Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală? Un nou semnal de alarmă pentru Biblioteca Naţională a României - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală? Un nou semnal de alarmă pentru Biblioteca Naţională a României

Biblioteca Nationala a Romaniei23 aprilie, Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, Ziua Bibliotecarului din România

Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală?

Am dorit sa scriu din nou despre Biblioteca Nationala, constatand cum se rostogolesc problemele de la an la an, de la director la director…

NU demult! NU… Numai din… 1836!!! Ati citit bine, repet, din 1836 Romania nu poate (DE CE?) avea o Biblioteca NATIONALA.
 
S-a reusit cu greu sa o aiba o institutie numita pe rand, „Nationala”  – la infiintare in 15 octombrie 1836, apoi  devenita Biblioteca Centrală a Statului – in  23 octombrie 1864, apoi au desfiintat-o „usor, in schimb, subtil”  in 1901 Patriotii Boieri Romani, luandu-i cartile si  ascunzand-o in  Biblioteca Academiei.
 
Foarte putini Romani s-au indignat de aceasta, printre ei, Nicolae Iorga a sustinut ca Biblioteca Nationala are si alte functii – cel mai important –este accesibila SI Poporului, nu numai unui public restrans si elitist, care – in adevar – nu trebuie deranjat de un public eterogen si numeros.
 
Abia in anul 1955 Comunistii au re-infiintat Biblioteca Nationala, dar, cu FRICA de Unii si Altii, s-au sfiit sa o numeasca  asa cum ii era numele, NATIONALA, ca INTER-Nationala, cum le-ar fi placut Unora sau Altora nu se potrivea.
 
Dar, dupa cum repet in Pustiu de peste un deceniu, niciodata nu s-a facut un INVENTAR  iar  MILIOANE de Publicatii au zacut la distrugere programata (Unii si Altii …) in 59 de depozite in Bucuresti si in …Provincie pana  la sfrsitu anului 2011, cu noul sediu, de cand chiar nu mai stie Nimeni de  Nimeni dintre CEI-care-ar-trebui sa stie Unde, Cate, in CE stare mai sunt cele 13 milioane UB.
 
Iata de ce scriu mereu, de ani de zile :
NIMENI nu raspunde la aceste intrebari !
 
Doua materiale aparute in presa on-line cu un director interimar de luni de zile nu spun catusi de putin ADEVARUL despre Biblioteca Nationala. 
 
si
 
Problemele Bibliotecii Nationale neglijate si sa duci discutia spre Biblioteca din Avrig ?
 
Problemele Bibliotecii Nationale neglijate si sa te lauzi cu …  cârduri de copii care vin la BNaR, in loc sa rezolvi GRAVELE probleme care treneaza de ani de zile ?
 
Directoarea de pana in August 2014 facea „festivale” ale …BERII, degustari de vinuri cu scuipatorile de rigoare, cursuri de …canotca, simpozioane, expozitii, actiuni, urmate de dezordine, chiul si paranghelii cu gustari …
 
Nu ar fi rau in sine, desfasurarea unor activitati in salile mult prea GOALE al stabilimentului, dar  altele acestea toate, numai DUPA ce ai trecut TOATE cartile mai vechi la SCANARE, digitizare, ca sa fie accesibile online …
 
Sau ai restaurat TOATE cartile si mai ales, publicatiile (ZIARE, REVISTE) distruse de decenii de neglijenta criminala cu Patrimoniul CULTURAL al Romaniei,  furate, distruse de PROSTIA unuia care, sef  fiind a considerat EL ca unele carti trebuie topite …
 
Cat de proaste sau „comuniste” ar fi fost, erau o PECETE a unei epoci, care trebuia  studiata, NU ignorata  la modul imbecil culturnic de Stil Nou, macar pentru ca Greselile, Crimele, Prostiile respective sa nu se mai repete.
 
Si sa INCEPI cu Fisierul TOPGRAFIC, OGLINDA oricarei Biblioteci.
Acesta NU se stie unde si in ce stare mai este !
 
Oare se vrea a se ACOPERI  FURTUL  de  DECENII  de carti rare, grele ?
Subliniez, COMUNITATEA  SPECIFICĂ  BIBLIOTECII  NATIONALE  A  ROMANIEI  ESTE  POPORUL ROMÂN  ÎNTREG, CU  GRAVELE  LUI  PROBLEME …
 
Directorul, chiar interimar la  BNaR trebuie sa stie ca PROBLEMELE COMUNITĂŢII  pentru Biblioteca Naţională  TREBUIE  să depăşească Bucureştii.
 
