Dreptate pentru Grupul Ilaşcu! Corneliu Turianu, Eugen Tomac, Ion Spânu şi Victor Roncea despre martirii Basarabiei, în atenţia Premierului şi a Parlamentului României - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dreptate pentru Grupul Ilaşcu! Corneliu Turianu, Eugen Tomac, Ion Spânu şi Victor Roncea despre martirii Basarabiei, în atenţia Premierului şi a Parlamentului României

Grupul-Ilascu-Lesco-Popa-IvantocÎn condiţiile în care plenul Camerei Deputaţilor urmează să se pronunţe asupra unui sprijin românesc care ar putea fi acordat martirilor din Grupul Ilaşcu, în ciuda respingerii acestui proiect de catre o Comisiei vândută a Parlamentului, Ziaristi Online avertizează instituţiile statului printr-un Remember şi alte materiale la zi:

Să nu-l uităm pe Ilie Ilaşcu!

„Nu poate decât să ne bucure că România face pași importanţi pentru stabilirea unor noi relaţii de colaborare cu ţările învecinate din estul Europei. Cu Ucraina s-a semnat un tratat de bună vecinătate, nu este acum momentul să comentez în ce mod, important este că el există și în curând urmează să fie discutat în Parlamentul României.

De asemenea, relaţiile cu Republica Moldova au devenit mult mai pragmatice, trecând de faza sentimentalismului. Sentimentele frăţești oricum nu pot dispărea, dar recent începuta colaborare economică nu poate să reprezinte decât încă un pas pe calea inevitabilei integrări. Mai mult chiar, un înalt oficial de la Kremlin, declara public că Federaţia Rusă este gata să înceapă discuţii pentru realizarea unui tratat bilateral, atunci când Bucureștiul va considera de cuviinţă. În aceste condiţii, a avut loc o nouă întâlnire a Trilateralei București-Chișinău-Kiev, la nivel de reprezentanţi ai ministerelor de externe, unde s-au discutat probleme economice, politice, geostrategice, s-au combătut teorii și s-au prezentat planuri concrete. Dar despre ce nu s-a discutat? Doar de colegul nostru din Parlamentul Republicii Moldova, românul Ilie Ilașcu, nu. Nu ne putem îndrepta spre Vest, cu motoarele în turaţie maximă, uitându-ne martirii în pușcăriile Estului. Și Ilie Ilașcu este un martir al poporului român, chiar dacă în ultimul timp numele i se pronunţă rar, cât mai rar.

M-a surprins plăcut vestea că, pe fondul acestei blazări politice, în ceea ce-l privește pe Ilașcu, primarul general interimar al Bucureștiului, aflat la întâlnirea primarilor europeni de la Moscova, a reușit să-i strecoare la urechi președintelui Elţîn și o vorbă despre patriotul român. Acum ar fi o conjunctură favorabilă pe plan internaţional pentru a face tot ce este omenește posibil pentru ajutorarea acestui om ţinut în fi are pentru singurul motiv că este român.

Nu-mi fac iluzii că stă în putinţa noastră să-l eliberăm, dar nici nu avem voie să nu încercăm, deoarece, vorba românului, „încercarea moarte n-are”.

Deci, doamnelor și domnilor senatori, fie că discutăm cu oficialităţile din Vest, fie cu oficialităţi din Est, să nu-l uităm pe Ilie Ilașcu.”

Prof. Univ. Dr. Corneliu Turianu (în prezent membru şi secretar al Colegiului CNSAS)

(Monitorul Oficial nr. 122 din 9 iulie 1997, Partea a II-a,

Dezbateri parlamentare, Senatul, Sesiunea I Ordinară)

Ziare.com: Lista rusinii. Romanii care au votat impotriva romanilor

de Eugen Tomac, deputat PMP
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 12:03

Lista rusinii. Romanii care au votat impotriva romanilor

Eugen Tomac
Am putea crede ca amintirea represiunii si a persecutiei practicate de regimul communist in Romania ne-ar crea un anume simt al solidaritatii si al respectului. Fals.

