Romanii din Ucraina sunt supusi unui intens proces de epurare etnica. Emil Neacsu: "Jigodia Teofil Bauer revine la Bucuresti" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Romanii din Ucraina sunt supusi unui intens proces de epurare etnica. Emil Neacsu: “Jigodia Teofil Bauer revine la Bucuresti”

Romanii din Ucraina sunt supusi unui intens proces de epurare etnica

de Emil Neacsu

Material publicat in fostul cotidian Gardianul

Articolul publicat de cotidianul “Gardianul” in data de 15 septembrie, sub titlul “Ambasadorul Teofil Bauer i-a prigonit pe romanii din Ucraina”, a avut drept urmare un protest al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, materializat intr-un comunicat remis redactiei in care, prin date statistice, se incearca acreditarea ideii ca romanii din regiunea Cernauti au toate drepturile, conform normelor de drept international.

In respectivul document, Biroul de Presa al Ambasadei prezinta, drept argument suprem al acestor drepturi, cateva date statistice referitoare la numarul de scoli, de deputati romani in consiliile locale, de elevi care studiaza la scolile cu predare in limba romana. De asemenea, se arata ca statul ucrainean finanteaza editarea de carti in limba romana cu care sunt dotate institutiile de invatamant si “bibliotecile din mediul rural”. Cifrele furnizate de Ambasada Ucrainei la Bucuresti sunt exacte, cu o singura exceptie, si anume aceea a numarului de ore de emisie la radio si televiziune in limba romana. Biroul de Presa al ambasadei afirma ca “emisiunile in limba romana la televiziune cuprind 426 de ore pe an, iar la radioul public, 333 de ore pe an”. De fapt, lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca numarul acestora, cumulat, nu ajunge nici macar la 140. Chiar daca cifrele sunt exacte, ele nu inseamna mare lucru. Desigur, exista peste 80 de scoli cu predare in limba romana, 20.000 de elevi romani, 106 biserici si cateva publicatii in limba romana. Daca aceste cifre insa nu isi dovedesc eficienta si daca raman doar simple date statistice folosite in justificari, iar romanii din zona se plang de tentative de deznationalizare, incepand cu 1995 (implicit deci si pe perioada 1998-2003, cat Teofil Bauer a fost guvernator al regiunii Cernauti), ele pot fi ignorate.

Scoli romanesti cu ingerinte ucrainene

Situatia romanilor din regiunea Cernauti poate fi insa descrisa cu maxima acuratete, chiar de cei care traiesc in zona respectiva. Parerile lor sunt cu totul altele decat cele ale autoritatilor de la Kiev si ale ambasadorului ucrainean, Teofil Bauer, au relatat surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Cei care traiesc in aceasta regiune evoca, aproape la unison, tendinta de deznationalizare, deoarece in scoli, universitati si chiar in cadrul bisericii, influenta ucraineana este din ce in ce mai mare, tinzan-du-se spre o ucrainizare a populatiei de origine romana.

In ceea ce priveste numarul scolilor, intr-adevar, in regiune functioneaza 80 de institutii de invatamant cu predare in limba romana. Desigur, pot parea multe, dar important este modul in care acestea isi desfasoara activitatea. Majoritatea nu dispun de suficiente manuale in limba romana, desi autoritatile pretind ca au un program de finantare a editarii acestora. Tot ce se tipareste in limba romana sunt doar traduceri ale manualelor ucrainene. In consecinta, copiii romani din regiunea Cernauti invata istoria si geografia Romaniei, dar aceste carti sunt intocmite conform programei ucrainene si, implicit, conform punctului de vedere al Kievului legat de istoria si geografia tarii noastre. In aceste manuale, elevilor romani li se spune ca Insula Serpilor a fost intotdeauna a Ucrainei si ca locuitorii acestei tari ar fi nici mai mult, nici mai putin decat “unii dintre intemeietorii Romei”.

“Administratia lui Teofil Bauer a contribuit cel putin prin nepasare la disparitia ziarelor “Plai romanesc” si “Lumea”, dupa care si-a infiintat propriile publicatii in limba romana, cum ar fi “Libertatea cuvantului”.”

Bani pentru carti, de ochii lumii

Manualele si cartile in limba romana, foarte putine la numar, sunt finantate, conform autoritatilor, cu bani de la buget. Romanii din zona au ajuns insa “sa-i multumeasca lui Dumnezeu” ca aceste sume sunt foarte mici si cartile putine, pentru ca altfel programul de ucrainizare a etnicilor romani s-ar afla intr-o faza avansata, cu consecinte dezastruoase asupra comunitatii.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, evocat de Ambasada Ucrainei in dreptul sau la replica, la Universitatea din Cernauti exista doar o catedra de literatura romana si una de matematica. Cererea de a avea o institutie de invatamant superior in limba romana s-a lovit de refuzul autoritatilor de la Kiev, care accepta o asemenea varianta doar in cazul in care, in Romania, s-ar deschide o institutie similara pentru ucrainenii din tara noastra. Autoritatile ucrainene pierd insa din vedere ca numarul etnicilor romani din Ucraina este mult mai mare decat cel al ucrainenilor din Romania.

