74 de ani de la Masacrul de la Fântâna Alba. Mărturia unui supravieţuitor. VIDEO: Basarabia-Bucovina. Info. AUDIO: Radio România - Ziaristi OnlineZiaristi Online

74 de ani de la Masacrul de la Fântâna Alba. Mărturia unui supravieţuitor. VIDEO: Basarabia-Bucovina. Info. AUDIO: Radio România

Petre-Hutan-Supravietuitor-al-Masacrului-de-la-Fantana-Alba-Foto-Cristina-Nichitus-Roncea-Basarabia-Bucovina.Info_RADIO ROMANIA ACTUALITATI: Anii 1940-1941 în relaţiile României cu URSS Anii 1940-1941 în relaţiile României cu URSS - Conține audio

de George Popescu

Invitat : prof. dr. Florin Müller – Universitatea din Bucureşti

george-popescu

Biserică ortodoxă în Basarabia (1927). Foto: basarabia-bucovina.info


Despre Masacrul de la Fantana Alba la RRA de ZiaristiOnlineTV

Mai sus, extrase din Emisiunea “Istorica”, cu George Popescu si Mirela Bazavan, la RRA – 31 martie 2014. Mai jos, mărturia integrală a supravieţuitorului masacrului, Petre Huţan (VIDEO)

Consecinţele pactului de neagresiune sovieto-german au adus printre altele pentru România consumarea unei mari drame naţionale.

Pierderea teritoriului naţional înt-o măsură nedemnă şi inimaginabilă. Basarabia şi Bucovina de Nord, Transilvania de Nord şi Cadrilaterul sau sudul Dobrogei.

Pierderi teritoriale în favoarea statelor vecine şi revizioniste, în care milioane de români au ajuns sub steag străin, ori şi mai rău arestaţi, deportaţi, încarceraţi şi ucişi.

Tot edificiul versailles – după numele locului în care s-au semnat tratatele de pace între puterile aliate şi asociate, 1919-1920, din care a făcut parte şi România., state învingătoare şi ţările învinse – s-a năruit în numai douăzeci de ani de existenţă.

Desigur că în ediţia de faţă a emisiunii “Istorica” în măsura timpului rezervat, invitatul nostru a schiţat tabloul anilor 1949-1941, în care România s-a aflat în rolul victimei, însă e de cercetat în continuare, în măsura în care arhivele vor fi desecertizate şi aspecte de ţin de puterea şi voinţa de a ne fi opus acestor decizii ale puterilor vremii.

Rămân şi astăzi întrebări ce ne menţin treaz spiritul critic.

De ce România nu a urmat o cale “finlandeză” ?

De ce partidele istorice au lăsat integral decizia răspunsului ofensiv doar pe mâna Suveranului ?

S-au de ce a fost nevoie să mergem până la Cotul Donului ?

Chiar dacă acestea sunt întrbări care au ceva vechime, un răspuns tranşant şi lipsit de încărcătură ideologică, mai poate fi căutat.

Dreptul la reflecţie al generaţiilor de după 1940, fie din România, fie din teritoriile din jurul României locuite de etnicii români este real necesar şi cuvenit.

Nici fărdelegile săvârşite de ocupant şi cozile lor de topor nu pot fi lesne uitate. Vor face parte pe mai departe dint-un exerciţiu, fie şi ritualic, al memoriei colective româneşti.

Actul oficial de unire a Bucovinei cu România. Foto: basarabia-bucovina.info

Contribuţii editoriale :

Petru Huţan, supravieţuitor al masacrului populaţiei româneşti de la Fântâna Albă, Bucovina de Nord, azi în Ucraina, cu un fragment mişcător al experienţei sale personale.

– Eforturile pe care le face portalul de ştiri şi informaţii “Basarabia-Bucovina.Info” pentru a menţine spiritul naţional şi unitar între cei din ţară şi românii din vecinătăţile noastre. Un interviu de Mirela Băzăvan cu dl. Victor Roncea, director al acestei organizaţii neguvernamentale.

Emisiunea “Istorica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului de Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele .

Audio: Anii 1940-1941 în relaţiile României cu URSS

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit de la adresa: http://www.romania-actualitati.ro/Podcast/istorica/4

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Sursa: RRA – Istorica şi Basarabia-Bucovina.Info

Foto: Cristina Nichitus Roncea; Video: Victor Roncea


Un supravietuitor al Masacrului de la Fantana… de BasarabiaBucovinaInfo

Documentare:

VIDEO: O marturie inedita a unui supravietuitor al Masacrului de la Fantana Alba. Comemorare pe locul crimei si la Sfanta Manastire Putna. FOTO

Katyn-ul romanilor, Masacrul de la Fantana Alba. VIDEO si fotografii de la locul macelului rusesc

Masacrul de la Fantana Alba. Foto/Marturii

Cititi si: Asociatia Civic Media si Basarabia-Bucovina.Info declanseaza pregatirile pentru Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Istoricul basarabean Mihai Tasca propune un plan de actiune »

Remember de Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.