Adevărul e antisemit?! Editorial Ziaristi Online - Gazeta de Maramures - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Adevărul e antisemit?! Editorial Ziaristi Online – Gazeta de Maramures

Valeriu Gafencu CNSAS - Ziaristi Online

Jenant, mişeilor! / Adevărul e antisemit

de Ioana Lucacel

Ioana Lucacel - Gazeta de MaramuresExistă multe tipuri de victime. Şi multe tipuri de călăi. Nimic nu e însă mai demn de milă decât o victimă transformată în călău.

Am primit, zilele trecute, prin e-mail, o petiţie: „Solidari cu Valeriu Gafencu”. Iniţial, m-am gândit că e un apel la înălţare spirituală, cum altfel am putea fi solidari cu „Sfantul Închisorilor” decât alăturându-ne lui în bunătate şi iertare. Nu. Era o petiţie prin care i se cerea primarului de Târgu Ocna să nu dea curs cererii Institutului Elie Wiesel de ridicare a titlului de cetăţean de onoare acordat lui Gafencu, pe motiv că ar fi fost antisemit, condamnat de regimul antonescian şi că niciodată nu a fost condamnat de comunişti.

Iniţial, m-a pufnit râsul. Era cea mai ridicolă petiţie citită în ultima vreme. Ştiinţific şi istoric, lucrurile sunt extrem de simple: pe când se afla la Târgu Ocna, bolnav de TBC în ultimul stadiu, a primit, printr-o minune, nişte doze de penicilină. I le-a donat pastorului de origine iudaică Richard Wurmbrand. Ca un „antisemit” convins, Gafencu a murit, salvându-i viaţa evreului Wurmbrand. Ca un tolerant convins, ulterior Wurmbrand l-a ponegrit, iar acum, conaţionalii lui cred că Gafencu nu merită titlul de cetăţean de onoare. Şi da, poate au dreptate. Ce să facă un sfânt cu un astfel de titlu?

Apoi, povestea Mişcării legionare şi a antisemismului nu e aşa simplă cum o prezintă Institutul Iudaic. Mişcarea Legionară, juridic, nu a fost facistă, Tribunalul de la Nurnberg a scos mişcarea de sub acuzaţia de fascism. Apoi, antisemismul însemna, în perioada interbelică, cu totul altceva. Sau în aceste condiţii ar trebui să nu mai vorbească nimeni despre Iorga sau chiar Eminescu? Ca să nu mai vorbim de Noica, Steinhardt, Nae Ionescu sau Eliade, care au simpatizat cu legionarii.

Ş-apoi, să nu uităm că Teatrul evreiesc de revistă, singurul de acest fel din Europa interbelică, a fost înfiinţat de un comandant legionar, Radu Gyr.

Argumentul cu condamnarea antonesciană e la fel de hilar. Pentru că regimul care l-a condamnat pe Gafencu a fost abuziv şi dictatorial, înfierat, de altfel, de evrei, care îl considerau fascist. Comuniştii nu, nu l-au condamnat. Mai grav, l-au ţinut pur şi simplu în închisoare şi l-au exterminat. Decimarea unei comunităţi numai pentru apartenenţa la o etnie, religie sau ideologie e la fel de gravă, fie că vorbim de exterminarea evreilor, a ortodocşilor sau a legionarilor. Dar poate domnii de la Institut nu au subiecte de cercetare. De aceea, le propunem noi câteva: implicarea evreilor în instaurarea şi menţinerea regimului comunist sau a fost sau nu Elie Wiesel la Auschwitz?

Desigur, această rubrică ar putea părea antisemită. Este. În aceeaşi măsură în care adevărul e antisemit.

Dar în orice limbă şi orice cultură, de la Hristos încoace, cei care salvează vieţi sunt eroi. Cei care le distrug sunt călăi.

Gazeta de Maramures / Ziaristi Online

Foto Valeriu Gafencu: CNSAS

Cititi si EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE / Sfantul temnitelor comuniste / SFINTII INCHISORILOR

Numit de Steinhardt „Sfantul inchisorilor”, Valeriu Gafencu a fost un om al sacrificiului total. Pentru Libertate, Tara si Neam, si-a jertfit tineretea, sanatatea si, in cele din urma, viata. In ciuda bolilor crunte, contactate in inchisoare si suferintelor, Valeriu Gafencu nu numai ca si-a pastrat lumina, puterea si credinta, dar a impartasit-o si altora.

