Minciunile ungurului sub acoperire Dan Tapalaga - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Minciunile ungurului sub acoperire Dan Tapalaga

Vintu-si-Spalatorul-de-cadavre-Tapalaga Dan zis si Tapalaba lui MacoveiRăspuns la observaţiile lui Dan Tapalagă în problema steagului secuiesc*

de Vasile Lechinţan

De la bun început trebuie spus că Dan Tapalagă n-a înţeles absolut nimic din tensiunile generate de arborarea steagului Ţinutului Secuiesc şi al Ungariei pe instituţii publice ale statului român. Aici este vorba de afişarea dublei statalităţi: române şi – insinuată – secuiască/ maghiară în zonă. Ministerul de Externe ungar se referă la afişarea pe instituţii publice, nu la un simbol secuiesc, care altfel pare să nu mai aibă nici un haz dacă nu este pe instituţii publice şi doar e folosit la manifestări culturale, sportive etc. Şi cum insinuarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice prin asfel de afişare contravine legilor şi Constituţiei României şi-i jigneşte profund pe români, demersurile maghiare din interior şi din exterior sunt total neavenite. Astfel eu fac parte din acele “turme de cetăţeni indignaţi, frustraţi, manipulaţi cu o temă diversionistă”, cum ne numeşte Dan Tapalagă – care ne priveşte astfel “de sus” cu dispreţ. Zice el: “integritatea statului este atacată în câteva minţi înfierbântate”, pe când realitatea este că această integritate este atacată tocmai prin aceste simboluri de statalitate pe instituţii publice româneşti.

Neintuind situaţia, Dan Tapalagă se plasează  astfel într-un for “de sus”, extrem de şubred, dând vina pe români, care – zice ziaristul de acolo, de sus-sus, că “lucrează în acest moment de bună voie la radicalizarea maghiarilor din Harghita şi Covasna”, şi tot partea română contribuie la  “demonizarea comunităţii maghiare”, la “Demonizarea maghiarilor în ochii opiniei publice”, pe când totul este “o falsă temă”. Se miră, însă, “că nici maghiarii, nici românii nu s-au plictisit încă de aceasta joacă tembelă”. Această afirmaţie face cinste ambelor etnii – după viziunea înţeleaptă a lui Dan Tapalagă, el excluzându-se, fireşte din cele două”naţii”, tocmai pentru că s-a autopropulsat undeva foarte sus. 

Discutând apoi în “fondul problemei”, afirmă că “arborarea steagului secuiesc alături de cel românesc este perfect legală”, fapt ce ar fi  “fost deja stabilit de mai multe instanţe din România”. Sunt totuşi curios ce fel de instanţe au fost acelea care au legiferat un simbol de statalitate unui steag care se vrea al autonomiei teritoriale pe criteriul etnic în România, contrar Constituţiei statului român. Dar Dan Tapalagă a şi găsit  – de acolo, de sus – vinovatul, pe “fostul prefect de Covasna, schimbat de curând din funcţie”. Tot Dan Tapalagă se înfurie, mai jos, că unii prefecţi români din zonă “se comporta ca ambasadori în Harghita si Covasna”, dar se bucură când prefectul Codrin Munteanu este înlocuit tomai pentru că nu s-a comportat “ca un ambasador”. Ce să mai crezi din acest raţionament? ? Şi apoi, domnule Tapalagă, trebuie să dovediţi faptul că Partidul Consevator este finanţatorul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, altfel puteţi fi chemat în instanţă, deoarece Forumul duce mare lipsă de fonduri, în contrast cu asociaţiile civice şi culturale maghiare care iau bani publici serioşi în fiecare an, de la bugetul central şi de la bugetele locale, ca să nu mai vorbim de fondurile primite din partea Ungariei.

Pur şi simplu n-a înţeles nimic Dan Tapalagă din tot acest aspect de ofensivă contra statalităţii româneşti de vreme ce aseamănă afişarea steagului secuiesc pe instituţii publice ale statului român cu bravii câini roşii care “ridică steagul echipei Dinamo alături de cel naţional la fiecare meci”. Sigur că nimeni nu s-ar inflama dacă în Harghita şi Covasna câinii verzi – dacă ar fi nişte susţinători sportivi cu astfel de nume, ar defila fericiţi pentru echipa lor cu steaguri secuieşti şi româneşti.

Ceva-ceva, totuşi, Dan Tapalagă pare să intuiască, numai că o zice extrem de stins: “Sigur că şi maghiarii au partea lor de vină atunci când investesc în acest simbol, un simplu steag al identităţii lor, o semnificatie mai mare decât ar trebui să o aibă în realitate.” Ei, vedeţi, domnule Tapalagă, acest “mai mare” e cheia problemei şi faptul că – aşa cum spuneţi –  “radicalii maghiari le agită în minte şi idei separatiste, le cultivă himera Ungariei Mari şi nu se limitează, aşa cum susţin vocile moderate, la utilizarea steagului ca simbol al unei comunităţi locale, la fel ca oricare altul”.

Dan Tapalagă trece apoi în tabăra maghiară în ceea ce priveşte  eliminarea sintagmei “stat naţional” din viitoarea Constituţie,  doar momentul discuţiei i se pare “prost ales”.

Ultimul aliniat este iarăşi o privire de suprafaţă a problemei. Dan Tapalagă zice: ”Primarii lor [ai maghiarilor], şefii lor de Consilii Judeţene, administraţia lor ce au făcut pentru ei în afară de carnaval cu husari, spânzurat păpuşi cu chipul lui Avram Iancu, agitat steaguri, simboluri paşoptiste şi cai verzi pe pereţi?”. Întrebaţi-i pe românii din zonă ce au făcut, domnule Dan Tapalagă!

Sursa: Ziaristi Online

*Cateva observatii despre tensiunile romano-maghiare, de Dan Tapalaga, HotzNews.ro

Nota Ziaristi Online: Nu-i vorba ca Dan Tapalaba, OB-ul (**) de serviciu al Monicai Macovei, n-a inteles nimic, ci e vorba de faptul ca cineva, nu spunem cine, personulitate importanta, obladuieste toate aceste javre doar ca sa latre mai bine, in cor funebru, la Romania.

** Ofiter bun la toate

Cititi si Dan Tanasa: O NOUĂ MINCIUNĂ marca HOTNEWS. ”Jurnalistul” Tapalagă NU ȘTIE că sentințele judecătorești NU SE PUBLICĂ în Monitorul Oficial!

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.