Biblioteca Naţională  TREBUIE  să fie un mijloc de informare şi cunoaştere pentru toţi Românii din toată ţara, dar şi pentru toţi Românii de dincolo de graniţele ţării, New York, Londra, Paris, Roma , Madrid …
 
Cum sa fie daca nici catalog on-line nu exista ?
Cum sa vorbim  fara un catalog on-line despre digitalizare …
Asta sa ni se explice de directori.
Punem caruta inaintea cailor ?
 
Pai, daca te ocupi de diverse „actiuni”, care dau bine la Naivi, in  loc sa FACI ce trebuie, adica CE prevede LEGEA Biblioteciilor, imperativ !
 
Desi am scris mult si de ani de zile despre Biblioteca Nationala a Romaniei,  situatia a ramas neschimbata in aceasta institutie.
 
Cu exceptia, unor jurnalisti care au permis aparitia unor materiele scrise de mine,
NU s-a intamplat altceva.
 
De la primul meu articol despre BNaR, credeam ca se vor ridica „valuri, valuri” de Romani care nu se vor mira despre situatia descrisa, dar se vor interesa,  vor actiona pentru rezolvarea celor descrise.
 
Sigur ma refer in primul rand la Ministerul Culturii si Guvernul Romaniei, dar si la toti intelectualii Romani.
 
Am constatat de multe ori in catevea discutii cu diverse persoane, profesori universitari, politicieni, ministri ca habar nu au despre situatia de la BNaR.
Se mira si raman … mirati.
 
DECI, Lucrara Unora si Altora a fost eficace …
Daca nici Romanii MARI
(in functii si – se presupune – in Minte EDUCATA si nici Romanii Simpli, dar cel putin cu Liceul)
NU realizeaza si  NU simt Nevoia de Biblitoeca NATIONALA, inseamna ca  S-A VRUT de Unii sau Altii, de P’AFARA sa fim … „PROSTI” sau mai bine zis Im-PROSTITI.
Im_PROSTITII se tin SLUGI, SCLAVI in Propria LOR Tara mult mai usor.
 
Ceea ce SE VEDE !
 
De aceea insist, impreuna cu singurul sprijin, sotul meu Theodor Constantinescu, Cititor Vechi de 52 de ani in BNaR, spre mirarea Prostilor Autentici, dar puternici, Hotilor si Tradatorilor care tin Biblioteca Nationala sufocata :
 
SINGURA Salvare NATIONALA este sa NU mai fim PROSTI sau Im-PROSTITI.
Daca urmam Imnul National si NE desteptam TOTI, nici un Licurici, nici o Armata NU ne va mai putea fura, ocupa, distruge …
Comunistii au vrut Biblioteca Nationala, acesta este Adevarul.
 
Dar s-au lasat im-prostiti de Nisiparii Unora sau Altora,  din vecinatatea lor in PMR-PCR sa amane constructia unui NOU SEDIU, functional si spatios pentru  BCR-BNaR in favoarea unei INDUSTRII, absolut necesare, dar in absenta MINTII Antrenate prin educatie cat mai desavarsita, fiecaruia dupa MINTEA Nativa a iesit ce a iesit …
 
S-au lasat im-prostiti de aceia care arunca in permanenta, din 1859, NISIP la Rotile Mecanismului Statal Roman, pitulati, incapusati in toate cotloanele Puterii, mici sau mari, in adormirea perpetua a Pazitorilor Neamului,
sub TOATE  regimurile „Politice” scurse, deversate de Unii sau Altii in Capetele noastre de inca locuitori.
 
Daca ar fi avut EI, Comunistii  EDUCATIE Completa si la Vreme ar fi dat de langa ei, cu suturi in dosuri pe Nisipari, ar fi inceput cu pietruirea ulitelor in sate, cu obligativitatea CANALIZARII si a BAILOR in casele tuturor Romanilor.
 
Cu oameni educati si igienizati se putea construi o Romanie mult mai puternica pana in 1989.
Ar fi avut ALTA constiinta de sine.
 
Am fi fost in 1989 in ALTA Conditie Generala ca Etnie, Popor, Stat, Armata. Economie.
 
Am fi avut mai mult respect de la Unii sau Altii, asa cum mai au alte Neamuri, Polonezii, Cehii, Ungurii, Nemtii,  fosti „socialisti” la fel ca NOI, Romanii.
 
