Zilele Rezistenţei de la Sâmbăta de Sus - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Zilele Rezistenţei de la Sâmbăta de Sus

A fost încă o dată prima duminică de după Sfântul Ilie… Şi în acest an, în primul sfârşit de săptămână de după 20 iulie, urmaşii luptătorilor în Rezistenţa anticomunistă şi numeroşi admiratori ai acestor modele umane de înaltă ţinută morală, s-au adunat la Mănăstirea Bâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Sub poalele Munţilor Făgăraşului s-a desfăşurat a 8-a ediţie a Zilelor Rezistenţei, amplă serie de manifestări memoriale, prin care Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu îşi propune să menţină vie amintirea celor care, la cumpăna secolului trecut, au îndrăznit să se opună, cu arma în mână, împotriva ocupaţiei sovietice şi regimului criminal instaurat de aceasta.

Activitățile au debutat vineri 21 iulie, cu o drumeție la chilia Părintelui Arsenie Boca de pe Valea Sâmbetei. Ziua de sâmbătă 22 iulie a debutat cu simpozionul dedicat mărturisitorilor și apărătorilor ortodoxiei in timpul dictaturii comuniste. Presedintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, dl Coriolan Baciu, a adresat un salut participanților și a prezentat un scurt  raport de activitate al Fundației în ultimele 12 luni. Prezent la prezidiu, dlui Petre Petrea, veteranul luptei de Rezistență armată din Munții Buzăului și fost deținut politic, i s-a urat „La mulţi ani” cu ocazia împlinirii, de curând, pe 6 iulie, a venerabilei varste de 96 de ani.

A fost lansat volumul „Antologia cantecelor nationaliste”, rod al muncii tenace, de ani de zile, a neobositului cercetator al istoriei Miscarii Legionare, Sorin Olariu. Acesta a alcătuit o amplă culegere  de cantece legionare, începând cu cele interbelice și terminând cu cele din închisorile comuniste și din Rezistenta.

Elie Wiesel reclamat

Un moment care a entuziasmat întreaga asistență a fost acela al demersului Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, de a adresa Guvernului și primului ministru o sesizare în legătură cu numeroasele acțiuni prin care conducerea Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania – Elie Wiesel încalcă însăși legea în baza căreia funcționează, comițând infracțiuni şi generând în societatea românească o permanentă stare de tensiune şi instabilitate. Petiția este un demers premergător denunțului penal prin care autorităţile de resort vor fi sesizate în acest sens.

Sesiunea de după amiază a fost și anul acesta dedicată mărturiilor celor ce s-au opus comunismului și urmașilor acestora. Au vorbit: d-na dr. Galina Răduleanu, medic psihiatru și fost deținut politic, care a evocat suferințele sale și ale tatălui său, părintele Boris Răduleanu, dar și momente emoționante petrecute în infernul temnițelor comuniste; dl Dumitru Apostol, nepot al avocatului Dumitru Apostol, șeful grupului de rezistență armată anticomunistă de pe Valea Topologului, care a evocat epopeea rezistenței din munții Argeșului și sfârșitul tragic al unchiului său; dl dr Corneliu Zeană, fiul luptătorului anticomunist Dumitru Zeană, mort la Aiud, şi văr al regretatului Ionel Zeană, Preşedintele Asociației Urmașilor Persecutaților de regimul comunist; dl Petre Petre, ultimul supraviețuitor al grupului de Rezistență armată din Munții Buzăului.

Duminică a avut loc slujba de pomenire a luptătorilor în Rezistența armată anticomunistă din Munții Făgăraşului și a tuturor celor ce i-au susținut. Un mare număr de oameni, între care numeroși urmași ai celor comemorati, precum și numeroși tineri purtând costume naționale sau tricouri cu efigia lui Ion Gavrilă Ogoranu, au simțit emoția intrării în comuniune cu amintirea celor care, în urmă cu peste şase decenii, au reprezentat coloana vertebrală a naţiunii române.

Integral la: Buciumul

Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.