ROSIA MONTANA AFRICANA. George Soros implicat intr-un scandal mondial, cu arestari FBI, israelieni, lovituri de stat si lorzi britanici, pentru un munte de fier de 10 miliarde de dolari din Guineea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

ROSIA MONTANA AFRICANA. George Soros implicat intr-un scandal mondial, cu arestari FBI, israelieni, lovituri de stat si lorzi britanici, pentru un munte de fier de 10 miliarde de dolari din Guineea

Soros Lovitura de Stat Israel Guineea Fier The Guardian

FOTO: Simandou în Guineea. Se spune că muntele conţine minereu de fier estimat la $10 miliarde.

FBI-ul arestează un agent sub acuzaţia de muşamalizare a unei acţiuni de dare de mită în bătălia pentru un munte de fier estimat la $10 miliarde

Francez acuzat de distrugerea dovezilor privind modul în care un miliardar israelian a obţinut controlul asupra unui munte bogat în minereu de fier în Guineea

Ian Cobain /guardian.co.uk, Marţi 16 aprilie 2013

Bătălia pentru unul dintre cele mai bogate depozite de minerale din lume a luat o turnură dramatică după ce FBI-ul a anunţat arestarea unui reprezentant al miliardarului care l-a achiziţionat în urma unei afaceri controversate, chiar şi în lumea piraterească a mineritului din Africa.

Arestarea vine în urma mai multor ani de revendicări şi contra-revendicări ale Simandou, un munte situat în interiorul izolat al Guineei, o ţară săracă din vestul Africii, care este atât de bogată în minereuri de fier încât drepturile de exploatare sunt estimate la aproximativ $10 miliarde.

Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a achiziţionat drepturile de extracţie pentru jumătate din minereul găsit la Simandou cu o investiţie de aproximativ $165m pentru dezvoltarea unei mine. La scurtă vreme după aceea, şi-a vândut jumătate din pachetul de acţiuni pentru £2.5 miliarde. A fost considerată cea mai uimitoare afacere privată în domeniul minier din ultimele decenii: depozitul neexploatat de minereu de fier de cea mai bună calitate din lume, estimat la miliarde de dolari, a fost achiziţionat pe o nimic toată.

După ce vântul schimbării democratice a cuprins întreaga Guinee, însă – şi după ce departamentul american de justiţie a decis să facă o investigaţie cu privire la circumstanţele tranzacţiei geniale la Simandou – afacerea părea să fie vădit mai puţin atrăgătoare.

Duminică seara, Frederic Cilins, agent al companiei Steinmetz, a fost arestat în Jacksonville, Florida, după ce agenţii federali au înregistrat sub acoperire mai multe întâlniri. Înregistrările par să demonstreze faptul că Cilins a pus la cale distrugerea documentelor considerate că ar fi putut arăta că drepturile de exploatare la Simandou au fost achiziţionate în urma unei mite de milioane de dolari pentru oficialii guvernamentali din Guineea.

Fără ştiinţa lui Steinmetz sau Cilins, FBI-ul a lansat o investigaţie în ianuarie cu privire la posibilitatea ca plăţile efectuate în numele Beny Steinmetz Group Resources, compania minieră a imperiului deţinut de magnat înregistrată în Guernsey, care a achiziţionat drepturile, să fi încălcat Legea SUA privind Practicile Corupte în Străinătate.

Conform declaraţiei unui agent special FBI înaintată la judecătoria districtului de sud din New York ieri, Cilins fusese pus sub urmărire în timpul a patru întâlniri la aeroportul Jacksonville cu o persoană care se crede că a ajutat agenţia să organizeze un flagrant. Surse apropiate investigaţiei spun că persoana este Mamadie Toure, văduva lui Lansana Conté, dictatorul care a condus Guineea timp de 24 de ani până la decesul acestuia în 2008.

Cilins, un francez în vârstă de 50 de ani, a fost arestat de către agenţii FBI imediat după ultima întâlnire. A apărut la tribunal luni cu trei acuzaţii: intervenţie cu un martor, obstrucţionarea unei investigaţii penale federale şi conspiraţie pentru distrugerea dovezilor într-o investigaţie penală federală. Acuzaţiile implică pedeapsa cu 20 de ani de închisoare.