Se pare ca aceasta abordare este total naiva daca luam in considerare atitudinea de confortabila nonsalanta din Parlamentul Romaniei.Unul dintre cele mai evidente mesaje de umilinta pe care Rusia le-a transmis romanilor a fost cel din 9 decembrie 1993, cand, in urma unui simulacru de proces din Tiraspol, un grup de cetateni ai Republicii Moldova au fost condamnati la moarte si alte pedepse grele, fara drept de recurs. Motivul tacit a fost promovarea romanismului.Tribunalul ilegitim din regiunea transnistreana a introdus in cadrul procesului chiar probe prefabricate pentru sustinerea acuzatiilor indreptate contra lui Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa.Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova, in 3 februarie 1994, a pronuntat sentinta de achitare a celor patru detinuti si eliberarea lor neconditionata din arest. Cei patru prizonieri au ramas in continuare detinuti ilegal in inchisoare.Nu a durat mult pana cand acest abuz impotriva drepturilor omului a devenit cunoscut de catre comunitatea internationala. Pentru anularea efectelor date de asa-zisul tribunal de la Tiraspol au intervenit actori importanti din Europa si din SUA, care au pus presiuni asupra Rusiei in vederea eliberarii detinutilor politici.Ilie Ilascu, condamnat la moarte prin impuscare, a fost chiar nominalizat in anul 1996 la Premiul Nobel pentru pace, in anul 2000, a devenit cetatean roman si a fost ales senator in forul legislativ al Romaniei, iar apoi membru in delegatia Parlamentului roman la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, devenind unicul parlamentar european aflat in detentie.Acesta nu si-a putut exercita mandatul de ales al poporului, deoarece se afla intemnitat in inchisorile transnistrene.Mai mult, dupa ce a fost eliberat in urma interventiilor externe asupra Rusiei, Ilie Ilascu a depus plangere la CEDO pentru eliberarea celorlalti detinuti politici incarcerati la Tiraspol. Judecatorii europeni au confirmat faptul ca Rusia a incalcat Conventia Drepturilor Omului timp de sapte ani, avand in vedere ca in anul 1996 Rusia a semnat conventia. Problema a fost insa aplicabilitatea sanctiunilor, atat timp cat regimul de la Tiraspol nu era recunoscut la nivel european.

Realitatea a fost ca, prin arestarea, tinerea in cusca a detinutilor politici romani din Tiraspol si condamnarea la moarte a lui Ilie Ilascu, s-a exercitat o teroare politica asupra romanilor din Republica Moldova. Acesta este modelul de controlare a unui stat practicat de Rusia chiar si in prezent.

Ilie Ilascu, atunci cand a fost condamnat la moarte, a strigat din cusca: va iubesc popor roman! Pentru senatorii din Parlamentul Romaniei, responsabili de apararea drepturilor omului, acest strigat este echivalent cu aproximativ… nimic. Preocuparile lor graviteaza in jurul apartenentei politice a celor care vin cu propuneri pentru recompensarea morala a sacrificiului acestor oameni.

Mai exact, am propus amendarea legii care acorda sprijin cetatenilor romani, persoanelor persecutate de dictatura comunista sau care au fost deportate in strainatate ori constituite in prizonieri. Am propus ca in lista beneficiarilor pentru un sprijin financiar din partea statului roman sa fie inclusi si acesti patru romani care au stat inchisi in custi la Tiraspol pentru ca aveau o opinie contrara Federatiei Ruse.

Raspunsul senatorilor din Comisia pentru Drepturile Omului a fost rece, calculat si ferm: Nu!. De ce? Pentru ca actiunea nu s-a desfasurat pe teritoriul Romaniei. Nu conteaza ca acestia sunt cetateni romani.

Acelasi Senat al Romaniei, in anul 2001, printr-o Declaratie Apel, indemna la solidaritatea tuturor romanilor, de oriunde s-ar afla, pentru a actiona staruitor in vederea indreptarii sortii lui Ilie Ilascu si a celorlalti patrioti condamnati si arestati de “autoritatile” separatiste de la Tiraspol pentru curajul de a-si fi exprimat convingerile lor politice si credinta fata de tara.

Mentionez ca Ilie Ilascu a fost si evacuat din apartamentul pe care il primise atunci cand a fost eliberat. Am trimis solicitari, chiar personal, catre premierul Victor Ponta in vederea gasirii unei solutii pentru aceasta nedreptate, dar nimic nu s-a schimbat.

