Campanie sanitar-diplomatica: si Ghimpele cere ca ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, sa fie declarat persona non grata si expulzat din Romania - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Campanie sanitar-diplomatica: si Ghimpele cere ca ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, sa fie declarat persona non grata si expulzat din Romania

de Corneliu Avram

În urma declarațiilor făcute de ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oszkar, conform cărora ar avea dovezi că scriitorul Nyiro Jozsef nu a fost antiromân sau antisemit, neprezentând însă nicio probă în acest sens, publicația Ghimpele cere președintelui României, Traian Băsescu, expulzarea de urgență acestuia pentru nerespectarea atribuțiilor de ambasador și de implicare în politica națională.

Cititi Ziaristi Online in atentia MAE: Argumente pentru expulzarea filo-nazistului Oskar Fuzes, proslavitor al antisemitului Nyiro Jozsef si sustinator al extremistului Laszlo Tokes

Înhumarea rămăşiţelor scriitorului Nyiro Jozsef în cimitirul romano-catolic din Odorheiu Secuiesc  a stârnit un adevărat război diplomatic între România și Ungaria. Dorința acerbă de înhumare a scriitorului în Odorheiu Secuiesc, susținută prin intervenţia Parlamentului Ungar și sprijinită de Partidul Civic Maghiar din România (PCM), a dat naștere la o mulțime de declarații de de-o parte şi de alta a oficialilor celor două țări.

Cu toate că statul român și-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în țara noastră, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită, mai mulți reprezentanți la nivel înalt ai statului ungar s-au întrecut în a critica Guvernul. Printre aceștia au fost Președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, venit în România la invitația PCM și ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, recunosct ca recidivist în declarații și atitudini sfidătoare la adresa statului român.

Săptămâna trecută, Fuzes Oszkar a afirmat că statul ungar ar avea probe care arăta că scriitorului Nyiro Jozsef nu a fost nici antiromân, nici antisemit, în pofida cumulului de documente publice care arată contrariul.

De altfel, declarațiile ambasadorului a scandalizat și Federaţia Comunităţii Evreieşti din România, care și-a exprimat “indignarea şi imensa amărăciune” faţă de vestea înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România. ”În numele evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a zecilor de mii care au luat drumul fără de întoarcere al lagărelor naziste, pentru a fi arşi în coşurile fumegânde neîncetat de la Auschwitz, Birkenau şi din alte lagăre ale morţii, exprimăm indignarea şi imensa amărăciune cu care am luat aflat faptul că scriitorul maghiar Jozsef Nyiro va fi înhumat în pământ românesc, la Ordoheiul Secuiesc”, declara preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Osemintele unui astfel de personaj nu au de ce să fie înhumate la Odorheiul Secuiesc. Cu atât mai mult că se au în vedere procesiuni oficiale, în care memoria acestui personaj, individ de tristă amintire, nu trebuie admisă nici acum şi nici când. Memoria evreilor şi a românilor care şi-au pierdut viaţa în perioada de după 15 octombrie 1944 în apropierea înlăturării regentului Horthy, nu ne permite să fim ingăduitori şi să dăm uitării fapte şi nume de tristă amintire!”, sublinia Vainer.

În ultima vreme, Ozkar a devenit agent electoral al extremiștilor maghiari din UDMR și PCM, informează ziarul „Zi de zi – Tâgu Mureș”. Conform jurnaliștilor din Târgu Mureș, ambasadorul maghiar și-a depășit cu mult fișa postului, rezervând câteva ore din programul diplomatic pentru un tur de forță unde a vrut să cunoască candidații de la alegerile locale PCM și UDMR pentru Primăria Târgu-Mureş şi preşedinţia Consiliului Local.

Înainte de a-și încheia turul, oficialul maghiar și Consulul General de la Miercurea Ciuc, dr. Zgigmond Barna Pál, s-au oprit la Primăria din Târgu-Mureș pentru o scurtă vizită, reafirmând o prietenie mai veche. „Avem o relaţie foarte strânsă şi bazată pe încredere cu domnul primar, bineînţeles că nu mă pot amesteca în treburile interne, în alegeri, dar a fost foarte important pentru mine să mă informez despre planurile şi viziunea domnului primar”, a explicat ambasadorul pentru cotidianul „Zi de zi”.

Nu a fost prima vizită a oficialului în orașul Târgu-Mureș. Diplomatul ungar nu este străin de scandalul de la UMF Târgu-Mureș. Conform jurnalistului Dan Tănasă, UDMR alături de Oszkar Fuzes au demarat un adevărat război împotriva conducerii UMF Târgu Mureș prin care încearcă separarea pe criterii etnice a universității, în ciuda faptului că în acest moment etnicii maghiari pot învăța fără probleme la Targu Mureș. În război nefiind încâlcate doar autonomia universitară, ci și cele mai minime uzanțe diplomatice, fără să existe o reacție a Guvernului, condus atunci de Mihai Răzvan Ungureanu.

