fost semnat actul de la Trianon în Ungaria şi în localităţile ungureşti din afară în acelaşi timp vor suna clopotele amintirii.

Manifestările organizate de Guvernul Ungariei pentru a comemora Trianonul

Programul manifestărilor organizate de Guvernului Ungariei cu ocazia comemorării Trianonului poate fi accesat aici.

Programul manifestărilor organizate de partidul de extrema dreaptă Jobbik cu ocazia comemorării Trianonului poate fi accesat aici, informeaza Dan Tanasa citat de Ziaristi Online.

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

 1. gogu

  AM MAI SPUS-O SI REPET : PIERDEM PREA MULT TIMP CU UDMR SI ANEXELE LUI ; AVEM SERVICII SECRETE CARE AR TREBUI SA PUNA LA DISPOZITIA PARLAMENTULUI DOCUMENTE CARE SA CONFIRME PERICOLUL MANIFESTARILOR SOVINE, REVANSARDE ALE UNGHERIEI SI PA BAZA ACESTORA SA APELAM LA ORGANISME EUROPENE , MONDIALE INFORMANDU-LE CA NU PUTEM TOLERA LA INFINIT ASEMENEA MANIFESTARI. CU SIGURANTA PRIETENII ROMANIEI SI SUNT MULTI VOR FI ALATURI DE NOI. SA NU NE JUCAM CU VORBE GEN “PERSONA NON GRATA” SAU “II DEFERIM JUSTITIEI”,ETC. SA ZICEM SI SA FACEM.

  • mihai cantuniari

   Si daca aceste servicii secrete de dupa 1989, din motive greu sau imposibil de inteles pentru novici si neinitiati, nu-si mai fac datoria fata de Tara lor? Cum de un personaj ca MRU a ajuns in fruntea unuia din ele? V-ati pus aceste intrebari?

  • eXpress

   |Author

   227 – Multumim!
   Nu-l umflam – el este expresia adevaratei fetze a resentimentelor maghiare fata de romani, coafate in tot felul de forme politice.

 2. romania curata

  de ce nu parasiti voi bozgorilor tara noastra daca vreti autonomie?datorita guvernului infect existati..la fel sunteti si voi BOZGORI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.