Cat despre Ivantoc, Popa si Lesco, acestia nu au reusit sa gaseasca un refugiu in Romania, intrucat promisiunile autoritatilor romane nu au devenit niciodata realitate. Desi au primit titlul de cetateni de onoare ai Bucurestiului, iar primarul Capitalei le-a promis ajutor pentru a-si gasi un camin, dupa ani de detentie nemeritata acesti oameni au primit doar indiferenta si uitare.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Cotidianul: O Comisia din Parlament a respins acordarea unui ajutor pentru „Lotul Ilaşcu”

Senatorul Nicolae Vlad Popa: „Au luptat pentru Moldova, nu pentru România!”

În timp ce politicienii din toate partidele se bat cu pumnul în piept că vor unirea cu Basarabia, în Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a fost respins proiectul de lege care viza acordarea unui ajutor umanitar pentru cei 4 români din „Lotul Ilaşcu” care au făcut ani grei de închisoare pentru că au luptat în Transnistria! Pe tot parcursul procesului, cei 4 români au fost ţinuţi într-o cuşcă, fiind consideraţi criminali periculoşi, aşa cum se vede şi în fotografia de mai jos:

Am uitat prea repede că Ilie Ilaşcua fost condamnat la moarte şi a fost eliberat după 9 ani de închisoare prin intervenţia Consiliului Europei, Andrei Ivanţocşi Tudor Popala cîte 15 ani de închisoare, iar Alexandru Lescola 12 ani, aceştia efectuînd pedeapsa în întregime, chiar dacă CEDO a condamnat atît Modova, cît şi Rusia pentru detenţia lor ilegală!

ILIE ILAŞCU A FOST EVACUAT DIN APARTAMENTUL PRIMIT DUPĂ ELIBERARE”

Dar, despre ce a fost vorba în Comisia din Senatul României? Deputatul Eugen Tomac introdusese un Proiect prin care se urmărea amendarea Legii care acordă un sprijin financiar cetăţenilor români persecutaţi de dictatura comunistă sau au fost deportaţi. Prin modificarea legii, iniţiatorul propunea ca pe lista beneficiarilor acestui sprijin financiar să fie trecuţi şi cei 4 români care au fost condamnaţi în 1993 de către Tribunalul din Tiraspol.

În motivarea sa, Tomac scrie: „Îi cunosc pe toți cei 4 eroi români, oameni care duc azi o viață dificila, fără niciun sprijin din partea statului roman. Mai mult decât atât, Ilie Ilașcu a fost evacuat din apartamentul pe care îl primise atunci când a fost eliberat. Deși personal i-am cerut premierului Ponta de nenumărate ori sa corecteze aceasta nedreptate, nimic nu s-a schimbat. Ivanţoc, Popa și Lesco şi-ar fi dorit și ei să se stabilească în România, le-a și promis primarul capitalei că vor primi cîte o locuință după ce au primit titlul de cetățeni de onoare ai Bucureștiului. Cămin pentru familiile lor n-au mai primit însă niciodată. Așa că eroii nevinovați au părăsit România și duc un trai modest departe de țară. Subliniez: fără niciun sprijin din partea statului român”.

Au luptat pentru Moldova, nu pentru România!”

Se pare că respingerea Proiectului care oferea o şansă de supravieţuire celor pe care acum cîţiva ani îi purtam pe umeri ca eroi, pentru care ieşiseră sute de mii de oameni în stradă, s-a datorat faptului că textul a fost înaintat de Eugen Tomac, pe care nici PSD, nici PDL nu-l plac, fiind membru PMP. Toate aceste orgolii ar fi de înţeles dacă politicianismul de acest fel nu ar face victime din cei care au fost la un pas să-şi piardă viaţa, luptînd pentru teritoriul Moldovei!

Un episod care nu trebuie să rămînă fără urmări, l-a reprezentat poziţia exprimată de senatorul PNL Nicolae Vlad Popacare, aşa cum a declarat presei iniţiatorul legii, ar fi spus în plenul Comisiei: „Au luptat pentru Moldova, nu pentru România!” Această declaraţie nu este doar o jignire la adresa celor patru eroi, ci şi la adresa României şi a Moldovei, cu atît mai mult, cu cît ea a fost făcută exact în ziua în care guvernele celor două ţări aveau şedinţă comună în România!

