BRĂILA, CAPITALĂ A CÂNTULUI. Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée: 10 minute de aplauze pentru vocea şi interpretările Marianei Nicolesco - Ziaristi OnlineZiaristi Online

BRĂILA, CAPITALĂ A CÂNTULUI. Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée: 10 minute de aplauze pentru vocea şi interpretările Marianei Nicolesco

Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural al manifestărilor Darclée

CÂNTUL ÎNVINGE FURIA NATURII

Mariana Nicolesco:

«Mulţumesc minunatului public brăilean, care n-a ţinut seama nici de ploaie, nici de tornadă, pentru a fi alături de noi»

  • Aplauze şi ovaţii pentru soprana Silvia Micu, pentru tenorul Ioan Hotea şi pentru maestrul acompaniator Alexandru Petrovici (foto)

Nori negri năvăliseră ca un fluviu aerian deasupra Dunării, care parcă n-ar mai fi existat. Ploua şi furtuna violentă dobora copaci înalţi până şi în parcul din faţa teatrului în care urma să aibă loc Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural al Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée 2017. Şi totuşi brăilenii n-au lipsit de la marele eveniment, plecând spre case după trei ore extraordinare, când urgia timpului se domolise, cu sufletele pline de bucurie.

Cântul a învins furia naturii, memoria legendarei soprane Hariclea Darclée fiind onorată şi de această dată în mod superlativ.

Strălucitoare ca întotdeauna, marea soprană Mariana Nicolesco l-a invitat în scenă pe Primarul Brăilei, domnul Viorel Marian Dragomir, care a subliniat importanţa acestei manifestări extraordinare – pe plan local, naţional şi internaţional – la care s-au înscris în acest an nu mai puţin de 200 de concurenţi din 19 ţări. După care s-a retras pentru a coordona eliminarea neajunsurilor create Brăilei de vijelie.

Spre surprinderea generală, actriţa Wanessa Radu a dat citire unei scrisori emoţionante a unei brăilence de 90 de ani, doamna Valeria Ursan, prezentă din 1995 încoace la toate manifestările Darclée, mulţumind Marianei Nicolesco pentru tot ce a adus şi aduce brăilenilor. Marea artistă a invitat-o în scenă în aplauzele entuziaste ale audienţei.

În Concertul Inaugural au strălucit în bijuteriile muzicale pe care le-au interpretat – Bellini, Rossini, Donizetti, Flotow, Delibes, Puccini şi Verdi – soprana Silvia Micu, laureată a Premiului I la ediţia 2015 a Concursului Darclée şi tenorul Ioan Hotea, laureat al Marelui Premiu Darclée acum doi ani, acompaniaţi la pian de maestrul Alexandru Petrovici.

Vocile splendide, linia de canto, virtuozitatea şi umorul protagoniştilor având-o pe Mariana Nicolesco alături de ei, au încântat publicul, care a salutat cu infinite aplauze performanţele excepţionale la care a asistat.

BRĂILA CAPITALĂ A CÂNTULUI

  • S-a încheiat prima etapă a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée
  • 81 de concurenţi din 17 ţări în etapa a doua
  • Omagiu memoriei lui Nicolae Herlea
  • 10 minute de aplauze pentru vocea şi interpretările Marianei Nicolesco

Brăila a redevenit Capitala Internațională a Muzicii. De marți, 25 iulie și până pe data de 6 august, sub cupola Teatrului în care Hariclea Darclée debuta în 1881 – superba bijuterie culturală a orașului scăldat în floarea de salcâm și în valurile Dunării, se desfășoară Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei artiste, ediția 2017.

Dedicat memoriei acesteia și creat în anul 1995 de celebra soprană Mariana Nicolesco, încununată cu Titlul de Artist UNESCO pentru Pace, evenimentul din acest an reunește pe aripa Cântului speranţe ale liricii din 19 ţări ale lumii şi un număr record de 200 de concurenţi înscrişi. De altfel, „magnetismul marii muzici”-cum îl numește celebra soprană Mariana Nicolesco, a făcut din Brăila un adevărat pol cultural și o rampă de lansare pentru tinerii care vor să cucerească marile scene ale lumii. „Cântul, mai mult decât oricare altă formă a muzicii, este expresia cea mai totală a ființei umane, și a legăturii noastre cele mai pure, mai puternice, mai directe, cu Creatorul”, spune soprana Mariana Nicolesco.