Din 1995, din ce in ce mai rau

Vasile Tarateanu, redactor-sef al publicatiei “Arcasul” din Cernauti, a rezumat situatia romanilor din regiunea respectiva printr-un singur cuvant: “Deznationalizare”. El afirma ca, din 1995, “situatia invatamantului din regiunea Cernauti este din ce in ce mai rea”. Domnia sa a precizat ca, in scolille romanesti literatura romana a fost asimilata literaturii universale si ca elevii studiaza acest obiect doar doua ore pe saptamana, in timp ce colegii lor ucraineni au patru ore de studiu al limbii materne saptamanal. “In total, anual, copiii romani pierd peste 200 ore de limba si literatura romana”, a precizat Vasile Tarateanu.

Mai mult, potrivit declaratiei sale, incepand din acest an de invatamant, directorii scolilor cu predare in limba romana au primit din partea Ministerului Invatamantului de la Kiev recomandarea cu numarul 1/9 – 389, conform careia obiectele de studiu “Istoria Ucrainei”, “Geografia Ucrainei” si “Instruire premilitara” trebuie predate in limba ucraineana. Desi circulara ministerului are doar caracter de recomandare, prevederile documentului sunt respectate cu strictete, deoarece directorii institutiilor de in- vatamant se tem de represalii.

Scoli romanesti, invadate

Un alt aspect legat de invatamantul din regiunea Cernauti, punctat de Vasile Tarateanu, este tendinta de “invazie” a scolilor cu predare in limba romana de ucraineni. Autoritatile au gasit o metoda de anihilare, in timp, a acestor institutii de invatamant prin infiintarea unor clase cu predare in limba ucraineana, pretinzand ca acest lucru s-ar face “la cererea parintilor, care vor sa asigure copiilor lor un viitor mai bun”.

Referindu-se la manualele in limba romana, domnul Tarateanu a precizat ca acestea sunt aproape inexistente, “iar despre beletristica nici nu poate fi vorba”. “O duceam mai bine in materie de carti in limba romana in perioada sovietica. La vremea respectiva, la Cernauti, exista libraria “Prietenia”, unde gaseam literatura clasica si contemporana romaneasca. Acum nu mai avem de unde cumpara carti romanesti”, a declarat ziaristul roman.

Emisie in limba romana la ore nepotrivite

Emisiunile in limba romana sunt o alta mare problema cu care se confrunta romanii din regiunea Cernauti si din Ucraina in general. Acestia “beneficiaza”, potrivit lui Vasile Tarateanu, de 17 minute de emisie pe zi, duminica oferta fiind mai generoasa: jumatate de ora. Numai ca, precizeaza domnia-sa, emisiunile, si asa scurte, sunt programate la ora 10 dimineata, cand, de regula, oamenii sunt la serviciu si nu le pot viziona. In acest mod, pentru ca posturile de televiziune romanesti nu pot fi receptionate in zona decat cu investitii destul de mari, pe care nu multi si le pot permite, comunitatea romaneasca din zona este complet rupta de tara de origine.

Regiunea Cernauti, in perioada Bauer

In 1998 erau 94 de scoli (cu predare in limba romana sau mixte), astazi mai sunt 86. De fapt, in perioada in care Teofil Bauer a fost guvernator, mai multe scoli romanesti au fost “lichidate” treptat, sub diverse pretexte administrative (lipsa profesorilor, lipsa fondurilor pentru plata salariilor etc). Au fost inchise scolile romanesti din Valea Cozminului, Camenca, Privorochia; sunt pe cale de a fi inchise cele din Molodia si Corovia. Chiar in cadrul gimnaziului de la Boian a fost deschisa o clasa in limba ucraineana – primul pas spre ucrainizarea acestei scoli.

Universitatea din Cernauti – Ucraina refuza in continuare infiintarea liniilor de predare in limba romana, in pofida acordului bilateral dintre Romania si Ucraina. Cadrele didactice pentru scolile romanesti studiaza in limba ucraineana, iar absolventilor din Romania nu li se recunosc diplomele de studii.

Carti romanesti confiscate la vama

Manuale, materiale didactice – autoritatile vamale ucrainene interzic donatiile de carte romaneasca destinate comunitatii romanesti din Ucraina. Mai multe transporturi de carte pentru romanii din Cernauti au fost “confiscate” in vama, destinatia lor ramanand necunoscuta. Asa-zisele manuale romanesti editate in Ucraina sunt cenzurate dupa moda sovietica.

Presa in limba romana – comunitatea romaneasca ar fi informata mai bine de o presa independenta, nu de una a administratiei.
Presa independenta romaneasca nu a primit si nu primeste nici un sprijin la Cernauti (spre deosebire de presa in limba ucraineana din Romania). Administratia lui Teofil Bauer a contribuit cel putin prin nepasare la disparitia ziarelor “Plai romanesc” si “Lumea”, dupa care si-a infiintat propriile publicatii in limba romana, cum ar fi “Libertatea cuvantului”, invocata in documentul transmis de Ambasada Ucrainei redactiei “Gardianul”.

Politica antiromaneasca – exista suspiciuni serioase legate de corectitudinea alegerilor parlamentare din 2002, cand fratele guvernatorului Teofil Bauer (Mihail Bauer) a fost ales deputat in detrimentul romanului Ion Popescu. De asemenea, in perioada in care a fost guvernator, Teofil Bauer a refuzat constant sa acorde un sediu Aliantei Crestin-Democrate a Romanilor din Ucraina. In Romania, Uniunea Ucrainenilor are un sediu in zona centrala a Bucurestiului.

Sursa: I pak dau stire: Jigodia Teofil Bauer revine la Bucuresti

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.