Conform declaraţiei agentului FBI – care nu a numit BSG Resources – Cilins s-a oferit în trecut să ofere o mită de $12 milioane pentru a influenţa acordarea concesiunilor miniere. De asemenea a plătit mai multe milioane de dolari şi a solicitat întâlniri pentru a aranja distrugerea documentelor privind efectuarea plăţilor şi concesiunile miniere.

“Cilins a repetat cuvântul ‘urgent’ de mai multe ori,” se arată în declaraţie. “Cilins i-a spus lui CW [martor] că i-a fost solicitată prezenţa personală pentru a asista la arderea documentelor cu scopul de a garanta faptul că nu mai rămâne nimic în urmă.”

Declaraţia arată faptul că o Inalta Curte federala investighează dacă o companie minieră al cărei nume nu a fost menţionat şi afiliatele acesteia – în numele căreia Cilins se presupune că a lucrat – a transferat în Statele Unite banii de mită pentru valoroasele concesiuni miniere în Simandou.

După reţinerea lui Cilins, Mythili Raman, US acting assistant attorney general, a declarat: “Departamentul de justiţie este hotărât să elimine mita în străinătate şi nu vom tolera încercările criminale de a ne contracara eforturile.” BSG Resources a confirmat faptul că Cilins a lucrat pentru companie. Întrebat despre arestare şi acuzaţiile de dare de mită, un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze.

În timp ce Cilins se îndrepta către Jacksonville săptămâna trecută, Steinmetz deschidea o acţiune la înalta curte din Londra, în care îl acuza pe Mark Malloch-Brown, fostul Ministru al Afacerilor Externe şi al Commonwealth-ului şi Secretar General Adjunct al Naţiunilor Unite, de a fi fost implicat într-o campanie de defăimare împotriva BSG Resources. Malloch-Brown şi FTI Consulting, firma de PR pentru care lucrează, neagă acuzaţia.

Guineea, o fostă colonie franceză, deţine aproape jumătate din rezervele de bauxită ale lumii şi rezerve semnificative de minereuri de fier, rezerve de aur şi diamante, dar majoritatea celor 11 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie ca urmare a corupţiei care a descurajat mulţi pretinşi investitori.

Drepturile pentru extragerea minereului de fier din Simandou au fost deţinute de Rio Tinto până la finele anului 2008 când Conté a deposedat gigantul minier anglo-australian de jumătate din participaţie. Aparent, preşedintele a semnat documentele pe patul de moarte, unul din actele finale ale guvernării sale dictatoriale. BSG Resources a achiziţionat apoi acele resurse, fiind în schimb de acord să investească $165m pentru dezvoltarea a ceea ce este descris ca “un proiect minier integrat de clasă mondială”.

În aprilie 2010, Steinmetz a negociat vânzarea participaţiei companiei sale – un sfert din minereul ascuns în munte – către Vale of Brazil, cea mai mare companie de exploatare a minereurilor de fier din lume. BSG Resources şi Vale au format o companie de tip joint venture denumită VBG, care ar urma să producă în jur de 2m de tone de minereu de fier pe an.

Când Vale a convenit să plătească $2.5 miliarde, un veteran în domeniul minier din Africa a fost citat în presa financiară spunând că Steinmetz a dat “lovitura”. Averea magnatului izraelian în vârstă de 57 de ani este estimată de revista Forbes ca având o valoare netă de $4 miliarde. Dar deşi corporaţia lui Steinmetz şi-a apărat afacerea în urma căreia a achiziţionat drepturile, alţii au fost foarte critici: miliardarul african din sectorul telecomunicaţiilor Mo Ibrahim, de exemplu, a întrebat public: “Cei care au încheiat această afacere în Guineea sunt idioţi, criminali, sau ambele?”

Când a fost ales primul guvern democrat în Guineea mai târziu în 2010, Alpha Condé, noul preşedinte, a început să verifice termenii mai multor concesiuni miniere acordate în guvernarea lui Conté. S-a concentrat în detaliu pe afacerea Simandou.

Cu ajutorul unuia dintre consultanţii săi, bogatul investitor şi filantrop George Soros, noul preşedinte a constituit o echipă de investigatori care, se înţelege, au dezgropat mai multe documente care făceau lumină asupra modului în care a fost încheiată afacerea Simandou.

