Ion Mihai Pacepa: trădător, agentul ruşilor, şpăgar la nivel înalt - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ion Mihai Pacepa: trădător, agentul ruşilor, şpăgar la nivel înalt

Fantoma-comunismului-Tismaneanu-Pacepa-KGBde George Damian

Eu unul cred că Pacepa e mort şi îngropat de multă vreme, dar există nişte şmecheri care îi scot mumia la vitrină din când în când, nu ştiu de ce. Am ascultat prin 2007 (2006?) o înregistrare cu vocea lui Pacepa, un interviu care a fost publicat în ZIUA. Nu am înregistrarea, dar pot să vă spun că erau cuvinte tăiate şi lipite. O mizerie.

Istoricul american Larry Watts a avansat ideea că Pacepa a fost agentul ruşilor şi că dezertarea lui a folosit Moscovei pentru a otrăvi relaţiile dintre România şi SUA (detalii aici). Alte reflecţii pe aceeaşi temă aici, aici şi aici.

Stelian Tănase a organizat la Muzeul Ţăranului Român o întâlnire în care a dezbătut dosarul Pacepa. Singurul care s-a referit direct la teza lui Larry Watts a fost Liviu Mihaiu, care a spus că fosta securitate şi actualele servicii au trei obsesii: ruşii, ungurii şi Pacepa. Şi că ultima ofensivă jurnalistică a subiectului este încercarea de a demonstra că ruşii l-au trimis pe Pacepa în America. În rest Liviu Mihaiu ne-a povestit articolul de aici (fiica procurorului care a anchetat fuga lui Pacepa spune că taică-său a găsit poze cu Elena Ceauşescu în ipostaze indecente, le-a dat lui Nicu şi apoi a fost iradiat).

Per ansamblu toată lumea a fost de acord că tot ce a publicat Pacepa după fuga în SUA sunt nişte aiureli, mai ales cartea Orizonturi Roşii. Liviu Tofan (fost redactor Europa Liberă) spune că în prima ediţie a cărţii lui Pacepa Ceauşescu dădea ordin ca duşmanii să fie iradiaţia cu „Radu”, un dispozitiv portabil care le dădea cancer. În a doua ediţie a cărţii Ceauşescu se şmechereşte şi nu mai umblă cu dispozitive portabile, ci cu prafuri radioactive, pe modelul Litvinenko. Andrei Muraru a remarcat că acuzaţiile în baza cărora a fost împuşcat Ceauşescu la Târgovişte au fost culese integral din cartea lui Pacepa, „Orizonturi Roşii”. Dinu Zamfirescu a mai subliniat şi el nişte minciuni din cartea asta minunată şi ne-a citit nişte fragmente dintr-un plan de măsuri făcut de Pacepa pentru pedepsirea redactorilor de la Europa Liberă. Liviu Ţăranu (CNSAS) ne-a dat nişte detalii despre mecanismul corupţiei pus pe picioare de Pacepa (care transformase spionii români în cărăuşi de mărfuri de lux din Occident pentru nomenclatura de partid, un şpăgar, nimic mai mult, îşi transformase casa în peştera lui Ali Baba, frigidere, videouri, casetofoane, ţigări, băuturi etc.).

Una peste alta: Pacepa n-a fost erou, nu a fugit la americani pentru că iubea foarte tare democraţia, mai degrabă pentru că nişte băieţi îi coseau un dosar de corupţie. Americanilor le-a îndrugat o sumă de tâmpenii, iar şmecherii de-acolo s-au folosit în scop propagandistic de smintelile lui. După 1989 s-a încercat o transformare a lui în erou al luptei anti-comuniste, n-a ţinut şmecheria (deşi Gabriel Liiceanu insistă în direcţia asta).

Încă una tare: achitarea lui Ion Mihai Pacepa s-a făcut nu prin judecată pe fond, ci printr-o şmecherie. Mai pe scurt, ministrul Justiţiei Valeriu Stoica a cerut în 1997 achitarea lui Pacepa pe vicii de procedură, avocatul Cătălin Dancu nu a făcut altceva decât să plimbe nişte hârtii în mascarada asta juridică (asta a spus Cătălin Harnagea, fostul şef SIE).

Şi ca să închei: toţi istoricii şi jurnaliştii care au fost la întâlnirea organizată de Stelian Tănase au fost de acord că Pacepa a spus numai tâmpenii în cartea „Orizonturi Roşii”. Doar Vladimir Tismăneanu nu prea e de acord cu asta (bine, eu l-am auzit pe Vladimir Tismăneanu cum spunea la Institutul Iorga că el nu este istoric, dar asta este o altă poveste). Revenind: „Raportul Final” al lui Tismăneanu îl consideră pe Pacepa drept o sursă credibilă pentru istoria comunismului din România. Final, final – dar poate trebuie rescris.