Sub semnul acestui „miracol al revelației, al armoniei, al perfecțiunii și… al comuniunii”,  nu mai puţin de 2500 de artişti din 50 de ţări şi 5 continente au participat din 1995 încoace la Festivalul şi Concursul Darclée precum şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco în anii dintre o ediţie şi alta a competiţiei. Fie că este vorba despre concursul internațional de canto, despre celebrarea capodoperelor sau omagiile aduse marilor  predecesori, manifestările dedicate memoriei Haricleei Darclee reprezintă o competiție a valorilor, un adevărat festival al muzicii.

Anul acesta, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée a început furtunos, la cote înalte, ca o dezlănțuire de forțe. În timp ce urgia naturii descătușa ploaia și furtuna asupra orașului, smulgând din rădăcină copacii și întunecând cerul urbei, Teatrul brăilean era inundat de acordurile Concertului Inaugural, la Deschiderea Festivă a marelui eveniment. Ca de fiecare dată, brăilenii au fost aproape de scena marilor valori, au aplaudat cu entuziasm Concertul Inaugural susţinut de laureaţii Premiului I şi, respectiv, al Marelui Premiu Darclée 2015, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici, și au salutat cu emoție strălucitoarea prezență a celebrei Mariana Nicolesco.

Dacă din prima seară spectatorii s-au bucurat de adevăratele bijuterii muzicale interpretate cu virtuozitate în recitalul de excepție, sâmbătă seara am asistat la un Omagiu adus lui Nicolae Herlea  la 90 de ani de la naştere și la conferinţa cu videoproiecţii susţinută de muzicologul şi medicul foniatru Dr. Stephan Poen, evocând Gloria Muzicii, în care marele bariton apare în rolurile sale favorite din operele Andrea Chenier de Giordano şi Tosca de Puccini.

În continuarea extraordinarei serate publicul a aplaudat-o zece minute în şir pe Mariana Nicolesco pentru exaltantele şi cutremurătoarele sale interpretări urmărite pe videoecran ale marilor roluri de soprană drammatico di agilità, din operele La Vestale de Spontini, La Wally de Catalani şi Macbeth de Verdi, prezentate ca omagiu adus Haricleei Darclée.

A urmat tragerea la sorţi pentru ordinea de prezentare în etapa a doua a Competiţiei, în care au intrat 81 de tinere talente din 17 ţări: 43 de soprane, 8 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni, 3 bas-baritoni şi 4 başi.

Mariana Nicolesco a declarat cu acest prilej: «Cordiala exigenţă, cultul valorilor şi al marilor tradiţii ale artei cântului, încrederea acordată fiecărui concurent, ideea că fiecare e învingător în măsura în care se întrece pe sine – tradiţie statornicită de ani de zile la Concursul Darclée – a dat în acest an rezultate excepţionale depăşind, în opinia tuturor membrilor Juriului Internaţional al competiţiei, toate aşteptările imaginabile».

La orele târzii ale serii Mariana Nicolesco a avut bucuria să afle că soprana Adela Zaharia, laureată acum doi ani a Marelui Premiu Darclée câştiga cu câteva ore înainte, Concursul Operalia patronat de Placido Domingo, concurs câştigat la ediţia precedentă de tenorul Ioan Hotea, laureat de asemenea al Marelui Premiu Darclée în 2015, prezent în aceste zile pe scena brăileană, şi – la o ediţie anterioară – de tenorul Ştefan Pop, trecut şi el prin marea experienţă a Festivalului, Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes Mariana Nicolesco.

Qui dit mieux?, cum spune francezul. Cine pe lume se poate compara cu asemenea rezultate?

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.