Au existat rapoarte conform cărora mai multe cadouri de lux şi plăţi au fost efectuate către rudele şi asociaţii lui Lansana Conté, şi către oficialii superiori din cadrul dictatoratului de scurtă durată care a urmat după decesul acestuia. Acestea includ afirmaţii conform cărora un fost ministru al guvernului a primit o maşină Formula Unu în miniatură încrustată în aur şi diamante. BSG Resources a răspuns acestei acuzaţii spunând că maşina nu valora mai mult de $2.000, şi i-a fost oferită ministerului responsabil cu exploatările miniere, nu unei persoane, în cadrul unei ceremonii publice.

Au fost negate afirmaţiile conform cărora lui Conté i-a fost oferit cadou un ceas de aur cu diamante şi un comision substanţial – $2.5m – i-a fost acordat soţiei sale, Mamadie Toure.

Dezvoltarea minei a fost amânată după alegerea lui Conde. În timpul discuţiilor între BSG Resources, Vale şi Guvernul Guineei – desfăşurate în Londra anul trecut – a devenit clar faptul că controlul grupului Steinmetz asupra drepturilor în Simandou era în risc, o situaţie descrisă de companie ca fiind “bizară”.

În timpul discuţiilor, preşedintele BSG Resources a fost interzis în Guineea, iar Vale i-a spus partenerului de afaceri că nu va plăti cele $2 miliarde rămase din afacerea de $2.5 miliarde.

 George Soros - Guinea's President Alpha Conde Iron Scandal Israel UK

Soros în centrul suspiciunilor de lovitură de stat

De David Gleason | BD Live – Vineri, 12 aprilie 2013

Multimiliardarul filantrop George Soros chiar a susţinut că Benny Steinmetz, Preşedinte şi acţionar majoritar în principala companie de minerale şi diamante cu sediul în Israel Benny Steinmetz Group Resources (BSGR), a organizat o tentativă de asasinare a preşedintelui Guineei Alpha Condé? Conform unei citaţii emise joi de Steinmetz în Londra, Soros afirmă că tentativa a avut loc în iulie 2011.

Acuzaţia, alături de multe altele, este inclusă într-o plângere de 26 de pagini depusă joi împotriva lui Lord Mark Malloch-Brown KCMG, Privy Councillor, şi FTI Consulting, un grup de consultanţă listat la NYSE, al cărui preşedinte a devenit recent, responsabil pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Malloch-Brown, fost ministru în una din administraţiile Blair şi secretar general adjunct la ONU, a fost considerat odată ca fiind una dintre cele mai influente 100 de persoane din lume.

Malloch-Brown este cunoscut ca un apropiat al lui Soros de mulţi ani, lucru niciodată negat de fostul ministru.

Steinmetz, între timp, conduce o companie minieră diversificată la nivel internaţional, cu 8.000 de angajaţi şi este implicată de 15 ani în activităţi miniere în Africa. BSGR deţine o participaţie de 49% într-o companie de tip joint-venture pentru exploatarea minereului de fier cunoscută sub numele de Simandou and Zogota în Guineea alături de Vale, compania minieră pe care a încercat Anglo American să o cumpere şi nu a reuşit. Compania de tip joint venture este cunoscută sub numele VBG.

Pe scurt, BSGR a apelat la FTI pentru a răspunde unei serii de acuzaţii împotriva sa de-a lungul a câţiva ani, dintre care majoritatea se presupune că provin de la Soros. Când Malloch-Brown şi-a preluat poziţia în cadrul FTI i-a spus echipei de acolo că relaţia cu BSGR “se va transforma într-un conflict … la mai multe niveluri”.

Din păcate însă pentru Malloch-Brown, nu totul a mers cum trebuie pentru el, conform citaţiei de joi din Londra. Aceasta îl citează pe aşa numitul John Waples, senior MD şi director de comunicare strategică în cadrul FTI, care ar fi spus “Dl. Soros avea o obsesie personală pentru BSGR şi este hotărât să se asigure că licenţa de exploatare a VBG este retrasă/ anulată de către GOG/Guvernul din Guineea.” Conform citaţiei, Dl. Brewerton, un coleg al lui Waples, a declarat că FTI “apăra BSGR într-o campanie de defăimare orchestrată de George Soros şi ONG-urile asociate cu acesta”.

În citaţie, Malloch-Brown este menţionat într-un e-mail adresat mai multor director FTI declarând că “tranzacţiile D-lui Steinmetz şi/sau BSGR în Africa” sunt “corupte”. Se spune că a adăugat mai târtiu că “reputaţia lui BS (Benny Steinmetz) în cercurile politice, MGO (sic) şi media este atât de rea că aceasta devine pentru mulţi o condamnare în sine “.