Sursa: George Damian Blog

Via: Ziaristi Online

Foto: Pacepa.ro

Cititi si: Criminalul Pacepa, reanimat la Muzeul Taranului Roman de membri ai Comisiei Tismaneanu. Presedintele Romaniei are sansa sa asculte de seful SRI si apoi sa-l degradeze pe agentul politiilor politice comuniste din RSR si URSS

Print Friendly, PDF & Email

19 comments

 1. Anonim

  Desi era plina de ineptii, cartea lui Pacepa a fost difuzata de Europa Libera si ascultata cu sufletul la gura. Pe fondul antipatiei generale contra lui Ceausescu, se putea spune orice. Problema este de ce EL difuza acele ineptii in loc sa le analizeze. Nu am auzit pe nimeni sa fi gasit vreun microfon ascuns in telefoane.

  • eXpress

   |Author

   Europa libera a fost si a ramas un cuib de kominterbisti. Personajele animatoare principale ale urii fata de Romania, cu aere de Paris, au fost mansurtizate din tara una cu bursa de la Petru Groza si alta cu directivele lui Trotki la piept. Niste mancurti!

 2. anonim

  toate bune si frumoase pina acum numai ca nimeni nu vorbeste despre citi ofiteri de securitate au fost omoriti de CIA in urma turnatoriilor lui Pacepa. Poti sa faci si filme cu ce a facut asta.

  • eXpress

   |Author

   Nu i-a omorat numai CIA ci foarte multi au fost siliti sa se deconspire pe unde erau, cei din Europa occidentala abandonand tot si venind de urgenta acasa, in urma unui ordin prea grabit din Centrala, compromitindu-se astfel foarte multe actiuni la zi sau operatiuni de anvergura. Au existat insa ofiteri care nu si-au aruncat in aer acoperirea si a au refuzat sa se intoarca, fara sa pateasca nimic in tarile-gazda.

 3. Trafic de videouri în 1978? Asta nu prea cred.

  Văd că nu se referă mai nimeni la a doua carte cu elucubraţii, “Moştenirea Kremlinului”, în care Pacepa aruncă la greu cu mizerii în Gheorghiu-Dej.

  • eXpress

   |Author

   Sigur ca da! Gheorghiu-Dej conducea securitatea bolsevica in vremea celei mai cumplite terori anti-romanesti, nu sefii lui Pacepa de la Moscova!

   • anonim

    Gheorghiu-Dej a facut si fapte bune . Romania nu apierdut nici un teritoriu si ati scapat de bancherii evrei pe care toata legiunea ii simpatizeaza.

  • Dragos Riscanu

   Nu il cunosc personal pe domnul Tismaneanu.

   Tata nu l-a cunoscut pe domnul Pacepa.

   Eu nu am fost nici informator nici ofiter – de altfel am publicat dosarul CNSAS I257179, de urmarit politic de vreo patru servicii ale DSS pe net.

   Este deosebit de dificil sa raspunzi unor denigrari facute de tot felul de anonimi.

   Stiu cine genereaza aceste denigrari si de ce, dar nu stiu de ce ele sunt publicate pe acest site.

 4. CRISTIAN SAILEANU

  Bine ar fi daca domniile voastre ar “patrula” cu mai multa atentie ceea ce publicati.
  Oameni care nu au facut nimic rau pot fi denigrati cu mare usurinta. Eu zic ca natiunea romana ar trebui sa il ia in brate pe unul ca Dragos Riscanu, care a riscat enorm aducand bani in Romania, si dand o paine la atatia romani..

 5. Pingback: Kovesi Coldea : TERORIŞTI ! luaţi exemplu : “Şeful Serviciilor Secrete din China Zhou Yongkang a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, abuz de putere şi dezvăluirea deliberată a unor secrete de stat”. | Coruptia.ro

 6. Pingback: Kovesi Coldea : TERORIŞTI ! luaţi exemplu : “Şeful Serviciilor Secrete din China Zhou Yongkang a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, abuz de putere şi dezvăluirea deliberată a unor secrete de stat”. | Coruptia.ro

 7. Pingback: Kovesi Coldea : TERORIŞTI ! luaţi exemplu : “Şeful Serviciilor Secrete din China Zhou Yongkang a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, abuz de putere şi dezvăluirea deliberată a unor secrete de stat”. | Coruptia.ro

 8. Pingback: Kovesi Coldea : TERORIŞTI ! luaţi exemplu : “Şeful Serviciilor Secrete din China Zhou Yongkang a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, abuz de putere şi dezvăluirea deliberată a unor secrete de stat”. | Coruptia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.