Protest contra actelor cu cip, in Piata Universitatii. De la 1 aprilie, daca nu ne impotrivim, devenim vite la mezat in Ferma Animalelor lui Orwell - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Protest contra actelor cu cip, in Piata Universitatii. De la 1 aprilie, daca nu ne impotrivim, devenim vite la mezat in Ferma Animalelor lui Orwell

Cardul de sanatate cu cip anti-RomaniaAsociația Basarabii, Cercul Studențesc ”Floarea de Foc” și Asociația pentru Revigorarea Tradiției protestează împotriva obligativității actelor biometrice, cu cip, pe care le consideră ”practici totalitare, discriminatorii, specifice societăților de tip orwellian, care în mod evident limitează libertatea fiecăruia dintre noi și ne obligă la expunerea riscantă a datelor personale”, informeaza ActiveNews.

Cele trei asociații au anunțat că au depus la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării o petiție, întrucât introducerea acestor tipuri de acte reprezintă un act de discriminare la adresa ”tuturor celor care, pe criterii de libertate a conștiinţei, refuză să accepte actele de identitate electronice şi implicit controlul excesiv şi nefondat al statului”.

Comunicatul integral:

Duminică, 30 Martie 2014, de la orele 17:00, a avut loc în Piața Universității din București, un protest al românilor ce se opun limitării libertății fiecăruia dintre noi. După cum se cunoaște, începând cu data de 1 Aprilie 2014, în România actele de identitate vor avea o nouă formă, cu cip, în care vor trebui stocate date precum semnătura electronică și amprentele fiecăruia dintre noi.

Mai mult decât atât, persoanele care optează pentru eliberarea documentelor de identitate în forma cunoscută în prezent (fără cip) vor fi nevoite să reînnoiască documentele în fiecare an, o practică cu caracter evident discriminatoriu.

Considerăm pe bună dreptate că acestea sunt practici totalitare, discriminatorii, specifice societăților de tip orwellian, care în mod evident limitează libertatea fiecăruia dintre noi și ne obligă la expunerea riscantă a datelor personale.

La protest au participat aproximativ 80 de persoane care au semnat scrisoarea atașată, ce va fi depusă spre analiză și competentă soluționare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.).

Petiția depusă la sediul CNCD:

De la 1 aprilie 2014 Ministerul Afacerilor Interne a introdus un nou model pentru actele de identitate. Conform Legii nr. 235/2013, la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărţi de identitate clasice, fie pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

Conform ultimelor informaţii furnizate de către MAI, de la 1 Aprilie se va putea alege între 3 tipuri noi de acte de identitate însă toate de tip electronic conţinând cip, diferenţa fiind doar numărul de date înscrise în acestea.

Astfel în varianta cea mai simplă pe cip vor fi puse numele, adresa şi datele din carnetul de sănătate, în varianta intermediară se va adăuga şi semnătura electronică şi în varianta completă, pe lângă toate aceste informaţii vor fi adăugate şi amprentele.
Actul de identitate clasic nu va mai putea fi primit decât în varianta unui act de identitate temporar, valabil un an.

Considerăm că această tendinţă de supra-control manifestată de stat şi Uniunea Europeană (prin standardele recomandate de către aceasta) duce către atribuirea “prezumţiei de vinovăţie” şi imixtiunea în viaţa privată a fiecăruia, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a celor mai elementare drepturi ale omului. Solicităm CNCD să se sesizeze faţă de aceste măsuri ce conduc la discriminarea tuturor celor care, pe criterii de libertate a conștiinţei, refuză să accepte actele de identitate electronice şi implicit controlul excesiv şi nefondat al statului.

Libertatea conştiinţei este garantată de Constituţia României în art. 29, alin. 2. Prin obligaţia de a accepta un act de identitate electronic (cu cip sau cod de bare, pe care sunt inscripţionate datele şi caracteristicile fiecărei persoane) se încalcă libertatea conştiinţei tuturor celor care se consideră a fi persoane unice şi nu pot accepta existenţa unei a doua “entităţi” în mediu virtual cu aceleaşi caracteristici ca ale sale.

Statul nu are dreptul să își trateze cetățenii ca posibili infractori, ne manifestăm împotriva transformării societății în antecamera unui posibil spațiu concentraționar ideologic.

Considerăm totodată că preluarea tuturor datelor ce au un caracter personal şi stocarea lor pe suport electronic reprezintă un pericol şi un atentat la siguranţa fiecăruia dintre noi.

În consecinţă solicităm CNCD să ia măsuri prin care să se asigure eliberarea în continuare şi pe termen nelimitat a documentelor de identitate clasice (fără cip sau cod de bare) şi cu termen de valabilitate normal pentru toţi cei care nu vor să accepte documentele electronice de identitate.

Oglinda de Vest reda si forma olografa a protestului depus la CNCD.