Un alt eveniment revoltător a avut loc la Cluj Napoca, la o comemorare a Trianonului, unde Consulul Ungariei, Szilagyi Matyas, prezent la eveniment s-a arătat dezamăgit de slaba unitate a maghiarilor, declarând   data de 4 iunie este “ziua tragică a naţiunii maghiare”. Mai mult decât atât, la manifestarea din Cluj-Napoca s-a recitat din opera criminalului de război Wass Albert.

Noi privim nu spre trecut, ci spre viitor, iar acest moment simbolizează unitatea tuturor maghiarilor de pretutindeni, tradiţia şi păstrarea identităţii naţionale. În fiecare an în 4 iunie, pe de-o parte, comemorăm ziua tragică a naţiunii maghiare, iar pe de altă parte, este ziua de reflexie, cum trebuie să asigurăm unitatea naţională în viitor. Acest lucru se poate face doar într-un mod constructiv”, a spus Consulul Ungariei.

Ignoranța autorităților maghiare față de subiectul extremismului antisemit  a stârnit și numeroase reacții internaționale. Conform unui articol publicat de jurnalistul Dan Tănasă, evreii din peste 50 de țări condamnă implicarea Ungariei în comemorarea scriitorului Nyiro Jozsef. Organizația evreiască B’nai B’rith International, cu membri din 50 de țări, a trimis o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul Ungariei, Viktor Orban, ca urmare a implicării Ungariei în reînhumarea scriitorului antisemit Nyiro Jozsef și profanarea a două monumente ale Holocaustului din Budapesta, subiect dezbătut pe larg de publicația britanică Huffington Post. Organizația evreiască își exprimă dezacordul privind afișarea publică a unor sentimente anti-Semite și pro-Naziste ale autorităților de la Budapesta cu ocazia slujbei de comemorare a scriitorului Nyiro Jozsef care a avut loc la Odorheiul Secuiesc, eveniment la care a fost prezent și Kover Laszlo, Presedintele Parlamentului Ungariei, dar și Jobbik Gabor Vona, liderul Partidului Naționalist din Ungaria.

Partea amuzantă a poveștii înhumării lui Nyiro Jozsef, scriitorul care conform oficialului ungar nu ar fi fost antisemit și antiromân, este tocmai contrazicerea publică a ambasadorului ungar de către Asociației Profesorilor din Ungaria. Conform jurnalistului Dan Tănasă, prin intermediul portalului online Origo.hu, profesorii din Ungaria au publicat un manifest solid, denumit “Profesorii maghiari vorbesc de autori obligatorii antisemiţi în Curricumul Naţional“, față de decizia Guvernului de la Budapesta de a introduce în noul Curriculum Naţional Ungar autori consideraţi antisemiţi. În protest se fac mai multe referiri despre presiunea politică prin care au fost introduşi în noul Curriculum Naţional Ungar autori consideraţi antisemiţi, după ce a fost adoptată noua curiculă a învăţământului din Ungaria.

Ignoranța de care a dat dovadă oficialul maghiar, Fuzes Oszkar, nu s-a oprit însă aici. Pe lângă campania electorală evidentă pentru candidații UDMR și PCM și declarațiile pro față de un autor considerat antisemit și antiromân chiar de profesorii maghiari, Oszkar a dat dovadă de o sfidare fără precedent după ce a refuzat din motiv „ de timp” invitația lui Andrei Marga, Ministrul Afacerilor Externe, care dorea să ceară lamuriri cu privire la subiectul Nyiro Jozsef, delegând în schimb pe Adam Balazs, un simplu secretar, pentru a discuta cu autoritățile.

Pe această cale, Ghimpele cere expres Președintelui României, Traian Băsescu, să ia o poziție fermă cu privire la ambasadorul maghiar care și-a încălcat frecvent fișa postului: a mers în campanie electorală alături de candidați ai UDMR și PCM, a susținut un autor antisemit și antiromân și nu în ultimul rând a sfidat autoritățile țării, refuzând invitația unui ministru român de a discuta probleme ce țin de politică externă.

Sursa: Ghimpele

Foto: Cristina Ganj/ Zi de Zi

Cititi si:  DOSAR DE PRESĂ. Ambasadorul Ungariei în România, Oszkar Fuzes – un mincinos ordinar în slujba antiromânismului și antisemitismului. De ce trebuie expulzat din România ”Excelența sa”?

De la Joseph Goebbels la Viktor Orban. Presa maghiara ii contrazice pe Laszlo Kover si Oskar Fuzes: Jozsef Nyiro a fost antisemit si filonazist

Ziaristi Online: Multumiri oficiale adresate CNSAS in cazul extremistului antiroman, antiamerican si antisemit Nyiro Jozsef

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.