Nici ceilalţi membri ai Comisiei senatoriale nu s-au lăsat mai prejos. Reprezentanta ministrului Rovana Plumba spus că nu este de acord să acorde acest sprijin (e vorba de 6-7 sute de lei pe lună) „pentru ca n-au luptat în România împotriva comunismului”. Senatorul Puiu Haşottia spus că „această iniţiativă ar intra în contradicţie cu Constituţia României”, uitînd că toţi cei 4 eroi au fost decoraţi de statul român cu Ordinul Naţional “Steaua României”!

În urma acestor opinii, vicepreşedintele comisiei, senatorul Florin Butnaru, a anunţat respingerea iniţiativei, urmînd să trimită avizul negativ către plenul Senatului, acolo unde, totuşi, va fi votul decisiv! Aşadar, mai este o şansă ca aceşti 4 eroi, pentru eliberarea cărora românii au făcut mitinguri uriaşe, la unul dintre ele oarticipînd însuşi seniorul Corneliu Coposu, care aintrat simbolic într-o cuşcă în semn de solidaritate cu eicei din „Lotul Ilaşcu” (foto: Evenimentul zilei):

Sperăm ca plenul forului legislativ să nu-i trateze la fel de jignitor pe cei patru eroi, aşa cum au făcut cei din Comisie, căci ei au luptat cu arma în mînă pentru apărarea teritoriului despre care spunem toţi că e parte a României. Nu e nici un efort financiar care să creeze probleme bugetului, aşa încît să ne permitem o atît de mare ruşine! Mai ales că pentru patru ani Ilie Ilaşcu le-a fost coleg în Parlament.

Adică avem bani sa-i plătim pe torţionari şi pe securişti şi nu găsim nişte firfirei pentru patru eroi?

Ion Spânu

Roncea.Ro: Va repara Victor Ponta nedreptatile comise cu Grupul Ilascu si abandonarea rusinoasa a eroilor Alexandru Lesco, Tudor Popa si Andrei Ivantoc? Civic Media atentioneaza ca cei trei eroi romani nu au primit niciodata locuinta de la RA-APPS sau Primaria Capitalei

O afirmatie incompleta si, prin urmare, inexacta, facuta ieri seara la Antena 3 de catre premierul Victor Ponta, a starnit mirarea Asociatiei Civic Media, care se va adresa azi Guvernului pentru lamuriri. Concret, in emisiunea lui Mihai Gadea, primul ministru Victor Ponta a afirmat ca locuintele administrate de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi locuite în prezent de patrioţi din Moldova, precum Ilie Ilaşcu, vor fi transferate în gestiunea Primăriei Capitalei, care are dreptul să repartizeze imobilele actualilor chiriaşi, transmite Antena 3.

Citez: “Am văzut de la presă, evident că nu ştiam, cazul lui Ilie Ilaşcu. Am chemat astăzi pe secretarul general, am înţelesc că e vorba nu doar de Ilie Ilaşcu, ci de câţiva patrioţi din Moldova care au stat în puşcării la Tiraspol (…) L-am sunat pe primarul general şi – ne dă voie legea – transferăm locuinţele acestor oameni, e vorba de patru sau cinci cu totul, le transferăm la primărie şi primăria are dreptul să le repartizeze locuinţa. Conform legii, le transfer la PMB, care le poate repartiza celor care au situaţii cu totul şi cu totul speciale“, a spus Ponta, luni seară, la Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea.

Premierul a intarit astfel ca Ilie Ilaşcu va rămâne în locuinţa sa şi nu va sta tot timpul sub această ameninţare a ceea ce se întâmplă cu locuinţele de la RA-APPS. O veste foarte buna! Partea ciudata din afirmatia premierului este ca se vorbeste de faptul ca s-ar afla in aceasta situatie “câţiva patrioţi din Moldova care au stat în puşcării la Tiraspol”, “patru sau cinci cu totul”. Este adevarat ca in temnitele de la Tiraspol au stat, pe langa Ilie Ilascu, pentru care s-a reusit eliberarea sa dupa 9 ani de detentie, si inca trei eroi, respectiv Alexandru Lesco, 12 ani, si Tudor Popa si Andrei Ivantoc, cu 15 ani de inchisoare, ultimii fiind eliberati pe 2 si respectiv 4 iunie 2007. Insa toti acesti trei eroi, din 2007 si pana azi, nu au primit nici o locuinta in Capitala Romaniei, tara pentru care au fost condamnati ilegal si lipsiti de drepturi si libertate de autoritatile transnistrene aflate sub comanda Rusiei, conform Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Ca sa fie mai clar: nu au primit niciodata vreo casa sau vreun apartament nici de la RA-APPS nici de la Primaria Capitalei, in ciuda faptului ca cei trei fosti detinuti politic au devenit Cetateni de Onoare ai Capitalei la o luna dupa eliberarea ultimilor dintre ei.

