Eugen Mihaescu: Plesu, Liiceanu si Patapievici s-au instalat la butoanele Securitatii - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Eugen Mihaescu: Plesu, Liiceanu si Patapievici s-au instalat la butoanele Securitatii

Artistul plastic Eugen Mihaescu, membru de Onoare al Academiei Romane: “Nu o data m-am intrebat cum a aparut GDS-ul acesta cu toata pletora sa de disidenti? Ma mir cum de a rezistat Ceausescu 25 de ani cu atatia opozanti?! Li s-ar potrivi vorba ceea: putini am fost, multi am ramas! Pe vremea tiranului, nici unul nu si-a ars carnetul de partid in fata caldirii in care se afla Comitetul Central al PCR, Ministerul Afacerilor Interne de astazi, sau sa faca greva foamei pe trotuarul Muzeului National de Arta. Ca sa nu mai zic sa-si dea foc asemenea pictorului Babes pe partia din Poiana Brasov, un act eroic astazi uitat! Dintre ei, singurul care face exceptie este Radu Filipescu, cel care a imprastiat manifeste si a facut puscarie ani de zile. L-au luat intre ei, folosindu-se de eroismul sau ca sa capete legitimitate.

Pentru mine, Plesu, Liiceanu si Patapievici sunt niste pisici cu zurgalai. GDS-ul lor a confiscat Societatea Civila cu ajutorul celui pe care il acuzau ca fiind “satrapul comunist” Tache Brucan. Brucan insa, chiar in fata mea (si descriu scena in cartea mea de memorii intitulata “Intre linii”), intr-un adevarat “ritual de purificare”, a acceptat sa fie umilit, fara sa protesteze si, prin acest “sacrificiu”, s-a asigurat ca progenitura fostilor nomenklaturisti va prelua fraiele acestei forte, acestui “arbitru” al democratiei indiferent de formatiunile sau ideologia care se afla la putere: Societatea Civila, un for indispensabil oricarei democratii autentice.

Plesu, Liiceanu si Patapievici s-au asezat la “butoanele” dosarelor Securitatii, devenind membri ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) tocmai pentru ca reprezentau “Societatea Civila”. Si de la aceste “butoane” au “curatat” sau au “murdarit” dupa bunul lor plac sau al celor care ii teleghidau.

Asta in primul rand si, in al doilea, si-au asigurat diferite sinecuri pe banii contribuabililor ca orice memebru de nadejde al “intelighentiei” romanesti.

Sa nu uitam ca Andrei Plesu a fost membru in primul guvern al CFSN. Cum a ajuns acolo? In iarna lui ’90, Iliescu facea guvernul pe baza propriei agende. Nimeni nu avea acces fara sa figureze in agenda sa. Multi au refuzat, dar Plesu a acceptat, n-a zis nu si a devenit ministru al Culturii. Si ce a facut? A taiat ratia de hartie presei de opozitie! Dar cand a fost ministru de Externe (de data aceasta intr-o guvernare “de dreapta”), ce-a facut? Dupa cum declara, plin de mandrie, intr-un interviu in ziarul “Adevarul”, a adoptat aceeasi atitudine aroganta, tipic ceausista, fata de “aliatul” american mult-dorit: i-a lasat Secretarului de Stat Madeleine Albright cartea de vizita spunandu-i ca “daca are nevoie de Romania, sa-l caute.” S-a comportat conform zicalei: Capra raioasa cu coada in sus!

In privinta relatiei sale cu Securitatea, Plesu insusi recunostea, intr-un memoriu adresat lui Nicolae Ceausescu, ca ii dadea “raportul” unuia dintre ofiterii de Securitate care raspundeau, in anii ’70-’80, de Uniunea Artistilor Plastici. Pe unul l-am cunoscut si eu pentru ca s-a apucat de pictura, se numea Budeica, iar superiorul sau ierarhic era Malureanu, cel caruia ii raporta despre Meditatia Transcedentala Andrei Plesu. Ce s-a intamplat cu Malureanu dupa revolutie? L-a facut Iliescu general (la propunerea lui Plesu probabil) si l-a pus sef peste arhivele Serviciului Roman de Informatii. Quod erat demonstrandum!

Cum as putea sa-l uit pe H.R.Patapievici? In privinta numirii sale la Institutul Cultural Roman am avut de obiectat si pe vremea cand eram senator, vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa. Nici azi nu pot sa inteleg ce cauta la conducerea unei institutii care trebuie sa promoveze cultura romaneasca in lume unul care scria, citez: “privit la raze X, trupul poporului roman abia daca este o umbra; el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii(…)” Sau, citez: “(…) Romania va fi distrusa de rrromani, care nu pot alcatui un popor, pentru ca valoreaza cat o turma: dupa gramada la semnul fierului rosu.”

Sursa: CorectNews

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.