George Damian: Despre o mică dezinformare anti-NATO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

George Damian: Despre o mică dezinformare anti-NATO

Haideți să mai demontăm o mică dezinformare referitoare la NATO, de aici. Articolul e frumos, bine închegat și bine scris, ideea principală este: dacă la intrarea în NATO România și-a redus trupele, atunci de ce avem nevoie acum de trupe străine care să ne apere?

Bogdan Duca pare că nu cunoaște puțină istorie recentă de vreme ce formulează astfel problema. România (alături de toate țările europene și aliatul american) a procedat la o reducere a trupelor în urma Tratatului privind Forțele Convenționale din Europa care a stabilit un plafon pentru fiecare stat ca număr de trupe și armamente grele. Și est-europenii și-au distrus armamentele și redus armatele – știțice a făcut Rusia? Tratatul e valabil până la Urali, și-a mutat artileria grea și tancurile dincolo de Urali. În 2007 Puțin a anunțat suspendarea acestui tratat în Rusia, în 2015 a anunțat că iese din acest tratat. Parcă altfel înțelegem istoria recentă.

Veți găsi destule argumentări: NATO și America au provocat Rusia, nu existau alte soluții. Știu, dar sunt niște argumentări obosite. Să reținem că nu ”NATO ne-a cerut să ne reducem armata” cum spune Bogdan Duca.

Dar de ce aducem polonezi, bulgari și americani în România în loc să facem o armată mai mare? Simplu, pentru că nu suntem nesimțiți ca alții și respectăm tratatele pe care le-am semnat – respectiv Tratatul privind Forțele Convenționale din Europa. Apoi asta înseamnă NATO – o alianță, punem la comun ce avem. Nu avem de unde să știm pe cine va dori Putin să elibereze data viitoare, așa că facem mici forțe comune pe direcțiile principale de interes. Oamenii se cunosc, fac exerciții comune, învață să lucreze împreună.

Sursa: http://www.kishiniov.euSursa foto

Preluare: Ziaristi Online

Citiţi şi: Și încă o dezinformare rusească, aia cu scutul anti-rachetă și INF

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.