Print Friendly, PDF & Email

18 comments

 1. Armata Roşie

  Armata Roşie, care în 44 i-a eliberat pe evreii din România de sub Antonescu, APROBĂ INTEGRAL textul D-nei IOANA LUCĂCEL adresat mişeilor. Un sincer BRAVO, plus felicitări pentru acest dicton memorabil adresat tovarăşilor de la “Institutul” Elie Wiesel de sub pulpana Onor. Guvernului: pentru ei “ADEVĂRUL E ANTISEMIT”! Este clar că tovii sunt ÎN AFARA LEGII (deducem că ONG-ul ar trebui desfiinţat), după cum aceiaşi tovi sunt şi ÎN AFARA ISTORIEI, de vreme ce preferă numai … EROI IMACULAŢI, adică DE-AI LOR … Problemele abordate exclusiv din această perspectivă aberantă, care-i totuna cu PROSTIA, trebuie să conchidem că tovii în discuţie, în loc să rezolve cu adevărat “CAZURILE” supuse atenţiei, EI PROVOACĂ ANTISEMITISMUL?! Încheierea: PÂNĂ AICI, TOVARĂŞI! NU CONFUNDAŢI RĂBDAREA CU PROSTIA! MAI PRIVIŢI VOI ŞI ÎN ALTE GRĂDINI, DE EXEMPLU LA … PUTIN! Dar să nu uităm: Din nou, felicitări, Doamnă LUCĂCEL!

 2. patrocle54

  Miscarea legionara a avut (se poate demonstra) cel putin doua perioade de existenta ( judecand dupa orientarea sa ) . Perioada Corneliu Zelea Codreanu si restul. Niciodata nu au fost separate aceste perioade de existenta a miscarii de catre acei ce se grabesc sa traga anumite concluzii .Si nu e drept sa nu se tina cont de aceste perioade .

 3. Kristijan Ivancic - Zagreb HR

  Felicitari Ioana,

  Ceea ce ai scris tu despre SFNTUL INCHISORILOR trebuie spus / scris de mii si mii de ori. Istoria unui popor trebuie spusa!
  Sunt 25% ROMAN, 75 % Croat (am un bunic istroruman) si sunt mndru cu asta.
  IUBESC ROMANIA SI MISCAREA LEGIONARA!
  LEGIONARISM = ROMANISM
  LEGIONARISMul NU INSEAMNA FASCISM! Asta sa inteleaga imbecilii de pe acest pamnt.
  Va imbratisez pe toti nationalistii din ROMANIA! Si nu uitati: Romanii din afara ROMANIEI sunt alaturi de voi!
  ROMANIA MARE! ROMANIA MARE! ROMANIA MARE!
  VALERIU GAFENCU – UN SFNT AL ROMANILOR!
  LEGIONARII – EROI AI ROMANIEI!

 4. Stefan -Mihai Martinescu

  Adevarul ii doare pe unii cam de 2000 de ani… cam de cand acei unii misei si smintiti lupta impotriva Lui Hristos…

  Doamne ajuta sa se despietreasca inimile lor si sa le fie alinata durerea prin recunoasterea Adevarului!

  Hristos sa aibe mila!

 5. C. Mac Colan

  Vă felicit. În fine cineva are curajul de a se opune celor cari vor să distrugă creştinismul şi să instaureze o dictatură globală.

 6. Bogdan

  In general cand auzi de Wiesel te astepti sa puta curand a rahat. Tipul cred ca uraste sincer romanii si Romania asa cum o fac unii unguri din Transilvania, cred ca de acolo i se trage. Altfel nu se poate explica cum poate fi asa defazat fata de alti evrei de seama, implicati adanc in actiunile de salvare a evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Citez din Moshe Carmilly Weinberger:

  Ungaria a asasinat 80 la sută din evreii săi, pe care i-a trimis în camerele de gazare de la Auschwitz – Maidanek, în timp ce România a vrut să salveze ceea ce se mai putea salva şi a aruncat colacul de salvare celor ce se aflau in pericolul de a se îneca.

  Hitler a pierdut războiul; evreimea a pierdut 6 milioane din membrii săi; lumea şi-a pierdut umanitatea, la fel şi iubirea creştinească a aproapelui.

  Poporul român s-a străduit în schimb să-şi salveze credinţa în omenie.

  Iar noi – evreii – îi suntem şi îi rămânem recunoscători pentru aceasta.

  New York, în luna mai 1988

  Moshe Carmilly-Weinberger

 7. Nica Leon

  Ioana, îţi pierzi timpul cu nişte gunoaie! Cine e wiesel elie ăsta? Cumva cretinul cu care se tot afişa criminalul-comunist jos ilici iliescu?
  De ce vă împiedicaţi de asemenea scursuri? Voi sînteţi de vină că vă poticniţi de nişte nimeni.
  Sper ca primarul să fie ceva mai serios şi să nu se lase antrenat măzgălelile unor buruieni, vorba Blandianei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.