Daca insa premierul Romaniei se gandeste sa repare – in sfarsit! – aceasta nedreptate strigatoare la cer, jos palaria! In vederea lamuririi si informarii corecte a opiniei publice Civic Media – organizatia care a incercat sa le obtina celor trei eroi o locuinta in Romania, prin toate mijloacele legale -, se va adresa azi Guvernului.

Iata istoria aproape incredibila a rusinii nationale in cazul celor trei eroi romani abandonati de “organele statului roman”, asa cum este prezentata in Istoricul Asociatiei Civic Media:

“La eliberarea patriotilor romani din Transnistria, Andrei Ivantoc si Tudor Popa, la 2 si 4 iunie 2007, care i s-au alaturat lui Alexandru Lesco, eliberat in 2 iunie 2004, Civic Media a cerut sa li se acorde celor trei eroi romani Cetatenia de Onoare a Capitalei si Ordinul National “Steaua Romaniei”. Dupa aproape o luna de asteptare a raspunsului, Presedintia a aprobat cererea Civic Media si, la 3 iulie 2007, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a conferit celor trei acest ordin in grad de Cavaler, intr-o ceremonie speciala organizata la Palatul Cotroceni iar primarul Adriean Videanu si Consiliul General al Municipiului Bucuresti le-au acordat celor trei Cetatenia de Onoare a Capitalei. Cu toate ca acest demers presupunea si oferirea unei locuinte din spatiul locativ pentru ca cei trei eroi sa se poata stabili la Bucuresti, acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata, desi promisiunea Primarului General a fost insusita si de succesorul sau, in timpul campaniei electorale. Mai mult, premierul Calin Popescu Tariceanu, care a tinut sa se intalneasca si el cu cei trei basarabeni, la Palatul Victoria, desi a promis ca le va oferi locuinte din regia RAAPPS si le va utila casele cu aparatura electro-casnica, dupa desfasurarea intrevederii sub camerele televiziunilor, a uitat la randul sau de promisiune. Ca un element de ridicol al promisiunilor cu care cei trei au fost invaluiti la Bucuresti, premierul Romaniei le-a oferit un telefon mobil cu un abonament nelimitata, “pe viata”, dupa cum s-a exprimat in fata ziaristilor. La sfarsitul anului, abonamentul a fost suspendat. Probabil atat isi doreau autoritatile “statului roman” sa dureze viata celor trei martiri pentru credinta in tara si neam.

Singurul domn din Romania care le-a apreciat suferinta din puscariile sovietice a fost George Becali, care, prin implicarea Civic Media, le-a acordat celor trei cate o recompensa financiara de 50.000 de euro fiecare, “pentru a-si putea incepe din nou viata”.

Ulterior, pentru a indrepta promisiunile neonorate ale “statului roman”, Civic Media a intreprins o campanie de lobby parlamentar care a dus in cele din urma la initiativa unei modificari de lege si la un proiect de lege distinct. Prima initiativa, adoptata de poetul Adrian Paunescu, la vremea respectiva senator PSD, privea incadrarea celor trei, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Popa, plus Ilie Ilascu, in randurile celor care primesc indemnizatii de la stat pentru merite deosebite, respectiv alaturi de participantii la revolta anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 si la “revolutia” din decembrie 1989. Din pacate, modificarea a fost respinsa, in cursul anului 2008. Aceasta situatie a dus la o noua incercare, intreprinsa in mai 2009 de senatorii Iulian Urban si Viorel Badea, despre care s-a relatat la vremea respectiva cu entuziasm. Proiectul de Lege alcatuit de senatorul Iulian Urban prevedea:

“Art. 1. – Se declară eroi-martiri luptători pentru democraţie, libertate şi apărători ai valorilor profunde româneşti Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, care au îndurat cu demnitate, eroism şi curaj condamnările la 12 şi 15 ani de închisoare grea, dictate de instanţele regimului separatist de la Tiraspol.

