Revizorul Biden la Bucuresti - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Revizorul Biden la Bucuresti

Joe Biden at Bucharest Foto EPARevizorul la Bucuresti

Vizita vicepresedintelui SUA la Bucuresti aminteste izbitor de celebra piesa a lui Gogol „Revizorul”, de vizita unui functionar de la centru intr-un orasel de provincie. Va aduceti aminte cand Hlestakov vine in urbea pe care o praduieste si toti i se pleaca la picioare, inclusiv primarul, pe care il intreaba: „Dar dumneata cine esti?”

Asa l-a intrebat si George Bush pe Ion Iliescu mai an, cand a facut vizita la Bucuresti: „Dumneata cine esti?” Acum Joe Biden a facut un progres, nu l-a mai intrebat pe Ponta cine este, ci l-a numit de-a dreptul „domnule presedinte”. Evident, si romanii isi incurca presedintii. Ba, si mai mult. Am fost asta-vara in Apuseni si un taran m-a intrebat: ce mai face presedintele? Care presedinte? Mihai, zice el. Care Mihai? Regele. Pai regele nu-i presedinte. Ce mi-i rege, ce mi-i presedinte. Romanii au avut un presedinte de o luna, pe Antonescu, la fel un prim ministru de cateva sapatamni, pe Ungureanu, acum au un presedinte demis. Sigur, Joe Biden stie ca Basescu e demis, asa ca l-a numit pe Ponta presedinte. Poate ca s-a gandit la viitorul presedinte. Oricum, Ponta a fost numit presedinte de-o zi, de-o noapte sau de-o secunda. Istoria presedintilor post-decembristi este cu cantec. Iliescu tot candida, nu se mai terminau mandatele lui. Basescu la fel, pune acum la cale alte minuni. Numai un presedinte fantoma poate sa spuna ca marea lui grija ca presedinte este sa blocheze ca Ponta sa ajunga presedinte. Toate grijile interne si externe sunt un fleac fata de aceasta grija majora, sa opreasca ascensiunea lui Arthuro Ui.

Dar cohorta de candidati e naucitoare, toata lumea candideaza la presedintie, si Nuti, si Diaconescu, si Diaconel, si Dilescu, si Dica, si Didina, si Boc, si Hodoronc-tronc… Toti care au fost prezenti la paranghelia data in onoarea lui Biden se viseaza cu bastonul de gheneal in buzunar.

Preocuparile politicienilor romani, impuse si electoratului, este cine va fi presedinte al Romaniei, ca si cum acest lucru are vreo importanta daca al doilea om in statul american il numeste pe primul-ministru presedinte. Asta dovedeste ce mica importanta da SUA pe acesti oameni, pe aceste numiri. Si au dreptate atata timp cat semnalele din tara arata ca la noi presedintii si ministrii se schimba precum odinioara caii la postalion. Si-apoi, la noi, atata timp cat haturile sunt in alta parte, presedintele e o functie formala, el are numai un rol decorativ, de dragul democraturii. Romania s-ar putea de-acum incolo conduce si fara presedinte. Nu un preseditne conduce o tara, ci tara, poporul, trebuie sa conduca un presedinte!

Problema este alta: oare Joe Biden a stiut unde a fost? La Bucharest sau la Budapest? O fi stiut ca a fost in Romania? Am vazut ca unii comentartori ai vizitei se indoiau de acest lucru, asa cum altii spun ca Biden l-a numit asa pe Ponta pentru a-l pune la zid pe „ofticosul kiorist”, fiindca s-au saturat si americanii de limbricul pe care l-au uns in fruntea Romaniei. E timpul sa-si ia catrafusele de la Cotroceni si sa se mute la Plescoi. Dar se pare ca deja s-a mutat, cum scrie un editorialist. Oricum, umorul lui Basescu s-a uscat. E prea crispat. Ponta e mai relax. Ii ureaza lui Basescu sa se bucure de cele doua Elene. „Nu mi-e clar pe care o iubeste mai tare”. Nu e cazul sa-si faca griji. Griji sa-si faca cu revizorul, cu revizuirea, ori sa se revizuiasca si sa nu se schimbe nimica, ori sa nu se revizuiasca si sa se schimbe prin partile esentiale!!

Nimeni la noi nu mai ia in serios o vizita. Nu mai stim sa luam nimic in serios. Totul ne miroase. Totul e suspect. Desi Biden a trasat directii, a avut mesaje clare. Ai nostri ar trebui sa ia aminte, fiindca vin de la unul din cei mai mari politicieni ai Americii (din 1970 e senator, din 2008, vicepresedinte, e avocat de meserie, are radacina irish si e crestin romano-catolic. Dar qui prodest? Nimeni nu va prelua nimic. Cum a venit, asa s-a dus. Si toti se trag de sireturi, ca si cum problemele tarii ar fi rezolvate. Sa nu uitam insa ca Romania nu e SUA, unde presedintele este si pe rol de prim-ministru. Dar maimutoii de la Bucuresti se si cred deja parte din SUA, desi Biden a spus ceea ce zicea pana la sufocare Ceausescu: ca sansa Romaniei este sa fie independenta economic, sa nu mai depinda de gazele rusesti. Si SUA s-au angajat sa ne ajute sa ne facem noi conducte, iar sef la tras gazul sa fie fiica lui Biden, nume care, spunea un comentator, ar fi o prescurtare a lui Bin Laden!

Oricum, a fost o buna capcana vizita vicepresedintelui SUA la Bucuresti. A mai scos in evidenta nacafalele romanesti. Revizorul Biden a inspectat tot ce trebuie ca sa ia ce are nevoie, in orice caz, el a cerut sa se revizuiasca atent si sa se schimbe pe ici, pe colo, prin partile esentiale, sa ne carpim bine, nu mai ramana nimic gaurit.

Oricum, cine citeste presa din Romania nu poate decat sa se umple de lacrimi. Rasul e o cura formidabila de sanatate.

Grid Modorcea

Corespondenţă de la New York pentru Ziaristi Online

Foto: EPA

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.