Cum a fost la românii din Graz cu delegaţia Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cum a fost la românii din Graz cu delegaţia Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

Delegatia UZP la Graz si Modriach - Doru Dinu Glavan, Michaela Bocu, Benone Neagoe, Victor Roncea - foto Cristina Nichitus Roncea
Michaela Bocu

de Michaela Bocu

De curînd, o delegaţie a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – alcătuită din cîţiva dintre cîştigătorii premiilor UZPR pentru producţii jurnalistice din presa scrisă, on-line şi audiovizual pe anul 2012  – a efectuat o călătorie de documentare la Graz (Austria), la invitaţia Asociaţiei AUT PRO ROM, organizaţie a comunităţii de români din Landul Steiermark. Fericită ocazie de cunoaştere, de dialog şi aprofundare a legăturilor de colaborare şi de prietenie, de promovare reciprocă a imaginii şi coparticipare activă la acţiuni comune – totul în baza protocolului semnat de UZPR şi AUT PRO ROM.

negreanu

Cu cerul înstelat deasupra noastră…

Am intrat într-o feerică poveste de iarnă într-o noapte senină, căutîndu-ne calea printre pulberi de stele pînă în vîrf de munte, la peste 1200 de metri altitudine. Trecînd pragul pensiunii familiei Negrean din Modriach – aşezare  de vreo 250 de suflete, din apropiere de Graz  – ni s-a înfăţişat un prim şi trainic colţ de Românie, ţinut de doi români harnici, care s-au realizat aici prin truda mîinilor şi ”înarmaţi” cu forţa de a nu da înapoi în faţa greutăţilor.

Popi centrul cult.

Un alt colţ de Românie

Este creaţia familiei Ionel Mircea Popi şi a soţiei sale Lia: la cîţiva ani după stabilirea la Graz, ei au fondat, la 24 ianuarie 2000, Asociaţia AUT PRO ROM, cu scopul de a prezenta o imagine nouă despre România şi oamenii ei. Familia Popi şi-a transformat căminul în sediu de asociaţie, muzeu etnografic, bibliotecă, studio, spaţiu pentru întîlniri ale membrilor asociaţiei. Peste tot costume populare de rară frumuseţe (catrinţe, marame, cămăşi, brîie, opinci), ştergare, o pălărie cu păun, icoane, ceramică, sute de casete, discuri şi CD-uri, mii de volume… Un colţ de Românie pentru românii care trăiesc şi respiră româneşte, care fac să se vorbească frumos şi cu respect despre România. Şi se vorbeşte, pentru că, dacă e să ne referim doar la familia Popi, aceasta a lăsat urme de neşters în ţara de adopţie: domnul Popi ca respectabil şi apreciat economist, iar doamna Popi în calitate de chimistă de vîrf, cu vreo 500 de invenţii, dintre care 200 brevetate şi introduse în fabricaţie de firma Bauer, unde a lucrat pînă la pensionare.

Radio zPopi

”On Air” la Radio şi TV

Vizităm şi participăm la emisiunea de o oră, în limba română, a Radio Helsinki din Graz, post care emite în limbile minorităţilor din land şi, de două ori pe săptămînă, şi în limba română; tot graţie familiei Popi, adică domnului Popi şi fiicei sale, care realizează emisiuni informative cu ştiri din România sau din viaţa comunităţii de români din Graz şi regiune, difuzează muzică românească, răspund ascultătorilor etc. Conduşi de Cristina Popi, vizităm în continuare sediul postului regional de Radio şi Televiziune Graz-Steiermark, fiind primiţi de redactorul şef Gerhard Koch, cu care am avut o întîlnire amicală şi de informare reciprocă în legătură cu activitatea pe care o desfăşurăm în domeniile noastre de interes. Dacă radio-ul, echipat la ultimele standarde, emite din plin, televiziunea şi-a diminuat activitatea, majoritatea programelor fiind preluate de la televiziunea centrală. Dar, şi aici, Cristina Popi are spaţiu de emisie în limba română, realizînd, săptămînal, emisiuni live cu invitaţi.

orf 1

“On air” la Radio şi Televiziunea Graz-Steiermark

De peste 15 ani, dna Daniela Kleckner, manager intercultural (originară din România) promovează tineri artişti români şi austrieci, sprijinindu-i să se lanseze pe piaţa de artă prin intermediul unor expoziţii de prezentare, organizate periodic. salon arta

 Artişti români şi austrieci în Galeria ASD Arts GMBH

Recent, frumoasa doamnă a deschis o spectaculoasă galerie în inima Graz-ului, în zona în care galeriile se înşiră una lîngă cealaltă – cea a româncei noastre deţinînd o poziţie privilegiată – şi unde inovaţiile arhitecturale se îmbină armonios cu barocul dominant. În spaţiul galeriei era deschisă, la ora vizitei noastre, o expoziţie de pictură, porţelanuri pictate, ceramică, bijuterii, sticlă, corpuri de iluminat şi obiecte ambientale realizate din materiale (metalice, mai ales) refolosibile, interesante  şi trădînd o foarte tinerească racordare a elementelor figurative la spaţiul ambiental, cu aplecare specială spre decorativ. Expozanţi: designeri români de obiect şi artişti austrieci. Ne-a atras atenţia lucrarea de mari dimensiuni a pictorului Ramon Grosos, recent expusă în Italia, unde s-a bucurat de numeroase aprecieri şi de o cotaţie înaltă. Deschisă colaborării, doamna Kleckner s-a declarat  încîntată să cunoască şi, în viitor, chiar să expună tineri artişti clujeni, încă nelansaţi, motiv pentru care oferim datele sale de contact: kunstbarkeiten@live.comwww.kubstbarkeiten.at

