România - Țara pupătorilor de moaște. Pelerinii - niște ciudați. Homosexualii trebuie înțeleși. Nimeni altcineva. - Ziaristi OnlineZiaristi Online

România – Țara pupătorilor de moaște. Pelerinii – niște ciudați. Homosexualii trebuie înțeleși. Nimeni altcineva.

Sfanta-Parascheva-2011-5-foto-Cristina-Nichitus-RonceaȚara pupătorilor de moaște

În fiecare octombrie mass-media de la noi e privilegiată. Nu trebuie să fugărească vedete pentru știri la care „îți stă mintea-n loc”. Din aceeași categorie pot scoate de la naftalina redacției un subiect care nu se perimează niciodată.

Mintea micului alergător după senzațional, scriitor la un birou mic prin marele București se activează instant când aude „Sfânta Parascheva”. Pentru el, sintagma se traduce prin: cozi, bani, biserică, bani, îmbrânceli, bani, lumânări, proști, bani, ciudați, bani. Odată beculețul aprins, trepădușul începe să facă enșpe mii de combinații cu cuvintele astea în zeci de articole. Dacă întrebi cine e Parascheva asta, dă din umeri. Nu-i treaba lui.

An de an, sute de mii de oameni rabd în tăcere același tir mediatic. Zeci de adjective ies din țevile tunurilor mediatice. Sunt medievali, fraieri, superstițioși, sclavi ai BOR-ului, manipulați și iar medievali. Și tunurile trag fără oprire zile la rând, întărâtați de o lipsă de reacție din partea acestor fraieri. Pentru că fraierii știu că nu merg acolo să se certe cu niște inteligenți de birou și că esențialul e altul decât bani, superstiție și cozi. Și inteligenții de birou îl ratează constant.

De fapt, asta e problema. Cu rare excepții (1, 2), luminatele minți de la București nu au încercat să facă un efort de empatie cu pupătorii de moaște. Homosexualii trebuie înțeleși. Nimeni altcineva. Diferența e prea mare și prea profundă pentru a fi înțeleasă. Pentru că funcționarul de senzațional nu e familiarizat nici cu toleranța, nici cu bunul simț, ce să vorbim de concepte abstracte precum sfințenie, rugăciune sau nevoință.

An de an, românii pupători de moaște sunt o prezență ce emană forță în tăcere și răbdare. Pentru că în România pupătorilor de moaște se vorbește despre toleranța LGBT, niciodată despre toleranță religioasă, toleranța sărăciei sau toleranță pentru alte convingeri. În fiecare an, sute de mii de români rezistă patului lui Procust, în ciuda jignirilor și umilințelor repetate.

Semidocții și părelnicii nu vor înțelege niciodată de ce stau atâția oameni acolo ore în șir. N-au cum.

Se întreabă unii de ce în acea zi toți. Le propun un exercițiu. Cel mai bun prieten își serbează ziua. Nu mergi doar pentru că vin și alții?

Sursa si autor: Epectatic.ro via Ziaristi Online

Mai multe foto la Cristina Nichitus Roncea

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

 1. Daniel

  Citeam pe gandul info la comentarii cum un ateu turbat spunea ca “inchinatorii la moaste ar trebui gazati”. Apoi este acel individ care posteaza mereu jigniri grosolane pe evz si gandul gen “parintele slobozenie” etc etc. Mereu ma intreb de ce comentariile lor raman publice?! IP-ul lor poate fi blocat.
  Majoritatea mass-media are interese. Unii de la Soros, altii de la ateistii marxisti, altii sectanti, altii vor doar sa atace Biserica ca e la moda.
  Salta in sus de bucurie cand vad cum Biserica scade in sondaje. Este timpul Bisericii lui Hristos sa fie mai vocala in aceste mizerii anticrestine. Noi romanii suntem alaturi de Biserica. Si o vom apara.

 2. Vlad

  De unde nu e nici Dumnezeu nu cere; magna tagma a celor care confunda omenia simpla cu prostia.

  …de ce trebuie sa ne faca atatea scursuri Bucurestiul de ras?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.