Art. 2. – Cetăţenii români Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa se vor bucura de toate drepturile conferite de Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.”

Legea la care se face referire este asa-numita “Lege a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989″. Proiectul de Lege privind eroii-martiri din Transnistria, disponibil AICI, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, sub semnatura lui Gyorgy Frunda, ulterior fiind respins atat de Senat cat si de Camera Deputatilor.

“Decoraţi cu “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, modeşti, timizi şi discreţi, eroii noştri au rămas uniţi şi neclintiţi in convingerile lor şi trăiesc printre semenii lor nu atat ca eroi ci ca oameni obişnuiţi. Faptele lor şi chiar ei, oficial, pentru conducătorii de la Chişinău – ca si pentru cei de la Bucuresti – parcă nici n-ar exista. Oare pană cand?“, se intreba publicatia “Pulsul geostrategic” prezentand lucrarea EROI PENTRU ROMANIA- Transnistria şi ameninţările Rusiei la Marea Neagră (Vedeti si HISTORIA).”

VIDEO: Intoarcerea lui Alexandru” – un documentar despre eliberarea lui Alexandru Lesco proiectat in cadrul manifestarii Zilele Basarabiei.

Cititi si un Remember: EROII UITATI AI ROMANIEI

de Victor Roncea

Cu Ordinul National Steaua Romaniei in piept si Cetatenia de Onoare a Capitalei in buzunar, Tudor Popa, Andrei Ivantoc si Alexandru Lesco nu sunt bineveniti la Bucuresti
Saptamana aceasta s-a implinit un an de la eliberarea ultimilor detinuti politici de la Tiraspol, fosti membri ai “grupului Ilascu”. Ziarul ZIUA a militat de-a lungul anilor pentru punerea in libertate a patriotilor romani. Ne-am deplasat la Chisinau ca sa vedem in ce conditii traiesc cei trei astazi. La un an de la eliberarea eroilor de la Nistru, Tudor Popa si Andrei Ivantoc, dupa 15 ani de temnita grea si ilegala, si la patru ani de la punerea in libertate a lui Alexandru Lesco, dupa 12 ani de suferinte la Tiraspol, situatia eroilor romani nu s-a imbunatatit remarcabil. Mai mult, eroii sunt suntati de autoritatile de la Bucuresti.

