„Aviatori de altădată” de Daniel Focşa – o carte rară într-un peisaj editorial bolnav - Ziaristi OnlineZiaristi Online

„Aviatori de altădată” de Daniel Focşa – o carte rară într-un peisaj editorial bolnav

Aviatori de altadata - de Daniel Focsa via Ziaristi Online„Aviatori de altădată” de Daniel Focşa – o carte rară într-un peisaj editorial bolnav

Într-o epocă în care românii sunt învăţaţi să îşi renege trecutul, într-un prezent cenuşiu în care suntem îndemnaţi să ne scuipăm eroii, în care „sfinţii închisorilor” sunt batjocoriţi în vreme ce perversiuni strigătoare la cer sunt promovate, admirate şi băgate pe gâtul românilor, o carte poate părea o armă slabă, ineficientă. Au doară nu ne invadează casa şi gândurile atâtea televiziuni cu mesajele lor perfide, atâţia „jurnalişti” vânduţi care scuipă zilnic pe Eminescu, pe Ştefan cel Mare şi pe Iisus Hristos ? Mi-am dat seama că nu. O carte nu este o armă slabă. Este cuvântul care sfărâmă pietre, este cuvântul care, discret, smerit, sparge zidurile închisorii virtuale spre care suntem mânaţi.

„Aviatori de altădată” a istoricului Daniel Focşa, apărută în noiembrie 2012, este o astfel de armă a duhului, în care România cea adevărată, ţara noastră cea pierdută este reînviată şi readusă în prezent, prin alcătuirea magică de cuvinte scrise cu talent, cu pasiune şi cu suflet.

O foarte scurtă lămurire a decorului. Din istoria militară românească, aviaţia este poate cea mai vie şi mai pasionantă, cea mai „prizată” de cititori. Tocmai aici, cei chemaţi să mărturisească despre trecut lipsesc în mod dramatic. Făcând abstracţie de câţiva autori afirmaţi în comunism, nu pot menţiona decât numele unui tânăr istoric stins mult prea devreme de o boală necruţătoare, la numai 29 de ani, Narcis Gherghina. Un fel de Nicolae Labiş al istoriei aviaţiei. În rest, nimeni şi nimic vrednic de remarcat. Cele câteva producţii ale unui oarecare S. Turturică, angajat MApN, constau într-o înşiruire fadă şi plată – dar prolixă – de fapte şi documente, prezentate cititorului într-o manieră searbădă, fără „sare şi piper”.

În acest pustiu editorial, l-am „zărit” pe istoricul Daniel Focşa, când, în 2008, a publicat o carte atât de personală şi originală ca stil şi concepţie, „Escadrila Albă. O istorie subiectivă”, combinând istoriografia, memorialistica şi reportajul. M-a dus cu gândul la Mateiu Caragiale cu ai săi „Crai de Curtea Veche”, o carte tot mică şi preţioasă. A urmat „Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânătoare” (2010), un subiect absolut inedit, căci nimeni până atunci nu mai alcătuise o carte dedicată acestui pilot, atât de celebru în timpul războiului şi atât de trecut cu vederea în zilele noastre. Poate fiindcă a luptat cu preponderenţă contra americanilor ? Poate fiindcă s-a ridicat în aer contra celor numiţi, apropo, în propaganda oficială de atunci, „terorişti ai aerului” – care făceau mii de morţi bombardând triajul Gării de Nord ? Am remarcat nu doar talentul, nu doar originalitatea acestor cărţi, dar şi latura lor… anti-sistem ! Fiindcă maniera în care priveşte participarea României la al doilea război mondial nu este cea a complexaţilor de azi, care încearcă să ne inducă sentimentul de auto-culpabilizare pentru campania din Est, a neo-marxiştilor care sunt vădit deranjaţi – precum este dracul de tămâie – de istoriografia scrisă, dacă pot spune aşa, în picioare, de către istorici cu coloană vertebrală şi cu conştiinţă, iar nu de slugi şi de iude vândute banului străin şi intereselor Ocultei, întru spălarea creierelor unei naţii întregi.

