Parintele Justin Marturisitorul, Ilie Badescu, Gheorghe Buzatu, Ion Papuc, Ioan Scurtu, pe Bulevardul Nobel de la Targul de Carte Gaudeamus, la standul Editurii Mica Valahie - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Parintele Justin Marturisitorul, Ilie Badescu, Gheorghe Buzatu, Ion Papuc, Ioan Scurtu, pe Bulevardul Nobel de la Targul de Carte Gaudeamus, la standul Editurii Mica Valahie

Parintele Justin Parvu Marturisitorul de Cristina Nichitus Roncea la Gaudeamus 2013 Mica Valahie Familia OrtodoxaEditura Mica Valahie este prezenta si la cea de a 20-a editie a Targului International Gaudeamu Carte de învăţătură, care se desfasoara intre 20 si 24 noiembrie la Romexpo, cu numeroase titluri de filosofie, istorie, sociologie dar si arta. Dintre autori, ii semnalam pe profesorii Ilie Badescu, Ioan Scurtu, Dan Berindei, regretatul Gheorghe Buzatu, Ion D. Vulcanescu, s.a. La standul Mica Valahie, aflat chiar in centrul pavilionului expozitional, la parter, nivelul 0 – pe Bulevardul Nobel, cum l-au numit organizatorii, vizavi de restaurant -, puteti gasi, printre altele, cea mai noua aparitie a Editurii, Albumul de fotografie al Cristinei Nichitus Roncea cu vorbe de duh ale Parintelui Justin Parvu, “Parintele Justin Marturisitorul“, cat si alte titluri interesante, cum ar fi lucrarile filosofului Ion Papuc, “Sub zidurile tradiţiei” si “Carl Schmitt“, disponibile si in format electronic la Elefant.ro si CorectBooks, si pe care le prezentam succint mai jos:
Ion Papuc - Carl Schmitt - Sub zidurile traditiei
Pentru a pune o stavilă secătuirii noastre de viaţă şi credinţă, Ion Papuc pune tradiţia la fundamentul existenţei neamului nostru prin cartea Sub zidurile tradiţiei, unde reuşeşte, prin portretele spirituale, morale şi intelectuale ale unor scriitori, poeţi şi gânditori români, precum şi prin lucrările acestora, să fixeze câteva repere fundamentale pentru cultura şi tradiţia acestei ţări hulită şi obidită de tot felul de venetici. Aici îi întâlnim pe C. Noica, Părintele Galeriu, Mircea Vulcănescu, Cella Delavrancea, Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Dragoş Protopopescu şi mulţi alţii, alături de o analiză doctă şi pertinentă a celor două ideologii, de stânga şi de dreapta, care au marcat secolul trecut, şi continuă să roadă temelia acestei lumi în degringoladă.
* * *

Carl Schmitt s-a nascut in anul 1888, in localitatea Plettenberg din Westfalia, a fost un prestigios profesor al Universitatii din Berlin si cel mai important jurist al Germaniei. Dupa ce s-a opus venirii lui Hitler la putere, s-a alaturat nazismului, insa pentru o perioada scurta, de 3 ani, ceea ce i-a atras multa suferinta si nedreptate. A fost arestat si anchetat mai intai de rusi, apoi de americani si intemnitat la Nurnberg, unde refuza procesul de denazificare, respingand acuzatia de nazism. Pana in anul 1985, cand s-a stins din viata tot in localitatea natala, a continuat sa-si elaboreze opera de filosof al istoriei, fara sa-si modifice pozitiile ideologice de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Eseistul si scriitorul de filosofie, Ion Papuc, prin lucrarea Carl Schmitt – Concepte politice, readuce in dezbaterea intelectuala unul dintre cei mai importanti ganditori ai secolului trecut. Un ganditor blamat de invingatorii celui de-al Doilea Razboi Mondial care, ajutati de falsi ganditori si ideologi (platiti ca mercenari), au reusit sa conduca lumea distrugand sistemul de valori pe care se intemeiase pana atunci, iar astazi se vad rezultatele: o lume intr-un proces de descompunere, fara stalpii ei de constiinta si spirit, din care au fost alungate adevaratele spirite si elite.

In lucrarea lui Ion Papuc despre conceptele politice ale acestui mare ganditor sunt prezentate cateva teme de doctrina care i-au adus atat admiratie, cat si oprobiu: Teologia Politica, Ce este politica?, Statul, desigur cu analizele si consideratiile eseistului roman. Aceasta reprezinta prima carte din multele scrise de filosof, pe care Editura Mica Valahie le-a transformat in format e-book, in speranta ca Ion Papuc va starni interesul si respectul pentru o munca de-o viata.

Vor mai urma si alte titluri sub semnatura profesorului Ion Papuc precum:

  • Scriitorul de filosofie
  • Litere si filosofie
  • Din corespondenta lui Descartes
  • Scurta calatorie in Grecia
  • Cu fata spre trecut

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.