Iar Epoch Times publica si un interviu cu unul dintre participantii la protest:

Mircea Radea, istoric: ”Impunerea actelor cu cip reprezintă o încălcare a libertăţii de conştiinţă”

De la 1 aprilie vor fi eliberate cărţi de identitate biometrice, care vor conţine, pe lângă datele de identificare deja existente şi în actualele buletine, date biometrice ale titularului, cum ar fi imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Mai multe asociaţii civice au organizat un protest în Piaţa Universităţii împotriva introducerii actelor biometrice. ”Impunerea oricărui document care conţine cip biometric duce pe de o parte la încălcarea dreptului la unicitate personală şi la dreptul de a fi singurul care poate dispune şi lua decizii pentru propria persoană. Pe de altă parte expune fiecare om la posibilitatea furtului identităţii”, explică istoricul Mircea Radea, unul dintre protestatari, într-un interviu acordat Epoch Times.

Ce libertăţi şi drepturi încalcă introducerea actelor de identitate biometrice?

Introducerea cipurilor în documente conduce către crearea unei a două identităţi pentru fiecare om. Spre deosebire de documentele clasice, în care se regăsesc numai numele, adresa şi o fotografie obişnuită, noile documente vor include şi amprenta digitală, oculară şi facială, totul sub formă de cod cifrat.

Nimeni, nici autorităţile statale, nici cele suprastatale şi nici posibilii infractori electronici, nu au dreptul să cunoască şi să deţină aceste informaţii, indiferent de scop şi de siguranţa pe care o declară cu privire la păstrarea lor. Şi să nu uităm că orice sistem creat de om nu poate fi perfect şi aşa cum s-a întâmplat de multe ori cu sistemul electronic bancar şi sistemul de păstrare a datelor personale poate fi spart, iar scurgerea de informaţii dintr-o bază cu date biometrice este mult mai gravă decât dintr-o bază de date cu informaţii obişnuite de evidenţă a populaţiei.

Impunerea oricărui document care conţine cip biometric expune fiecare om la posibilitatea furtului identităţii cu toate consecinţele ce derivă din acest fapt.

În ce măsură au cetăţenii posibilitatea de a alege după 1 aprilie 2014 între cărţi de identitate biometrice şi cele clasice?

Aşa cum reiese din informaţiile difuzate de presă, de la 1 aprilie se va putea alege între 3 tipuri noi de acte de identitate însă toate conţin cip, diferenţa fiind numai numărul de date înscrise în acesta.

Astfel în varianta cea mai simplă pe cip vor fi puse numai numele, adresa şi datele din carnetul de sănătate, în varianta intermediară se va adăuga şi semnătura electronică şi în varianta completă, pe lângă toate aceste informaţii vor fi adăugate şi amprentele.

Din câte se pare, nu va mai exista posibilitatea să alegem şi varianta clasică fără cip decât poate doar în variantă temporară de un an de zile ceea ce reprezintă o discriminare flagrantă pentru cine nu vrea să accepte ca identitatea lui să nu fie dublată. Mai mult din câte am văzut tot în prezentările de la televiziuni, acestea vor avea un cod de bare ceea ce este la fel de neacceptat.

Cum credeţi că interferează statul în viaţa privată a cetăţeanului prin noile documente biometrice?

În primul rând cipurile biometrice pot fi detectate şi citite şi de la distanţă chiar dacă acest aspect uneori se tăgăduieşte. Nimeni nu are dreptul să ştie când şi unde mă aflu. Apoi o dată ce există informaţie înmagazinată în cip există şi cititoare pentru acestea şi cum tehnica nu va rămâne niciodată monopol de stat mai devreme ori mai târziu, voit sau nevoit, acestea pot ajunge şi în mâna cui nu trebuie. Nimeni nu are dreptul să cunoască datele mele personale (inclusiv cele de sănătate) fără acordul meu.

Ce mesaj doriţi să transmiteţi societăţii româneşti prin acest protest?

Toţi românii trebuie să fie conştienţi de pericolul la care se expun prin acceptarea acestui tip de documente indiferent că este vorba de buletin, paşaport, carnet de sănătate şi orice alt document personal. Dacă suntem conştienţi că ceva nu este bun trebuie să ne opunem şi în consecinţă pericolul implicit poate fi oprit şi îndepărtat. Dacă nu facem nimic, atunci acceptăm implicit o decizie care vine din afară şi care ne afectează direct pe fiecare dintre noi.

Eu îi îndemn pe toţi românii să nu accepte niciuna dintre noile variante de documente care conţin cip sau cod de bare indiferent de câte informaţii sunt stocate în acestea. Să nu uităm că cei care conduc vremelnic România nu sunt stăpânii ţării, ci doar administratorii ei. Noi suntem stăpâni în propria ţară şi nimeni nu are dreptul sa să ne impună măsuri îndreptate împotriva noastră şi care în final vor duce la expunerea fiecăruia dintre noi la acţiuni ţintite, ce pot veni atât din interiorul administraţiei statului cât mai ales din afara ei, aici având în vedere în primul rând noi reţele infracţionale ce se pot dezvolta pe baza furtului şi utilizării acestor date – mai ales cele de sănătate.

Mesajul meu este: Conştiinţa este o cetate aşezată în faţa tuturor răutăţilor. Românii nu trebuie să lase să li se fure şi identitatea, după ce li s-au furat toate bogăţiile şi resursele ţării.

Mircea Radea este istoric şi vicepreşedinte al Asociaţiei România Vie, mai informeaza sursa citata.

Subsemneaza la Protest: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.