Pentru că, da, este nevoie de astfel de cărţi în care bravii noştri aviatori să trăiască din nou, să fie vii şi printre noi, să ne salute din carlinga avioanelor lor şi să rostească precum marele Alexandru Şerbănescu, asul aşilor de vânătoare români: „Nu concep ca un inamic, oricât de mare şi puternic ar fi el (făcea referire la americani şi la USAF) să intre în ţara mea ca într-un sat fără câini şi să o pustiască”.

Dar aceşti eroi, aceşti români, trebuie invocaţi în cărţi vrednice de acest nume, de istorici vrednici de asemenea de acest nume. Prin urmare, nu cred în cărţile produse de indivizi aduşi de pe coclauri şi „pompaţi” istorici mai mult sau mai puţin oficiali, ci cred în lucrările scrise de oameni ca acest Daniel Focşa, nu doar istoric dar şi nepot de ofiţer artilerist combatant şi fost deţinut politic unsprezece ani în închisorile comuniste. „Bon sang ne saurait mentir !” – sângele bun nu minte. Nu cred că un om cu o astfel de ascendenţă s-ar putea vinde. În ţara în care copiii şi nepoţii de securişti şi activişti fac cariere strălucite, purtându-şi duhoarea morală până în cele mai înalte dregătorii ale statului, intelectualii nepătaţi reuşesc cu greu să răzbată în atenţia publicului, fiindcă „băieţii – secureţii” (vorba lui Paul Goma) au ca misiune să îi saboteze sistematic.

„Aviatori de altădată”, apărută în 2012 la editura Institutul European din Iaşi, evocă figurile unor mari aviatori români, dintre care unii, plecaţi de curând dintre noi. Este cazul generalului Ion Dicezare, ultimul cavaler „Mihai Viteazul” din aviaţie, mort în august 2012, şi a Marianei Drăgescu, decedată în martie acest an la vârsta de 100 de ani împliniţi. Sunt asemenea evocaţi pilotul de bombardament greu Ion Profir, paraşutista Smaranda Brăescu, aviatoarea Nadia Russo – cu ale sale memorii inedite, recuperate de Daniel Focşa dintr-o arhivă practic inaccesibilă -, pilotul excepţional Tudor Greceanu (căruia serialul „Memorialul Durerii” i-a dedicat un episod excepţional în anii 90) şi alţii. O mică bijuterie de 100 de pagini, o esenţă tare a literaturii aviatice căci, nu am nicio îndoială, autorul pare a fi adeptul principiului „non multa sed multum” – ceea ce contează este calitatea şi nu cantitatea. Cartea este pasionantă şi v-o recomand călduros. De altfel, orice carte este validată de cititori şi de timp. Hristos a înviat !

Ion Băsmuţ / Reporter Ziaristi Online

Vedeti si daniel-focsa-istorieromaneasca.blogspot.ro

Daniel Focsa – Aviatori de altadata  – Librăria Mihai Eminescu

Aviatori de altadata – Focsa Daniel – Libraria online Lumea Cartii

LECTURĂ OBLIGATORIE. A apărut volumul ”Aviatori de altădată” a istoricului Daniel Focşa

 

Print Friendly, PDF & Email

25 comments

 1. Alexandra Moro.

  Cine este acel oarecare S. Turturica, angajat MAPn? O fi cumva acel tip care a scos deja mai multe carti de istoria aviatiei foarte bine apreciate de cititori si de specialisti? Daca despre el e vorba, atunci imi daramati un idol, pentru ca eu am citit niste carti ale acestuia si imi pare sa rau sa zic, mi-au placut. Chiar daca erau scrise intr-o maniera prea stiintifica, nu jurnalistica, mie mi s-au parut interesante. Dar recunosc ca eu nu ma pricep, si iau de bun tot ce citesc. Mai ales cand aflu ca omul se bazeaza pe studierea documentelor de arhiva. Sigur, mai trebuie sa si stii sa interpretezi continutul documentelor,, sa redactezi texte si sa gasesti cititori. EU unul nu regret ca am citit unele din cartile acestui oarecare. Vorba e ca am citit si cateva din cartile lui Daniel Focsa. Nu sunt specialist ca sa fac o comparatie, dar nu as pune ca sunt mai frumoase decat ale lui S Turturica, daca oarecare asta e chiar cel despre care stiu eu.

