Federația Asociațiilor de Români din Spania a inaugurat Biblioteca Românească Lucian Blaga din Madrid - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Federația Asociațiilor de Români din Spania a inaugurat Biblioteca Românească Lucian Blaga din Madrid

Miguel Fonda, George G. Potra, Gelu Vlașin, Ilie Bănică, Mircea Oliv

Frumoasă atmosfera de la sediul Federației Asociațiilor de Români din Spania (FEDROM) la inaugurarea Bibliotecii Românești Lucian Blaga din Madrid ! Frumoasă și elegantă cu invitați speciali pe măsura evenimentului: istoricul George G. Potra – director executiv al Fundației Europene Titulescu, criticul de artă Mircea Oliv  – director Biblioteca Județeană  Bistrița – Năsăud, Ioana Anghel – director ICR Madrid, Ilie Bănică – ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Madrid, Francisco Canovas – istoric, scriitor, reprezentant  al Ministerului Culturii din Spania, președinte Forumul Intercultural,  Rosario Zanabria Gutiérrez – vicepreședinte Forumul pentru Integrare Socială, Iuliana Botezan – profesoară  în cadrul Universității Complutense din Madrid, Adrian Mac Liman  – jurnalist și analist politic, președinte CIEM precum și numeroși alți oameni de cultură, scriitori, artiști, jurnaliști români și spanioli.

     

Proiectul propune crearea unei biblioteci de dimensiuni reduse concepute ca un instrument menit să amplifice cunoașterea reciprocă a culturilor română și spaniolă și, mai presus de toate, menținerea matricei identitare de origine, a limbii și a literaturii române cu toate valorile culturale care o configurează. Biblioteca pornește de la un fond de peste 1.500 volume în limba română, din diverse domenii culturale și literare, reunind nume de remarcabili scriitori români, fond constituit din donatii provenite de la Bibliotecile Judetene Alba Iulia, Bistrița-Năsăud și Dâmbovița precum si din partea Institutului Cultural Român din Madrid.

Gheorghe Vințan, Miguel Fonda

În intervențiile lor, Miguel Fonda – președinte FEDROM, Gelu Vlașin, scriitor, vicepreședinte FEDROM, coordonator al Cluburilor Liberale din Spania și Gheorghe Vințan – președinte al Uniunii Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania au mulțumit participanților și invitaților speciali pentru contribuția adusă la deschiderea acestei biblioteci și au menționat că acest proiect se dorește a fi doar un început în idea în care FEDROM își propune deschiderea altor biblioteci de acest gen și în celelalte orașe spaniole unde există importante comunități românești.

Mircea Oliv

Biblioteca dispune de o sala destinată lecturii și organizării de activități culturale precum și de 3 puncte informatice cu acces la internet care sunt disponibile începând cu data de 1 iulie pentru toți cei interesați de cultura română. Orarul este de luni până vineri între orele 9-14. Normele bibliotecii sunt disponibile pentru toți utilizatorii atât la sediu cât și în pagina web: http://www.bibliotecalucianblaga.blogspot.com.es/.

Surse: Reteaua Literara via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.