În decembrie 2010, noul Guvern din Guineea a desemnat un comitet, conform citaţiei, finanţat de Soros, care finanţa şi serviciile firmei de avocatură britanice DLA Piper, “care scrie materialul, în numele comitetului, care a stat la baza acuzaţiilor comitetului împotriva BSGR”. “Comitetul a fost susţinut şi de African Government Initiative a lui Tony Blair.”

Urmarea este şi faptul că FTI a renunţat la Steinmetz Group, lăsându-l “în pom”, conform citaţiei. Proiectul VBG este într-un punct mort, niciunul dintre parteneri nedorind să acţioneze până când nu se rezolvă problema licenţei de exploatare. Antipatia profundă aparentă a lui Soros faţă de Steinmetz şi implicarea acestuia în afacerile din Africa, dacă există, poate ieşi la iveală.

Nu trebuie trecută însă cu vederea nepopularitatea profundă a lui Condé. A obţinut preşedinţia în circumstanţe foarte ciudate. După ce a câştigat 18% în primul tur faţă de 47% din voturi pentru cel care a ieşit pe prima poziţie, Cellou Dalein Diallo, a câştigat apoi în al doilea tur cu 53% câteva luni mai târziu, în 2011.

Am fost uimit când am scris despre acest lucru în 2011 şi sunt uimit şi acum. Timothy Tebeila, fost profesor fără cunoştinţe în industria minieră, a reuşit să realizeze un memorandum de înţelegere cu Eskom care i-ar permite companiei acestuia, Sekoko Resources Group, să furnizeze până la 10 milioane de tone de cărbune pentru centralele electrice desemnate de Eskom.

Tebeila a încheiat afaceri cu Firestone Energy, companie australiană listată JSE care, cu sprijinul în numerar de la Eskom, urmează să furnizeze capitalul necesar pentru a începe producţia minei. Au fost generate lupte şi se părea că s-a amânat.

Apoi, din bezna australiană şi-a făcut apariţia Garrison Capital şi partenerul mongol Hunnu Coal. Aceasta a strâns $ 20 milione pentru dezvoltarea unui proiect de exploatare a cărbunelui în Mongolia, iar acţionarilor Hunnu li s-au oferit $ 500 m în numerar după doar 18 luni. Garrison stă şi în spatele Range River Resources listată ASX, care a anunţat o tranzacţie cu Sekoko Resources. Aceasta din urmă este acţionar majoritar al Firestone Energy, care deţine 60% în cadrul Proiectului Waterberg Coal.

Industrial Development Corporation, care a finanţat şi a antrepozitat proiectul, s-a aranjat prin utilizarea unui pachet de finanţare în valoare de A$35m furnizat de Standard Bank, care deţine şi mandatul de a asigura cele A$400m (R3.75 miliarde) necesare pentru a începe proiectul. Range River a făcut o ofertă tuturor acţionarilor Firestone pentru achiziţionarea acţiunilor acestora în termeni şi condiţii care echivalează cu valoarea tranzacţiilor încheiate cu Sekoko. Scopul este ca Sekoko să rămână cu o participaţie de 30% în companie în calitate de partener conform cu programul black economic empowerment.

Este o afacere cu adevărat bună într-un moment propice. Chiar în momentul în care se renunţa la SA ca o ţară în care să se desfăşoare activităţi miniere, apare acest nou proiect. Depozitul Waterberg se află în apropierea minei Grootgeluk exploatată de Exarro. Angajamentul acesteia de a livra către Eskom se va baza pe un avantaj al costurilor iar Eskom va solicita livrarea la una din centralele sale electrice, probabil cele din Mpumalanga.

Directorul executiv al Waterberg Coal Company, Stephen Miller, spune că verificarea prealabilă a companiei se află într-un stadiu avansat. Cărbunele pe care îl produce va umple probabil “golurile” în modelele actuale de livrare ale Eskom, găuri de care trebuie să se ţină cont dacă echilibrul periculos de delicat între cererea şi oferta de electricitate va fi menţinut în mod satisfăcător. Cărbunele va fi probabil transportat la centralele Eskom prin Transnet.

Miza lui Tebeila prin Sekoko nu este gratuită. Sekoko va trebui să plătească pentru partea sa din costurile  de capital din partea de profituri.

