Nicu Ceauşescu a fost chemat să ia puterea. Declaraţia olografă a fiului dictatorului, reprodusă din lucrarea "KGB-ul în Revoluţia Română", coordonatori Victor Roncea şi col (r) Marian Rizea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Nicu Ceauşescu a fost chemat să ia puterea. Declaraţia olografă a fiului dictatorului, reprodusă din lucrarea “KGB-ul în Revoluţia Română”, coordonatori Victor Roncea şi col (r) Marian Rizea

Nicu Ceausescu 22 decembrie 1989 - KGB-ul in REvolutia Romana - Victor Roncea - Marian Rizea 1
Nicu Ceausescu 22 decembrie 1989 - KGB-ul in REvolutia Romana - Victor Roncea - Marian Rizea 2
Sursa: Parchetul Militar – Civic Media via Ziaristi Online
Extras din: “KGB-ul în Revoluţia Română – Mărturii şi Documente din Arhivele SRI, CNSAS, Senatului şi Instanţelor de judecată din România”, Mica Valahie, 2015 – Victor Roncea şi col. (r) Marian Rizea

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

 1. Pingback: Nicu Ceauşescu a fost chemat să ia puterea. Declaraţia olografă a fiului dictatorului, reprodusă din lucrarea “KGB-ul în Revoluţia Română”, coordonatori Victor Roncea şi col (r) Marian Rizea | MAGAZIN CRITIC

 2. anonim

  Dovada ca a fost o lovitura de stat sta in biografia ,,revolutionarilor” cenzurata: Vartan A fost sef UTM Constanta si partticipant la preluarea depozitelor germane de armata sovietica, Petre Roman nepotul unuia din sefii Securitatii si asa mai departe. Biografiile participantilor sunt secrete si astazi cum ar fi Brucan sau a formatorilor de opinii (Tismaneanu, Papatievici) si asta arata clar ca in Romania nu exista libertate de exprimare din partea istoricilor .

   • anonim

    Adevarul e greu de scos la suprafata pentru ca biografiile lor sunt cenzurate de servicii si asta inseamna ca imi asum un mare risc pentru ce spun. Totul a inceput cu preluarea depozitelor germane din Constanta in care tatal meu era in grupul de gura casca in fata unui grup de comunisti din care multi erau armeni implicati in celebrele liste (armeni contra armeni pe directia Siberia). La un moment dat a vrut sa intre in depozit si a fost oprit de un pustan armean care urla ca in gura de sarpe lozinci sovietice. Crede-ma, e greu de crezut asa ceva in lipsa de probe si poate ai sa razi de faza asta dar asta o povestea de cand ma stiu si a fost mai mult decat uimit cand l-a vazut la revolutie.

    • eXpress

     |Author

     Am mai intalnit astfel de cioburi care recompun diverse biografii falsificate. Asa se explica mai multe… inclusiv de ce a scos o carte de pupincurist al komisaresei Alina Tatiana Mungiu Pipidi…
     Multumim!

   • anonim

    Istoria reala e mult mai complicata. In 1951 tatal meu dupa prinderea unei echipe de securisti unguri in Transilvania a avut multe conflicte cu seful Directiei in care era. Si uite asa s-a trezit cu echipa de informatori pentru verificare alcatuita din 10 regalisti fortati sa-si accepte misiunea in schimbul iertarii de Poarta Alba. Din fericire tatal meu a reusit sa scape sa fie aranjat si a constatat cu uimire ca unul din acesti informatori era senator in 1996 si unul din liderii dreptei in acel moment bun prieten cu Tismaneanu. Dupa faza asta i-au trimis toti informatorii la Poarta Alba urmat de un conflict plin de rapoarte reciproce care a dus la alcatuirea dosarelor lista de informatori din 1953. Deci la baza dosarelor lista de informatori a stat prinderea unei echipe de securisti unguri prinsi ,,la disperare” in fata pericolului dezintagrarii .
    Asta spunea tatal meu.

