Vlad Filat trebuia arestat de mult. Întrebarea e de ce a fost arestat acum - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Vlad Filat trebuia arestat de mult. Întrebarea e de ce a fost arestat acum

Victor Roncea despre Vlad FilatUn Remember de la Roncea.Ro:

Miliardarii moldoveni în dolari sunt cinci, informează agenţia electronică rusă Rosbalt, făcând un clasament al celor mai bogaţi oameni din spaţiul ex-sovietic. Primul în top se situează miliardarul Gabriel Stati, fiul lui Anatol Stati, a cărui avere este estimată la 2,5 miliarde de dolari SUA. Poziţia secundă este ocupată de Vladimir Plahotniuc, mogul media apropiat al lui Voronin, considerat in ziarul acestuia, Moldova Suverana, drept “omul-legenda”, cu 2 miliarde de dolari, proveniţi din afaceri în domeniile petrolier, financiar-bancar, hotelier şi al presei. Premierul Vladimir Filat, asociat al multimiliardarului Dinu Patriciu din România – care i-a si pus la dispozitie avionul sau personal pentru o reuniune a sefilor de guvern din CSI – deţine proprietăţi în valoare de 1,2 miliarde de dolari, fiind al treilea în clasamentul miliardarilor din Republica Moldova. Filat (in foto la stanga lui Putin), cunoscut si drept demnitarul cu cea mai scumpa masina din Moldova, este urmat de Valeriu Pasat, fostul director SIS si consilier al lui Anatoli Ciubais, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, care i-au revenit din comerţul cu gaze naturale, petrol şi energie electrică. Ambii se numara printre favoritii lui Putin la presedintia Moldovei, conform presei de la Chisinau. De altfel, Filat s-a deplasat recent la Moscova, intr-o vizita care ne aduce aminte de navetistul Geoana, imediat dupa ce presedintele Ghimpu a decretat 28 iunie drept Ziua Ocupatiei Sovietice. Al cincilea miliardar moldovean este Nicolae Ciornâi, care deţine proprietăţi în Romania, Moldova si Rusia in valoare de 1 miliard de dolari si este fost vicepresedinte al companiei mama LukOil (!), considerat un apropiat al oligarului rus Boris Berezovski, acum interesat de un pol de centru-stanga concurent comunistilor.

Agenţia Rosbalt menţionează că Oleg Voronin a ieşit din clasamentul miliardarilor, întrucât averea sa este estimată la 0,7 miliarde de dolari, faţă de 1 miliard anul trecut. Despre Oleg Voronin se spune că ar avea afaceri din Rusia in Transnistria si Romania în industria farmaceutică, industria zahărului, vinicolă, hotelieră, în domeniul construcţiilor şi cel financiar-bancar, transmite portalul Unimedia.md citat de Ziare.com. Totusi unica afacere pe care Oleg Voronin o recunoaste este FinComBank, informeaza Jurnal.md.

Despre “Number One”, Gabriel Stati si tatal sau, Anatol, am scris pe Roncea.ro in cateva randuri. Despre numarul 2, Vladimir Plahotniuc, care detine si franciza Petrom in Moldova, potrivit unei emisiuni de la propria-i televiziune, din care a spicuit Jurnal.md, acesta crede că “Marian Lupu este un om politic de mare perspectivă pentru Republica Moldova, apreciază onestitatea politică a lui Mihai Ghimpu, pe care l-a cunoscut acum 11 ani, iar pe Vlad Filat îl consideră unul dintre cei mai importanti jucători politici si îl simte apropiat pentru că provine din afaceri si au un limbaj comun”.

De menţionat că cel mai mare salt l-a făcut în ultimul an premierul Vladimir Filat, devenind din multimilionar miliardar în dolari. Amintim că Vladimir Filat a indicat în declaraţia sa de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, în vederea participării la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, că, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, a obţinut venituri în valoare de 1 milion şi 229 854 de lei, deţinând doar o casă de locuit cu suprafaţa de 376,3 metri pătraţi (situată în strada Gurie Grosu nr. 27), un automobil marca BMW 760 (fabricat în 2005), un automobil TOYOTA RAV4 (fabricat în 2001) şi un automobil marca NIVA VAZ 21213. Vladimir Filat a declarat aceeaşi avere şi cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.

Presa de la Chişinău a scris că valoarea casei premierului Filat s-ar estima la 4,6 milioane de lei, arătând că celelalte bunuri imobiliare deţinute de Filat ar depăşi valoarea de 11,5 milioane de lei. Cumulate, aceste venituri şi proprietăţi se estimează la circa 11,6 milioane de dolari.

Vladimir Filat nu a inclus în declaraţiile sale de avere prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) nici un alt bun, tăinuind faptul că ar deţine acţiuni, obligaţiuni sau cambii, dezvaluie publicatia Flux de la Chisinau. Cele două declaraţii publice de avere ale lui Vladimir Filat sunt disponibile pe pagina electronică a CEC şi pot fi vizionate mai jos. Singura deosebire dintre cele două declaraţii de avere este de natură onomastică şi constă în faptul că prima a fost făcută de către Filat Vladimir, iar a doua de către Vlad Filat ( 🙂 ).

Potrivit informaţiilor făcute publice, averea lui Vladimir Filat a crescut în doar un an de zile de la 11,6 milioane dolari la 1, 2 miliarde de dolari, multiplicându-se de circa 100 de ori.

Conform declaraţiilor de avere prezentate CEC, actuala coaliţie de guvernământ cuprinde 30 de milionari, un record absolut în istoria Republicii Moldova, cea mai săracă ţară din cele 48 de pe continent.

Vezi mai jos Declaratiile dubioase de avere ale premierului lui Dinu Patriciu de la Chisinau:


Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.