Un general SRI in rezerva despre aniversarea Serviciului Roman de Informatii - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Un general SRI in rezerva despre aniversarea Serviciului Roman de Informatii

SRI Expomil 2013 8Cu sinceritate, responsabilitate si incredere despre aniversarea Serviciului Roman de Informatii

de Aurel I. Rogojan

A devenit traditie ca in fiecare zi de 26 martie, la aniversarea infiintarii, Serviciul Roman de Informatii sa-si realizeze si analiza de bilant a activitatii desfasurate in anul precedent.
Dublul eveniment, un moment aniversar cu semnificatii festive si altul pe care il dorim marcat de exigenta judecatilor lucide asupra starii securitatii nationale a Romaniei, aduce, de fiecare data, in casa Serviciului, atat oaspeti de seama, dar si factorii cei mai in masura sa cuantifice eficienta investitiei in obtinerea secreta a informatiilor pe care se fundamenteaza politicile nationale, ni se apara drepturile si libertatile si garanteaza sansele prosperitatii.
In douazeci si patru de ani, Serviciul Roman de Informatii nu a fost niciodata criticat in ziua aniversarii sale. Dimpotriva, lucrurile frumoase spuse in contextul sarbatorii au imbracat in mantia elogiului si recunostintei nationale si faptele meritorii, ce nu pot fi specificate, ale celui mai recent an de activitate.
Este in afara oricarei indoieli, compatriotii nostri aflati in serviciu credincios natiunii, savarsesc fapte de eroism. Nu din categoria celor care sa poata fi trambitate. Dimpotriva, actele de bravura ale femeilor si barbatilor din prima linie a apararii Romaniei nu sunt destinate a tine prima pagina a ziarelor. Ele trebuie sa ramana, ca si autorii lor, in anonimatul impus de rigorile frontului secret.
Niciodata nu vom putea sti cu adevarat cat datoram abnegatiei si probitatii profesionale a ofiterilor de informatii.
Siguranta vietii noastre, bunastarea pe care ni se intemeiaza fericirea si sperantele de care ne agatam neimplinirile, toate au masura, in bine si in mai putin bine, in efortul intens, dar discret, al concetatenilor nostri din serviciul securitatii nationale.
Daca traim deziluzii si ne napadeste disperarea, daca saracia adanceste numeroasele falii ale societatii, daca nu ne ocolesc primejdiile extraordinarelor provocari globale, nu este din cauza ca ostasii frontului secret nu si-ar face datoria.
Ca si noi, combatantii Serviciului Roman de Informatii traiesc aceleasi sentimente de implinire sau frustare, masura reusitei, ori a esecului, fiind determinate de sinceritatea, responsabilitatea si increderea decidentilor politici in relatia cu informatia furnizorii informatiei ce le confera puterea reala.
Ambivalenta politicului in relatia cu “serviciile secrete” tine de esenta luptei pentru putere, iar din aceasta lupta serviciile nu castiga nimic. Dimpotriva. Motiv pentru care, daca am avem insatisfactii in legatura cu prestatia serviciilor de informatii, cauzele trebuie sa le cautam in zona sinceritatii si responsabilitatii deciziilor politice, a increderii pe care acestea ne-o confera pentru siguranta zilei de maine.
Nu credem ca laudele publice aduse unui serviciu secret de informatii, a carui activitate, tarii ori slabiciuni, trebuie sa fie inacesibile inamicilor Constitutiei si legilor Romaniei, fac bine. Dar, nu avem a ne indoi de faptul ca discretia il intareste si-i aduce un mai deplin respect al autoritatii sale.
La ceas aniversar, ne dorim ca Serviciul Roman de Informatii sa-si implineasca inalta sa menire, intotdeauna in avanpostul apararii securitatii nationale a Romaniei .
La multi si tot mai rodnici ani, S.R.I. !

Aurel I. Rogojan

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.