 2. Anonim

  ‘Bazu’ nu a fost tabu nici inainte de 1989. A se vedea excelenta lucrare a lui Cornel Marandiuc, Inimi mari cit sa cuprinda cerul patriei, Editura Dacia, 1985.

 3. Custura Barbu

  Despre Bazu nu se vorbeste mai sus din simplul motiv ca Daniel Focsa nu a scris despre Bazu: nu le poate face pe toate, doar nu e porumbel, gugustiuc, turturica….

 4. Custura Barbu

  Multumim domnului Daniel Focsa pentru ca daruieste culturii romane aceste carti de valoare ! Oameni ca daniel Focsa ar trebui sa fie ministri sau secretari de stat, pe la Cultura, pe la Educatie, nu fauna care este acum si care a fost de 23 de ani incoace ! Am auzit ca in Bucuresti exista un muzeul al aviatiei, de ce nu este pus Daniel Focsa director acolo ?

 5. adela ciorchine

  DANIEL FOCSA este cel mai potrivit om pentru a fi directorul MUZEULUI AVIATIEI ! Un istoric, un om cult si patriot, super pregatit in domeniu !

  • Mandea

   Pai doamna, bineinteles ca Daniel Focsa ar trebui sa fie director acolo, dar ce, credeti ca il lasa comunistii si securistii care conduc Rominia ? Eu l-as pune, nu director, ministru l-as pune !

 6. darius

  Excelent articol, voi cauta sa cumpar aceasta carte, cred ca se va epuiza repede ! Am inteles ca se gaseste la Carturesti sau poate fi comandata de la editura institutul european din Iasi. Super !

 7. baselu cotrocelu

  Turturica e unu care a scris ceva cu judetul Teleorman, parca. In schimb, Domnul Focsa este un adevarat istoric, bravo lui ! I-am citit cartile, desi nu sunt niste caramizi voluminoase, tocmai de aia sunt placute de citit si omul stie sa spuna multe in putine ncuvinte si sa te emotioneze prin ce scrie. Eu alti istorici de aviatie, sincer, nu prea mai stiu, decat pe aia de pe vremea lui ceasca. Dintre tineri, mai nimeni ! Hai sa ne traiti, Domnule Focsa, si asteptam cu nerabdare urmatoarea Dumnavoastra carte !!!!!

 8. Mandea

  Bravo reporterului Ion Basmut pentru acest articol si multumiri domnului Focsa pentru opera istorica destinata noua, ROMANILOR ! Doamne ajuta !

 9. Valean Iuliu

  Noi, cititorii din Ardeal, sintem mandri ca la Bucuresti mai exista si autori ca Daniel Focsa ! Forte forte mult talent are omul acesta ! No bravo !

  • EGUSA LU' PASCOF

   Da, si noi, cei din Basarabia, suntem interesati de istorie, chiar si de istoria aviatiei. Ma bucur sa aflu ca exista ROMANI care sunt sensibili la trecutul nostru. Avem nevoie de modele!! D-le Daniel Focsa, cum putem cumpara, la Chisinau, cartile dvs?

  • Valean Iuliu

   Uite, multumita lui Ion Basmut de la Ziaristi Online, ai acum ocazia sa auzi de Domnul Focsa si sa iti completezi cultura generala.

 10. doru

  cel mai bun ramane tot Bazu Cantacuzino.. dar probabil ca e inca ‘proscris’.. ca si ‘puscariasa’ Oana Orlea, fata lui..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.