Profesorul Radu Ciuceanu a inaugurat Cabinetul de istorie „Ştefan Ciuceanu“ de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. FOTO/VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Profesorul Radu Ciuceanu a inaugurat Cabinetul de istorie „Ştefan Ciuceanu“ de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. FOTO/VIDEO

Stefan Ciuceanu tatal Prof Radu Ciuceanu - foto Ziaristi OnlineRadu Ciuceanu la deschiderea Cabinetului Stefan CiuceanuColegiul Naţional „Carol I“ din Craiova aniversează, în aceste zile, împlinirea a 188 de ani de existenţă, ediţie pe care o dedică personalităţilor ce au urmat cursurile acestui colegiu. În acest context, ieri a fost deschis Cabinetul de istorie „Ştefan Ciuceanu“.
Ştefan Ciuceanu a trăit în perioada 1875 – 1936, a fost istoric, arheolog, muzeograf, cercetător ştiinţific şi fondator al Muzeului Olteniei. A fost elev şi apoi, pentru 20 de ani, profesor la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. A fost primul preşedinte al Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman“, a contribuit la apariţia revistei Arhivele Olteniei, a fost în colectivul care a creat şi a condus Institutul de Arheologie. A creat, la Craiova, Comisia monumentelor istorice, a descoperit zidurile cetăţii dacice Pelendava. De asemenea, a cercetat siturile arheologice, realizând prima hartă a localităţilor antice din Oltenia. A fost ales în conducerea Comisiei regionale. Ştefan Ciuceanu este tatăl istoricului Radu Ciuceanu, care a fost şi el prezent ieri la omagiere.

Distincţia „Ştefan Ciuceanu“

Casa familiei Ciuceanu era situată lângă biserica Hagi Enuş din Craiova. Casa nu mai există pentru că a fost demolată de regimul comunist. Cea mai mare pierdere a fost biblioteca, care număra 20.000 de volume, acestea fiind arse. În semn de recunoştinţă pentru activitatea sa ştiinţifică, conducerea Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova a luat decizia de a crea şi o diplomă care să poarte numele lui Ştefan Ciuceanu.
„Diploma se va acorda, la diverse manifestări, acelora care au merite deosebite în cercetarea ştiinţifică, în activitatea de descoperire şi conservare a valorilor Olteniei, precum şi acelora care au contribuţii la recuperarea şi promovarea istoriei naţionale“, a declarat Luminiţa Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova. Distincţia va fi acordată în cadrul manifestărilor Zilelor Liceului.

Sursa: Gazeta de Sud via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.