Desi au cetatenie romana si au primit Ordinul National Steaua Romaniei si Cetatenia de Onoare a Capitalei, cei trei nu pot locui in Romania. Pentru ca nu au buletin. Si nu au Carte de Identitate romaneasca pentru ca nu au resedinta in Romania. Si nu au resedinta in tara pentru ca, desi li s-au facut numeroase promisiuni, apartamentele cuvenite in Bucuresti nu au mai aparut niciodata. Pana si telefonul mobil oferit fiecaruia de premierul Calin Popescu Tariceanu, cu asigurarea ca il vor putea folosi in permanenta, intr-o zi, dupa vreo luna de folosinta, s-a oprit, definitiv. Guvernul nu a putut da nici o explicatie. Mai mult: un proiect de lege initiat de senatorul si poetul Adrian Paunescu, prin care li se confereau celor trei luptatori incarcerati si torturati pentru Romania peste 5000 de zile aceleasi drepturi cu cele ale revolutionarilor de-o zi-doua din decembrie 1989, s-a izbit de refuzul unor deputati. Alti parlamentari au umblat chiar la lista eroilor, eliminandu-l pe ascuns pe Alexandru Lesco. Si acesta este doar varful aisbergului incercarilor la care sunt in continuare supusi cei trei. De fapt, modul in care sunt tratati arata ca statul roman ii considera pe basarabeni, chiar eroi pentru Romania fiind, un fel de “romani de mana a doua”.
Piedici de la deputati
Eliberarea tuturor detinutilor politici din Transnistria deschide, in sfarsit, calea restituirii adevarului istoric asupra acestui episod eroic din cronica zbuciumata a primelor decenii din viata statului independent, proclamat pe ruinele “Republicii Ribbentrop-Molotov”, si ea plasmuita din trupul sfasiat al Basarabiei istorice, consemna analistul Corneliu Vlad.
Cu toate acestea, acum, la un an de la acel moment urmat de decorarea celor trei eroi, observam cum nerecunostinta devine aproape “de stat”. La inceputul anului, membrii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor s-au certat timp de o ora si jumatate pe marginea unui proiect de lege privind declararea lui Ilie Ilascu, a lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Popa – numele lui Alexandru Lesco a disparut misterios – drept eroi-martiri. “Acesti romani care s-au aflat intr-o parte a Romaniei instrainata, in Republica Moldova, au facut fapte de eroism. Au fost condamnati la moarte sau la detentie pe viata. Este o onoare pentru noi sa putem face macar atat. Sa fim solidari, mai ales ca ei sunt bolnavi”, a spus senatorul Adrian Paunescu, unul dintre initiatorii proiectului. Senatorul le-a mai cerut membrilor comisiei sa il nominalizeze in titlul si textul legii si pe Alexandru Lesco. In prezent insa, dupa aprobarea propunerii in Senat, proiectul a ramas “in aer”, uitat de responsabilii parlamentari.
Fundatie pentru Romania
In urma cu un an, la 2 si, respectiv 4 iunie, Andrei Ivantoc si Tudor Popa vedeau libertatea prima oara dupa 15 ani. Cu trei ani inainte, tot la 2 iunie, Alexandru Lesco se trezise, la randul lui, intr-o lume noua si, oarecum, potrivnica.
Corneliu Vlad, un reputat comentator de politica externa, remarca atunci ca cei trei, reintorsi asemenea lui Ulise acasa dupa un rastimp lung si lugubru in iadul temnitelor transnistrene, incearca sa revina la viata normala, sa se obisnuiasca din nou cu libertatea. “Incet, incet, ma deprind si eu cu lumea” – spunea unul dintre ei. S-au aflat la un control de sanatate la Spitalul Militar din Bucuresti, la un sejur oferit de presedintele Traian Basescu in Romania, dupa care, au revenit de unde au plecat. S-au acomodat cu greu – lumea a evoluat rapid in 15 ani. Acum sunt alaturi de cei dragi si nu isi reneaga crezul pentru care si-au sacrificat libertatea: limba romana si Romania Mare. Iar “daca s-ar intoarce timpul inapoi as face exact acelasi lucru” – marturiseste unul dintre ei. Printr-o adevarata minune – scria Corneliu Vlad in urma cu un an -, acestia au supravietuit tuturor incercarilor, desi cand i-am vazut in custile cu gratii de fier ale simulacrului judiciar de la Tiraspol, in 1992, ajunsesera la granita subtire dintre viata si moarte. Si-au regasit familiile, liberatea si poporul, au ramas neclintiti in convingeri si traiesc printre semenii lor nu atat ca eroi, cat ca oameni obisnuiti. Mai mult, doi dintre ei – Popa si Lesco (foto sus) – au pus bazele Fundatiei pentru Romania, prin care doresc sa-si continuie activitatea, pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului.
Andrei Ivantoc, agresat in momentul eliberarii
Acum un an, BBC si alte canale romanesti transmiteau in direct eliberarea zbuciumata a detinutilor. Andrei Ivantoc a fost agresat de fortele de securitate ale Tiraspolului si apoi luat cu forta de autoritatile Republicii Moldova si transportat la Chisinau. Incidentul a avut loc in momentul eliberarii la punctul de control de langa Tighina, cand Andrei Ivantoc a inceput sa fuga spre teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol. El a fost urmarit, ajuns din urma, trantit la pamant si batut de agenti ai securitatii nistrene. Apoi a fost urcat cu forta intr-o masina oficiala a Republicii Moldova, care a trecut in viteza de bariera de securitate, unde asteptau mai multe personalitati ale vietii publice si numerosi ziaristi. Seful Misiunii OSCE in Republica Moldova, Louis O’Neill, a afirmat ulterior ca in momentul eliberarii acestuia nu a fost aplicata forta. Andrei Ivantoc a negat insa acest lucru, afirmand ca reprezentantii OSCE evita sa spuna adevarul, fapt intarit de ziaristii aflati la fata locului.
Tudor Popa: “Suferinta noastra nu a fost degeaba”
Tudor Popa, ultimul detinut politic din grupul Ilascu, a fost eliberat la 4 iunie, cu putin dupa ora 10.00, la punctul de granita de la Dubasari.
Desi fusese anuntat initial ca va parasi inchisoarea la ora 16.00, gardienii i-au deschis poarta dimineata, probabil in speranta ca va fi intampinat de mai putini ziaristi. Eliberarea sa vine dupa 15 ani de detentie ilegala la care a fost condamnat de autoproclamatul regim transnistrean. “Neamurile, Romania, conducerea Romaniei, m-au sustinut mult. Cred ca suferinta noastra nu a fost degeaba. Noi am dorit ca tara sa fie integra, mare. Au fost unii care nu au dorit asta. Nu am castigat acum, vom castiga pe urma. Are sa vina timpul”, au fost primele declaratii date de Popa jurnalistilor care l-au asteptat.
Alexandru Lesco: “Cauza romaneasca ramane aceeasi”
Alexandru Lesco, detinut de regimul separatist din Transnistria a fost eliberat din detentie intr-o miercuri, la 2 iunie 2004, ca urmare a expirarii termenului de condamnare de 12 ani. “Pentru mine, cauza romaneasca ramane aceeasi. Eu am fost condamnat pe nedrept. Asa am considerat atunci si de aceasta sunt convins si acum. Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va conchide cu siguranta ce a fost cu aceasta condamnare ilegala”, a declarat Alexandru Lesco in mijlocul grupului de prieteni si de ziaristi care l-au asteptat la “frontiera” cu Transnistria. “Am iesit asa cum am fost arestat: cu buzunarele goale. Sufletul nu mi-a secatuit insa. Nu pot sa spun ca regret amarnic acesti ani. Am stat pentru poporul roman si limba noastra romaneasca. Va iubesc pe toti si va multumesc, popor roman!”. Alexandru Lesco si Tudor Popa nu s-au lasat si au infiintat o organizatie neguvernamentala – Fundatia Pentru Romania – prin care isi propun sa desfasoare activitati de informare, editare de carti si alte actiuni culturale, pe ambele maluri ale Prutului. Intervievat de Gardianul la aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara, Lesco afirma: “27 martie are, pentru mine, o semnificatie aparte. Chiar daca a durat mult prea putin, doar 22 de ani, momentul este unul de neuitat. Si acum, stiti vorba aia: nu mor caii cand vor cainii. Sper intr-o Unire mai mare!”.
Foto: La eliberare, in 2007, Tudor Popa impreuna cu Alexandru Lesco si la un an, in 2008

