Jurnalistul Mario Balint despre lucrările lui Larry Watts: "Două cărţi ca doi pumni în gură". "Aliaţi incompatibili" şi "Cei dintâi vor fi cei din urmă" la Lugoj, Reşiţa şi Timişoara. Urmează: Botoşani, Bacău şi Suceava - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Jurnalistul Mario Balint despre lucrările lui Larry Watts: “Două cărţi ca doi pumni în gură”. “Aliaţi incompatibili” şi “Cei dintâi vor fi cei din urmă” la Lugoj, Reşiţa şi Timişoara. Urmează: Botoşani, Bacău şi Suceava

Larry Watts la Craiova de Marga Bulugeande Mario BALINT

Liceul de Arte „Sabin Pautza” din Reşiţa găzduieşte joi, 27 martie, de la ora 19.30, lansarea a două volume scrise de istoricul american dr. Larry L. Watts. Autorul va fi prezent la eveniment. Volumele lansate de Larry Watts la Reşiţa sînt: „Aliaţi incompatibili- România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich” (ed. Rao, 2014), teza de doctorat a istoricului american, şi „Cei dintâi vor fi cei din urmă – România şi sfârşitul războiului rece” (ed. Rao- 2013). Două cărţi ca doi pumni în gură pe care fiecare cititor îi resimte ca un KO personal în aceste vremuri tumultoase pe care le trăim. Pentru că, dacă vrei să înţelegi ce ţi se întîmplă astăzi şi, mai ales, de ce, volumele lui Watts sînt esenţiale.

Multe dintre informaţiile furnizate de dr. Watts, fost analist la RAND Corp. (!), le cunoşteam din discuţii private, sau din folclorul informaţiilor româneşti. Însă confirmare acestora din surse istorice este resimţită ca doi pumni în gură meniţi să te pună la podea! Pentru că, dr. Watts nu scrie din “folclorul urban”, şi ca orice cercetător confirmă fiecare propoziţie, fiecare afirmaţie, cu note de subsol năucitoare, extrase din documente desecretizate ale diplomaţiei Vestice, dar şi din ţările fostului Pact de la Varşovia.

În cei cinci ani petrecuţi în Iraq, alături de militarii români, şi nu numai, am avut ocazia să aflu multe lucruri despre istoria ţării mele. Curios! La un moment dat, am avut privilegiul să iau un interviu fostului secretar american al apărării, Robert Gates, care, jovial, mi-a trîntit-o din prima: “România, extraordinar, îmi amintesc cînd am fost acolo prima dată, în 1978”! Această afirmaţie, rostită de oficialul american în pustiul iraqian, a confirmat atunci, “zvonul” colaborării strînse între Nicolae Ceauşescu şi administraţiile americane pentru a furniza tehnologie militară rusească, de ultimă generaţie, partenerilor americani. O colaborare unică, testată în sute, sau chiar mii de situaţii, între hegemonul lumii capitaliste şi micuţul stat comunist, satelit al Moscovei, cu o politică externă uriaşă, între preşedinţi americani copleşiţi de politica internaţională şi un lider român, Nicolae Ceauşescu care juca în prima ligă a politicii externe globale, dintr-o Românie căreia, aşa cum confirmă dr. Watts, “îi lipseau tradiţiile naţionaliste agresive ale Poloniei şi Ungariei”! Citat din buletinul National Intelligence Estimate, din februarie 1957!

De la poziţia României din 1968, împotriva invadării Cehoslovaciei, la mijlocirea păcii între Statele Unite şi Vietnam, după război, de la relaţia frăţească cu China, la negocierea păcii istorice între Egipt şi Israel, România a făcut dovada unui vizionarism în politica externă internaţională, contrar intereselor Moscovei, iar Nicolae Ceauşescu, s-a dovedit un lider remarcabil, dincolo de derapajele sale interne, amplificate şi exacerbate de propaganda, dezinformarea şi manipularea de care am avut parte.

Spun şi scriu, de vreo 20 de ani, că România se află în plin război, iar din 1989 încasăm lovitură după lovitură. Aflu, fără surprindere, de la Larry Watts, că asaltul psy-ops asupra ţării mele este mult mai vechi, că imaginea deplorabilă a ţării şi a locuitorilor săi este o menoperă de laborator, că “scepticismul SUA faţă de poziţiile asumate de România se datora, în parte, absenţei unei voci româneşti în SUA, comparativ cu Uniunea Sovietică”. Că Ungaria şi Uniunea Sovietică au avut de la început un ţel comun, acela de a distruge România, chiar dacă din interese diferite, că represiunea românească împotriva minorităţii maghiare din Romania şi a basarabenilor din Basarabia este o gogoriţă perpetuată, în 2014, de aceleaşi instituţii temeinice pe care România nu este capabilă să le extirpe, dar care au făcut pui în Găgăuzia şi Transnistria, după momentul martie 1990, de la Târgu Mureş şi care a încercat, din toate puterile, împiedicarea aderării României la NATO, în urmă cu 10 ani.

Cele două cărţi ale istoricului Larry Watts, prezentate la Reşiţa, despre care vorbesc doar 5 minute, au efectul, din punctul meu de vedere, a doi pumni în gură: sau ne trezesc la realitate şi acţionăm în consecinţă, sau ne fac KO, definitiv!

Sursa: M- SECURITYNEWS.RO via Ziaristi Online

Foto arhiva Craiova: Marga Bulugean

Despre lansarile de la Lugoj, Resita si Timisoara cititi aici:

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.