PAUL GOMA LA 80! LA MULŢI ANI! Ştie cineva unde este cetăţenia lui Paul Goma? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

PAUL GOMA LA 80! LA MULŢI ANI! Ştie cineva unde este cetăţenia lui Paul Goma?

Paul Goma Foto Jurnalul NationalAstăzi Paul Goma împlinește 80 de ani. E o zi importantă pentru cutura română, dar cultura română o tratează într-o manieră incultă și lașă. Mare parte din această cultură a lichelismului va fi uitată când marele scriitor Paul Goma va fi recunoscut la adevărata lui valoare. La mulți ani, iubite domnule Paul Goma!
Mai jos redau, cu această ocazie, povestea de comă (la propriu) a reportajului pe care l-am scris în 1992 din satul natal al scriitorului: Mana, din Basarabia. În 1992, țineți minte, când marele om de cultură Gabriel Liiceanu dădea la topit cărțile lui Goma! (Viorel Ilişoi)

STRĂLUCITOR – de Viorel Ilişoi

Paul Goma de Viorel Ilisoi in New York Magazin

Astăzi este ziua lui Paul Goma, poate cel mai cunoscut disident anticomunist. N-am auzit pe nimeni să vorbească despre asta. Nici că aveam pretenții. Nici Paul Goma nu vrea să audă de nimeni. Va merge, cel mai probabil, în Republica Moldova, care–l așteaptă cu brațele deschise. România se mai gândește. La mulți ani, Paul Goma!  Un text publicat în urmă cu doi ani. Nu s-a schimbat nimic de atunci. (Oana Stănciulescu)

De ce nu i se redă cetățenia română lui Goma?

Din Arhiva Ziaristi Online:

Cetatenia romana pentru Paul Goma! Portalul Ziaristi Online sustine campania “Dreptul lui Goma”

La Biblioteca centrală din Chişinău a avut loc astăzi vernisarea Expoziţiei Paul Goma la 80 de ani. “Antisemitul” Paul Goma a fost “sărbătorit” şi de IICCMER. Cum, citiţi mai jos:

Ion Varlam: Scrisoare către Radu Preda, preşedintele IICMER, cu prilejul Simpozionului aniversar Paul Goma – 80 de ani

Pe lângă gravele inconsecvenţe de PR şi comunicare  de care se face vinovat IICMER – care a dat publicităţii două comunicate de presă care se bat cap în cap, referitoare la Simpozionul „Paul Goma-80 de ani” (semnalate de domnul Alexandru Herlea, preşedintele La Maison Roumaine), iată că apar şi reproşuri în legătură cu cei care au luat cuvântul la acest eveniment: nu s-a aflat printre aceştia „nicio persoanà care sà fi luptat alàturi de GOMA, cât a fost opozant (în libertate, închisoare si DO) din 1956 pânà’n 1968, nicio persoanà care sà fi activat alàturi de el în perioada în care a fost disident (si adversar al opozantilor), niciun prieten cu care acesta sà fi avut legàturi personale (la închisoare, în DO si în libertate).” Vă prezint mai jos scrisoarea domnului Ion Varlam, politolog, apropiat al lui Paul Goma, către preşedintele IICMER, Radu Preda.

Simpozionul GOMA

Stimate Domnule PREDA,
Este cel putin ciudat cà nici de data aceasta nu ati învitat la „pupitru” persoane realmente competente în domeniul care face obiectul reuniunii pe care o organizati spre a comemora cea de a 80-a aniversare a scriitorului patriot Paul GOMA. Nu figureazà printre vorbitori nicio persoanà care sà fi luptat alàturi de GOMA, cât a fost opozant (în libertate, închisoare si DO) din 1956 pânà’n 1968, nicio persoanà care sà fi activat alàturi de el în perioada în care a fost disident (si adversar al opozantilor), niciun prieten cu care acesta sà fi avut legàturi personale (la închisoare, în DO si în libertate).
Invitatii Dvs.nu sunt persoane calificate, nici moralmente, nici profesional, pentru a evoca personalitatea lui Goma sau a analiza activitatea sa politicà (sunt mai putin categoric în privinta activitàtii literare: it’s not my cup of tea.)  Am sà dau un exemplu paroxistic de „nepotrivire în peisaj”: Domnul Negrescu este un jurnalist talentat, dar nu a fost, nici detinut politic, nici opozant, nici disident în România. Pânà la plecarea din România a fost receptionist la un important hotel din Bucuresti; toatà lumea stie ce însemna acest lucru pânà în 1990.
Specialistii si improvizatorii în discursul despre Goma care figureazà printre invitatii Dvs. sunt lipsiti de credibilitate în màsura în care sunt produsele învàtàmântului tendentios, tributar gândirii marxiste, pânà în 1990, si apoi politically correct (si astàzi în vigoare). Ar fi fost corect sà invitati si cunoscàtori ai cazului si problemei Goma din tabàra celor care s’au împotrivit totalitarismului marxist, luptând în Tarà si/sau în Lumea Liberà pentru restaurarea democratiei în România (alàturi de Goma sau de pe pozitii diferite).
Tràiesc la Bucuresti cel putin douà persoane care-l cunosc foarte bine pe GOMA, ca persoanà, ca coleg de detentie si DO si apoi în libertate, atât din Tarà cât si din stràinàtate: Doctorul Constantin Iliescu […] si subsemnatul […].
Ati avut ocazia sà constatati cà participarea mea la discutii, desi incomodà pentru conformisti, ridicà nivelul desbaterilor, contribuind la revelarea adevàrului prin depàsirea accesoriului si abordarea temelor pe planul esentei.
Am studiat în Lumea Liberà dreptul si stiintele politice (diplomat cu titlul de Magister – astàzi „master’s” – al Institutului de Stiinte Politice de la Paris în 1970). Am învàtat acolo istoria ideilor si a faptelor politice, sociale si economice de la Sun Tzu pânà la Hitler, dreptul public, sociologia, geografia economicà, etc., cu profesorii R. Aron, R. Barre, M. Duverger, G. Vedel, etc. Consider prin urmare cà posed dubla calificare ce mà autorizezà a presupune cà neinvitarea mea constituie o „ocolire” deliberatà: în ciuda plecàrii criptobolsevicilor a càror prezentà în consiliul stiintific al IICMER era un adevàrat scandal moral si politic, vointa de a nu-mi permite sà iau parte la discutii pe care sunt evident mai bine echipat sà le port decât majoritatea vorbitorilor, atât pe planul deontologic cât si pe cel ontologic, de teamà sà nu jenez establishmentul socio-politic si ideologia dominantà. Crezusem cà pozitia Dvs. în chestiunea sceleratei legii anti-nationale si anti-democratice care a scandalizat România denota adoptarea unei atitudini mai independente si mai curajoase fatà de structurile politice – atitudine care ar fi întàrit credibilitatea IICMER. Din pàcate se pare cà m’am înselat…
Distinse salutàri,

Ion Varlam

Ţărănista via Ziaristi Online

Paul Goma – Saptamana Rosie (28 Iunie-3 Iulie 1940) Sau Basarabia Si Evreii by ազատ

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: LA MULŢI ANI, PAUL GOMA! | Victor Roncea Blog

  2. Pingback: LA MULŢI ANI, PAUL GOMA! | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.