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Pingback: DREPTATE PENTRU GRUPUL ILAŞCU! | Victor Roncea Blog

  2. Pingback: Ajutaţi copiii de la Centrul social “Sf. Arhangheli” din Slobozia, Giurgiu, să treacă iarna. DONAŢI pentru combustibil! O campanie PRO VITA | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

  3. Pingback: De ce îl voi vota pe Traian Băsescu la Primăria Capitalei. DREPTATE PENTRU GRUPUL ILAŞCU! | Victor Roncea Blog

  4. Pingback: De ce îl voi vota pe Traian Băsescu la Primăria Capitalei. DREPTATE PENTRU GRUPUL ILAŞCU! | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

  5. Pingback: O mare victorie pentru România a deputatului Eugen Tomac: Senatul a votat pentru Ziua Naţională a Unirii Basarabiei cu Ţara, 27 Martie! Felicitări! Mai rămâne să se facă Dreptate şi pentru Grupul Ilaşcu | Victor Roncea Blog

  6. Pingback: O mare victorie pentru România a deputatului Eugen Tomac: Senatul a votat pentru Ziua Naţională a Unirii Basarabiei cu Ţara, 27 Martie! Felicitări! Mai rămâne să se facă Dreptate şi pentru Grupul Ilaşcu | Victor Roncea Blog

  7. Pingback: O mare victorie pentru România a deputatului Eugen Tomac: Senatul a votat pentru Ziua Naţională a Unirii Basarabiei cu Ţara, 27 Martie! Felicitări! Mai rămâne să se facă Dreptate şi pentru Grupul Ilaşcu | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.