Arhitectura contrastelor

cafenea Murh

Se regăseşte în multe puncte ale bătrînului Graz (prima atestare documentară datează din 1128-29) şi, vizitînd oraşul la pas, constaţi că nu e întîmplătoare desemnarea acestuia drept ”Capitală Culturală Europeană” în 2003, ”Oraş al gusturilor” în 2008 şi ”Oraş al design-ului” în 2011. Între atracţii – Casa Artelor Graz, operă futuristă a arhitecţilor Peter Cook şi Colin Fournier, terminată în toamna lui 2003, aflată într-un joc insolit al contrastelor cu turnul orologiului de pe Schlossberg sau cu impozantul Dom, ridicat la 1464; sau insula din metal şi sticlă, ”plantată” în chiar albia rîului Mur – alt simbol bizar, dar extrem de inovativ din punct de vedere arhitectural, în formă de scoică – concepută de artistul newyorkez Vito Acconci, pentru a sublinia, în 2003, statutul de Capitală Culturală Europeană. La invitaţia gazdei şi ghidului nostru, dl Ionel Mircea Popi, savurăm ”din scoică” zona înconjurătoare în compania unor cafele reconfortante şi ne pregătim pentru o nouă experienţă, de această dată pe Schlossberg.

imagine

Vedere peste oraş

O telecabină ne ”catapultează” deasupra oraşului, pe splendida promenadă a Schlossberg-ului, care conservă zidurile cetăţii medievale, admirabil restaurate, întreţinute şi exploatate turistic în toate anotimpurile. E ca un fel de ”Cetăţuie” a noastră, numai că la Graz, din punctul maxim de observaţie, panouri realizate din imagini fotografice, aşezate  pe axa punctelor cardinale, oferă explicaţii cu privire la fiecare obiectiv important al oraşului (al doilea ca mărime din Austria, cu peste 280.000 locuitori). Management turistic şi cultural simplu şi ingenios!

Balul Mascat al Mărţişorului

Dorul de casă dar şi bucuria de a petrece cîteva ore în compania conaţionalilor,  de a cînta şi dansa aşa cum o făceau în ţară au reunit aproape 300 de români din Graz şi împrejurimi, alături de invitaţii lor austrieci, la tradiţionalul Bal Mascat al Mărţişorului. Sala de festivităţi a celebrei  fabricii de bere ”Puntigamer”, plină pînă la refuz, a  oferit ambianţa ideală pentru desfăşurarea balului, în care reprezentanţii Asociaţiei AUT PRO ROM – dl Ionel Mircea Popi şi fiica sa, Cristina, devenită de curînd, chiar preşedinta asociaţiei – şi-au demonstrat talentul de organizatori desăvîrşiţi. Echipei i s-a alăturat şi doamna Lia, costumată într-un pitoresc costum popular austriac.

bal de martisor

Parada măştilor a oferit grupului de ziarişti români, adică Cristina şi Victor Roncea, Benone Neagoe, Doru Dinu Glăvan şi autorul acestor rînduri, plăcerea de a juriza costumele şi măştile care s-au aliniat la startul concursului, cele mai ingenioase creaţii – Albă ca Zăpada şi Prinţul, Crăiasa Zăpezii, Ţiganca Flăcărica, Banditul Zorro, Karl Lagefeld şi muza sa, dar şi personajele întruchipate de copii – fiind răsplătite cu frumoase premii; meniuri alese, o tombolă bogată şi un program muzical asigurat de Ansamblul ”Dor Călător” din Graz au sporit atractivitatea evenimentului, la care românii şi oaspeţii lor au petrecut pînă la ore mici din noapte.

Despărţirile sînt triste, întotdeauna…

radiompopi 2

Am lăsat în urmă ţinutul de poveste de la Modriach şi pe bunii noştri prieteni, familiile Negrean şi Popi, ne-am întristat şi, aproape în acelaşi timp, am început să visăm la alte ”aventuri” plăcute, precum aceasta, acolo sau aici, nu are importanţă. Sosiţi în ţară, noi, cei care am format o mică dar foarte unită echipă, ne-am risipit în cele patru zări, cu promisiunea de a ne revedea. Căci revederile înseamnă, întotdeauna, prietenie, speranţă, retrăirea unor poveşti adevărate, croite astfel încît să poată fi repetate. La revedere, prieteni!

Michaela BOCU / Ziarul FACLIA

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Fotografii: Cristina Nichitus Roncea / Sursa: Uniunea Ziaristilor Profesionisti

Vedeti si: Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti (UZP) 2012 – Cristina Nichitus Roncea si Victor Roncea – Premiul I pentru Basarabia-Bucovina.Info

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.