Miliardarul Steinmetz îşi dă în judecată fostul consilier referitor la legătura lui Soros

Joi, 11 aprilie 2013

De Clara Ferreira-Marques

LONDRA (Reuters) – Miliardarul israelian Beny Steinmetz îi dă în judecată pe foştii consilieri de afaceri din Londra şi un fost ministru britanic într-o luptă pentru bogăţia în minerale a Guineei.

Steinmetz se ceartă cu guvernul ţări vest-africane de luni de zile cu privire la dreptul de a exploata jumătate din depozitul aflat în Simandou, unul dintre cele mai mari minereuri de fier neexploatate din lume.

Compania minieră din cadrul imperiului său, BSG Resources (BSGR), îi acuză pe consultanţii externi de renume ai guvernului, inclusiv miliardarul şi filantropul George Soros, de desfăşurarea unei campanii de defăimare personală pentru a-i dejuca ambiţiile în Guineea.

Organizaţiile susţinute de Soros, cum ar fi Revenue Watch, spun că l-ar ajuta pe Preşedintele Guineei Alpha Conde şi guvernul acestuia să obţină beneficii mai mari pentru cetăţenii de rând din tranzacţiile miniere.

Steinmetz şi BSGR acuză propria fostă firmă de comunicare şi consultanţă de afaceri, FTI Consulting, de încălcarea contractului cu BSGR conspirând cu Soros în presupusa campanie.

Conform documentelor înaintate la Înalta Curte a Marii Britanii şi analizate de Reuters joi, Steinmetz şi BSGR îi acţionează în judecată pe FTI Consulting şi pe directorul FTI, Mark Malloch-Brown, fost ministru al guvernului britanic, pentru încălcarea contractului şi, în cazul acestuia din urmă, pentru o relaţie „uneltitoare şi ilegală” cu Soros.

Aceştia îl acuză pe Malloch-Brown, un apropiat al lui Soros şi fost vice-preşedinte al fondurilor de investiţii ale acesuita, de transmiterea de informaţii confidenţiale privind BSGR şi de incapacitatea de a-şi comunica legăturile cu finanţistul şi de a informa BSGR cu privire la potenţialul conflict de interese.

“Relaţia (lui Malloch-Brown) cu Dl. Soros a fost atât de apropiată încât (acesta) a fost responsabil de finanţarea chiar a ONG-urilor care construiau un caz împotriva BSGR,” BSGR declară în documente.

Proiectul BSGR este acum în aşteptare până când guvernul Guineei reevaluează dreptul acesteia de a opera în ţară.

FTI a declarat că ia în considerare poziţia referitor la plângere şi nu are comentarii imediate. FTI îl reprezintă şi pe Malloch-Brown în caz. Oficialii din biroul lui Soros din New York nu au putut fi contactaţi imediat.

AFACEREA MINIERĂ DIN GUINEEA CRITICATĂ

Bazându-şi plângerea pe informaţiile obţinute în baza actului privind protecţia datelor din Marea Britanie, BSGR l-a acuzat pe Malloch-Brown, presat de Soros, de “obţinerea demisiei FTI din relaţia cu BSGR în noiembrie 2012”.

A menţionat un moment nepotrivit care a coincis cu întrebări din partea comitetului guvernului din Guineea cu privire la mină.

BSGR a primit licenţa pentru exploatarea a jumătate din depozitul de la Simandou în 2008, la doar câteva luni după ce licenţa i-a fost revocată companiei Rio Tinto (RIO.L: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) de către guvernul condus de foarte multă vreme de către Lansana Conte. Conte a acuzat compania Rio, care a deţinut iniţial tot depozitul din Simandou, de faptul că se mişca prea încet.

BSGR nu a fost obligată să plătească în avans şi a putu exporta prin Liberia, o rută mult mai scurtă şi mai puţin costisitoare spre deosebire de exportul prin Guineea. Criticii spun că aceasta ar limita beneficiile economice pentru Guineea.

BSGR şi partenerul Vale (VALE5.SA: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) spun că concesiunea reprezintă o afacere convenabilă pentru cetăţeni, iar ruta de export prin Liberia are mai mult sens economic decât transportul minereului prin Guineea.

Termenii au fost însă mult criticaţi de către susţinătorii transparenţei guvernamentale, care spun că autorităţile ar fi trebuit să facă o afacere mai bună.