 3. Am văzut Poporul Român fără teamă de moarte

  Ca sa ai o lovitura de stat trebuie sa dai o lovitura de stat. A substitui puterea castigata de popor cu sacrificii de sange e altceva. In 22 Decembrie nimic nu mai putea opri coloanele care veneau manioase spre centrul Bucurestiului. In Timisoara puterea a fost castigata de popor prin lupta, nu prin dans. Au fost lupte de strada, zeci de tancuri blocate si incendiate, iar poporul era gata sa atace depozitele de armament si unitatile militare, ca sa faca rost masiv de arme. Era acelasi popor care construise o tara sub Ceausescu. Chinul lor, munca lor -economia romaneasca. La Timisoara si femeile si copiii au iesit sa lupte. UITAM? Timisoara ajunsese in stadiul in care nu se mai temea de moarte. Asa a fost si in Bucuresti, incepand cu 22 Decembrie, cand multi au regretat si s-au simtit vinovati ca nu au ramas alaturi de cei de la Baricada. Fie n-au mai putut sa ajunga din cauza fortelor de represiune. Am urcat, in 22, dinspre Unirea cu coloana de la IMGB in care se revarsau oamenii rauri de pe strazile laterale si am inteles ca a fost a doua coloana care a ajuns la sediul cc, exact cand pleca elicopterul. Inainte de a intra in Piata Universitatii, in dreptul Muzeului de Istorie al municipiului Bucuresti, acolo unde era sange pe asfalt, am ingenuncheat cu toti sa spunem Tatăl Nostru. Am privit in jur si am inteles ca oamenii erau gata sa moara pentru libertate. Atunci am fost mandru ca fac parte din Poporul Român.

  • Anonim

   Stimate preopinent(a), fara a pune nici o clipa la indoiala elanul pe care il descrieti cu patos, desi din perspectiva timpului s-ar putea numi foarte bine si exaltare, ce parere aveti de faptul ca, din vara lui 1989, se stia deja ca va urma rasturnarea lui Ceausescu iar din noiembrie aceasta era data ca sigura, cu o perspectiva de citeva saptamini?

   Vorbesc din punctul de vedere al unui om aflat in provincie, fara cine stie ce contacte sociale. La intreprinderea unde lucram atunci, cu un personal nu prea numeros si nedispus la aventuri stradale, indicatia/ordinul de a iesi in strada a fost transmis/a pe linie de partid.

   Miscarea populara a mascat de fapt culisele.

 4. Tudor

  Poate ne oferiti nume si date concrete, eventual o lista care sa ne convinga ca a fost vorba de un ordin si nu de o actiune disparata a unora care si-au ales un drum si apoi au renuntat la el, de dragul poporului, fireste, dat fiind ca in sute de intreprinderi din tara, cazuri cunoscute, muncitorii au fost amenintati tocmai sa nu iasa in strada.

  Acesta nu e singurul loc unde se incearca inducerea ideii ca revolta populara transformata in revolutie a fost pregatita de oameni din sistem, iar masele populare au fost folosite ca masa de manevra prin tehnici specifice. In fapt, concluzia este alta: organele de represiune au vrut sa-si salveze piele in disperare de cauza. S-au apucat sa pregateasca, e de ras daca n-ar fi de plans! Adica n-au putut sa scape de un ins si de nevasta-sa?! Dupa ce au servit o viata un sistem, macar un dram de onoare puteau sa aiba sa nu-si tradeze comandantul. Grele vremuri pentru organe, nu? Dar nu-i nimic, fiindca au venit altele prospere dupa 1989. Ce stie poporul prost?! Mai mult respect am pentru cei care au ramas comunisti pana la capat si s-au retras.

 5. "Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni"

  Sant foarte rare cazurile, in istoria lumii, cand o tara a incaput pe mana unor oligofreni, fiindca un tradator este altceva, acela constientizeaza. Prea multe lucruri nu sunt de spus, “e nevoie de cat mai multe straturi de panselute”.

 6. anonim

  structura aceea de care le este tema unora sa vorbeasca si care se spune ca ar fi foarte veche are, dupa toate probabilitatile, informatii complete despre revolutia romana si miscarile petrecute de curand in diaspora. pe unele bloguri au aparut informatii care presupun o altfel de centralizare a datelor, nici grila de analiza nu este cea de care uzeaza serviciile noastre. nu ar fi exclus ca aceeasi structura sa fi infiltrat securitatea ceausista, din cate am auzit sant singurii care contureaza ceea ce se va intampla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.