Evenimentul publicistic al anului 2013. Lansarea cartii lui Larry Watts CEI DINTÂI VOR FI CEI DIN URMÃ. ROMÂNIA SI SFÂRSITUL RÃZBOIULUI RECE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Evenimentul publicistic al anului 2013. Lansarea cartii lui Larry Watts CEI DINTÂI VOR FI CEI DIN URMÃ. ROMÂNIA SI SFÂRSITUL RÃZBOIULUI RECE

Larry L Watts - Cei dintai vor fi cei din urma - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - Fereste-ma Doamne de prieteni - Editura Rao - Promo Ziaristi Online - Roncea RoEditura RAO are plãcerea sã vã invite la lansarea volumului
CEI DINTÂI VOR FI CEI DIN URMÃ
ROMÂNIA SI SFÂRSITUL RÃZBOIULUI RECE
de LARRY L. WATTS
Evenimentul va avea loc miercuri, 24 aprilie 2013, la ora 17.00,
în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“.
Lansarea va avea loc în prezenta autorului.
Vorbitori:
Acad. prof. dr. DINU GIURESCU
Prof. univ. dr. MIHAI RETEGAN
Gen. dr. IOAN TALPES
Gen. lt. prof. univ. TEODOR FRUNZETI

Cei dintâi vor fi cei din urmă, continuarea volumului “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni“, se constituie într-un demers absolut necesar a istoriei recente a României ca actor pe scena internaţională. Şi de această dată, Larry Watts ne oferă un studiu chintesenţial, vital pentru a ne apropia de adevărul aflat în spatele uimitoarei apoteoze a regimului Ceauşescu în 1978, şi transformărilor survenite până în ajunul prăbuşirii acestuia, incapabil de acomodare la o nouă conjunctură internaţională, în 1989. Aşa cum demonstrează uriaşa documentaţie ştiinţifică prezentată aici, chiar dacă şoriceii pot constitui o provocare pentru elefanţi, şansele lor de a se salva printre pachidermele intrate în perioada rutului sunt infime.”

General dr. Ioan Talpeş
Director al Serviciul de Informaţii Externe (1992-1997)
Consilier Prezidenţial pe probleme de securitate naţională (1991-1992, 2000-2004)
Ministru de Stat (Vice Prim Ministru) al Integrării Europene, Justiţiei şi Securitatii Naţionale (2004)

Istoricul Larry Watts a deschis un capitol cu totul nou în istoriografia românească. Cele doua volume ale Dr. Watts, schimbă radical perspectivele solid statornicite privind raporturile dintre Blocul răsăritean şi Republica Socialistă România. Autorul demonstrează convingător nevoia de a le reconsidera şi a le regândi în ansamblul lor.
Analiza, care îndeamnă la citit, dezvăluie capcanele multiple ale istoriei contemporane. În aceste vremi de repetate apasări asupra lumii cărţilor şi societăţii româneşti, Editura RAO ne oferă o operă de substanţă, o lucrare-reper a istoriografiei noastre.”

Prof. Acad. Dinu Giurescu
Universitatea Bucureşti
Senator, Parlamentul României (din 2012)

Cei dintai vor fi cei din urmă. Romania si sfarsitul Razboiului Rece – cartea istoricului si analistului american Larry Watts, o carte care va constitui precis, si curand, valuri.”

Lucia Jurca, realizator Radio, Intalniri Capitale – Bucuresti FM

Larry L. Watts încearcă să restabilească adevărul istoric și să corecteze percepţiile comunităţii occidentale în privinţa rolului jucat de România pe plan internaţional în perioada Războiului Rece.
În ultimul deceniu al Războiului Rece, analizele americane susţineau că regimul comunist din România n-ar mai fi „rebelul“ care fusese cândva. Câţiva analişti au insistat că sfidarea afişată de România faţă de Moscova a fost doar o aparenţă; că România nu a fost o „rebelă“, ci mai degrabă un „cal troian“ sovietic, iar această servitute secretă faţă de Moscova ar reprezenta caracteristica definitorie a regimului de la Bucureşti.

Cei dintâi vor fi cei din urmă. România și sfârșitul Războiului Rece cuprinde, în esență, numeroase studii de caz. Unele examinează principalele ţinte ale operaţiunilor clandestine şi de dezinformare ale sovieticilor şi procesul de sistematică atribuire eronată din cadrul alianţei. Altele se concentrează asupra eforturilor româneşti de a bloca utilizarea Pactului de la Varşovia ca pe un instrument de proiecţie a puterii sovietice, de folosire a medierii ca o modalitate de blocare a extinderii influenţei sovietice în diverse regiuni ale lumii şi de a urma politici de securitate şi dezarmare capabile să limiteze exercitarea puterii militare sovietice.

Chestiunea arzătoare este aceasta: cum şi de ce au înţeles atât de greşit analiştii americani evoluţia situaţiei din România şi dinamica relaţiilor din interiorul Pactului?

În 1990 şi 1991, Larry L. Watts a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, între 1991–2004, consilier pe securitate naţională și consilier al Ministerului Apărării Român fiind, până în 1997, senior consultant al Project on Ethnic Relation (PER) şi director al Biroului PER din România. De asemenea, Larry Watts a predat la Universitatea din Washington, Seattle. În momentul de față, autorul susține cursuri în cadrul Programului de Master în Studii de Securitate și Analiza informațiilor conduse în comun de către Universitatea din București și Serviciul Român de Informații (SRI).

Date tehnice: Nonficțiune / Istorie/Politică / RAO CLASS / ISBN: 978-606-609-428-3 / 15,3 x 23,2 cm / 704 pp.
Pentru mai multe detalii, persoana de contact este Laura Rizu: laura.rizu@raobooks.com

Surse: Rao Books, LarryLWatts si Ziaristi Online

Invitatie BCU - Larry L Watts - Cei dintai vor fi cei din urma - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - Fereste-ma Doamne de prieteni - Editura Rao - Promo Ziaristi Online - Roncea Ro

Cititi si: Interviu BOOKiseala cu Larry Watts: “Am dat de perete cu uşa secretelor, dar mai sunt multe încăperi şi coridoare întunecate”

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.