Surse si documentare: Ziaristi Online

Soros at centre of coup bid claim

FBI arrest agent over bribery cover up claim in battle over $10bn mountain

Labour peer accused of smearing mining magnate’s firm

Israeli tycoon sues former UK minister

Billionaire Steinmetz Accuses British Lord Over Soros Link

See also:

George Soros and President Alpha Conde of Guinea Hold Joint Press Conference

Guinea committed to Extractive Industries Transparency Initiative; Existing Mining Contracts to be Reviewed
Contact:
Luis Montero
Open Society Foundations
+447798737516
luis.montero@osf-eu.org
Mamaudou Kouyate
Advisor to President Alpha Condé
+
(22 4) 68613221
mamoudou.kouyate@gmail.com
Conakry –
At the invitation of President Alpha Conde, George Soros, founder of the Open Society Foundations, and his team spent four days in Guinea. They were joined by Paul Collier, the author of “The Bottom Billion.” Jeffrey Sachs and his Millennium Promise are sending an agricultural team shortly.
President Conde explained his vision and, in particular, his commitment to the rule of law and lawful competition. A new mining code that will include a commitment to the Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) and standard of conduct that will inhibit corruption is being prepared. All existing contracts will be re-examined. Contract holders and the countries to whose jurisdictions they belong will have to comply with the principles of EITI and a code of conduct which will include a willingness to cooperate in criminal investigations.
Guinea will retain the Revenue Watch Institute and the International Senior Lawyers Project to provide legal advice.
George Soros and his Open Society Foundations wholeheartedly support the principles announced by President Alpha Conde and will seek to help President Conde put these into effect. Specifically they have initiated a feasibility study leading to a turn-key project with the Canadian Commercial Corporation which would restore the electricity supplies within six months. They are also working with the President to assist his agricultural development program.
The Open Society Foundations take a two-pronged approach in assisting countries with their economic and political development: the Foundations work with governments to strengthen their capacity while also helping civil society to hold governments accountable to their citizens. The Open Society Initiative for West Africa is in the process of developing a number of programs to strengthen civil society in Guinea.
The support offered will include significant financial guarantees and at least $5 million in outright grants. Guinea is on the threshold of a new era. It now needs the attention of both investors and donors to fulfill its full potential.
###

NEW YORK (MEDIAFAX) – Agenţia de presă Reuters a publicat din greşeală pe site-ul ei necrologul miliardarului american de origine maghiară George Soros, informează businessinsider.com.

Cel mai remarcabil fapt din acel articol este, potrivit jurnaliştilor de la businessinsider.com, duritatea acelui necrolog, care îl face pe George Soros să pară un ipocrit şi vorbeşte despre toate crizele financiare pe care acesta le-a cauzat, pariind pe diverse monede.

În primul paragraf, Soros, în vârstă de 82 de ani, este denumit “prădător”. El este numit în paragrafele următoare “o enigmă, învelită în intelect, contradicţii şi bani”.

Potrivit telegraph.co.uk, necrologul aminteşte apoi rolul de filantrop jucat de George Soros, insistând asupra “celor 8 miliarde de dolari pe care el le-a donat prin intermediul numeroaselor organizaţii de caritate pe care le controlează”.

Articolul apărut din greşeală pe site-ul Reuters subliniază totodată donaţiile acestuia pentru diverse cauze liberale şi afirmă că “în încercarea sa de a opri realegerea lui Bush, Soros a donat 23,5 milioane de dolari unui număr de cel puţin 500 de grupuri liberale şi progresive în timpul ciclului electoral american din 2003-2004”.

Ulterior, agenţia de presă Reuters a retras acel articol de pe site-ul său şi a postat pe contul său de Twitter următoarea clarificare: “Reuters a publicat din greşeală, în avans, necrologul finanţistului şi filantropului George Soros. Un purtător de cuvânt al domnului Soros a spus că omul de afaceri, care locuieşte la New York, trăieşte şi este sănătos. Reuters regretă eroarea comisă”.

George Soros a devenit bogat şi celebru în 1992, în urma unei tranzacţii istorice, prin care a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursă pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autorităţile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.

În 1993, George Soros a înfiinţat Fundaţia pentru o Societate Deschisă, numită şi Fundaţia Soros.

Potrivit revistei Forbes, averea sa era estimată în martie 2012 la peste 20 de miliarde de dolari.

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.