Aceeaşi limbă, acelaşi popor! Nichita: "Limba Română este Patria mea!". Cezar Ivănescu: "Fiinţa Românească stă în Limba Română" - INTERVIU AUDIO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Aceeaşi limbă, acelaşi popor! Nichita: “Limba Română este Patria mea!”. Cezar Ivănescu: “Fiinţa Românească stă în Limba Română” – INTERVIU AUDIO

Eminescu, făuritorul Limbii Romane moderne - Foto Politia Romana

Eminescu, făuritorul Limbii Române moderne – Foto: Poliţia Română

„A vorbi despre limba în care gândești, a gândi – gândire nu se poate face decât numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte îmi dau seama că ea are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă.”

„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră (anagramat patria – n.r.).

Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”

Nichita Stănescu

Cezar Ivănescu ar fi împlinit luna aceasta, pe 6 august, 75 de ani. Publicăm In Memoriam Cezar Ivănescu, la aniversarea Zilei Limbii Române, acest interviu audio în care Poetul vorbeşte despre Limba Română şi Eminescu. Realizat de jurnalista Nina Parfentie din Basarabia, în anul 2000, interviul-document a fost preluat de la Archive.org:

La Mulţi Ani, Români!

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. cam asta

    Nu ajunge umbrela deschisa a marilor nume, important este ce facem noi astazi. Iar din acest punct de vedere, mai avem de lucrat. Suntem multi, dar nu destui. Si nici nu suntem destul de puternici. Fiindca avem nevoie de spartani ca sa curatam răul, nu de lalaitori sau de recruti care sa adoarma in timpul luptei.

  2. Pingback: Aceeaşi limbă, acelaşi popor!

  3. Pingback: Românii din Ucraina şi Bulgaria loviţi şi de Ziua Limbii Române. Se aşteaptă reacţia ICR şi a MAE de la Bucureşti - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.