De aceea vrem, noi, sotii Constantinescu o adevarata Biblioteca Nationala.
NU numai cu Biblioteca Nationala se poate incepe Desteptarea Romanilor  dar nici fara o Biblioteca Nationala complet functionala pentru toti Romanii.
Acolo se formeaza Formatorii Romanilor !
In ceea ce priveste Educatia, Cultura.
 
Si, daca TOTI Pazitorii Natiei ar fi trecut OBLIGATORIU  pe la Biblioteca Nationala, astazi am  fi fost intr-o alta situatie, mult mai buna.
 
Am scris cu oarecare exasperare, pentru ca desi am mai scris …  nu s-a inteles complet situatiunea Bibliotecii Nationale, din moment ce nu s-a schimbat NIMIC de cand tot scriu, de peste un deceniu si nici o schimbare.
Tot ASA au trecut  57  de ani, din 1955 si pana in Aprilie 2012 cand s-a deschis BNaR oficial in noul sediu din Bd. Unirii 22.
 
ASA au trecut alti DOI ani degeaba, de la articolul meu din „Cotidianul” , http://www.cotidianul.ro/biblioteca-nationala-este-ca-rosia-montana-si-autostrada-bechtel-218082/, in 15 Iulie 2013 pentru ca NU se vede nici o miscare in sensul devenirii BNaR cu adevarat Biblioteca NATIONALA a Romanilor, Catedrala CARTII Romanilor !
 
Asa cum am mai scris BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI cu noul ei sediu  este ca o insecta de la Muzeul Antipa : zici ca este vie la prima vedere, si crezi ca acum, acum zboara …
Ea fiind GOALA pe dinauntru si moarta …
 
Redau cateva din linkurile in care descriu situatia din Biblioteca Nationala a Romaniei.
Cititi ce frumos au intitulat vecinii nostri materialul meu, preluat : Strigatul de jale si disperare al unei bibliotecare timp de 42 de ani la Biblioteca Nationala a Romaniei (Samsung) ziaristionline.ro http://www.ziaristionline.ro/2014/06/10/strigatul-de-jale-si-disperare-al-unei-bibliotecare-timp-de-42-de-ani-la-biblioteca-nationala-a-romaniei-samsung/
Si multe, multe alte interventii despre BNaR pana va intra definitiv in atentia guvernantilor, a bibliotecarilor, a jurnalistilor, a tuturor cetatenilor Romaniei, ca nu se poate, nu se mai poate, ca Biblioteca noastra Nationala sa se naruie interior si nevazut, necunoscut, pana la disparitia scontata de catre Cei-CARE ne vor deznationalizati …
 
Ce se intampla cu  Biblioteca  Nationala  a  Romaniei  ?
 
NIMIC NU se va intampla, pana cand Puternicii Romaniei, actuali sau viitori NU vor lua „Lumina si Anafura” de la Spiritul National.
 
Pentru aceasta vor trebui sa treaca pe la Biblioteci, cel putin judetene, apoi la Biblioteca Academiei sau sa bage in seama Intelectualii Autentici, sa ii elibereze de FRICA de EI, Puternicii.
 
Dupa aceasta vor intelege DE CE Romania are nevoie de Biblioteca  Nationala.
 
Pana la acel Moment FERICIT, astral al Romaniei, Biblioteca Nationala va fi blocata : cei care POT sa o deblocheze nu sunt convinsi sau au impresia falsa ca totul este in regula.
 
Sa speram ca nu va mai dura mult ?
 
Recentele batai in autobuze, incaierari la cimitire, etc. arata un Popor in curs de a deveni Bobor …
Adica imita exagerand, desigur, ca Gloata, CE vad mai sus.
Cum iti formezi Gloata, asa o ai.
 
Si  la o adica, nu mai ai cu cine sa ŢII  Ţara.
 
Oare ASTA se vrea ?
 
Unii si Altii asa vor,  ajutati in acest demers antinational de Nisiparii definiti mai sus.
Oare TOTI  Puternicii in Statul Roman fac Jocul Unora sau Altora ?
 
Chiar NIMENI sa nu fie interesat de ce se intampla cu Biblioteca Nationala a Romanilor ?
 
Vali Constantinescu
Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală? Un nou semnal de alarmă pentru Biblioteca Naţională a României | MAGAZIN CRITIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.