Lumina cea neînserată a Centenarului. Profesorul Ilie Bădescu: „La mulți ani, România! La mulți ani români! Dumnezeu, Cel în Treime slăvit, să ocrotească țara și poporul român!” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Lumina cea neînserată a Centenarului. Profesorul Ilie Bădescu: „La mulți ani, România! La mulți ani români! Dumnezeu, Cel în Treime slăvit, să ocrotească țara și poporul român!”

Prof. Ilie Badescu la Academia Româna de Centenarul Marii Uniri

Lumina cea neînserată a Centenarului

Anul Centenarului, adică al comemorării eroilor neamului și al celebrării celor 100 de ani de la Întregirea României între frontierele sale etnice și istorice, adică ale autohtoniei poporului român, a fost anul chemării la dezbaterea temelor cruciale ale statului român ca stat de cultură la Dunărea de jos, cum l-a definit Eminescu. Mai toate temele sunt înconjurate de polemici, unele limpezitoare, înlăuntrul țării și în afara ei. In fața tuturora e bine sa ne aducem aminte că jertfa pentru țară și iubirea de neam au fost ieri și vor fi mâine singura temelie solidă pe care se poate zidi ceva. Restul este amăgire și tragică înșelăciune. La ceas aniversar, vom repeta și noi urarea: „La mulți ani, România! La mulți ani români! Dumnezeu, Cel în Treime slăvit, să ocrotească țara și poporul român!”

Ilie Badescu

Sursa: Facebook

Mesajul Academiei Române cu ocazia Zilei Naționale, la un secol de la Marea Unire

Ziua Naţională a României din acest an are o semnificaţie specială şi o încărcătură emoţională deosebită, sărbătoarea Marii Uniri fiind un bun prilej de rememorare a grandorii acelei generaţii de oameni de stat şi de intelectuali care au condus naţiunea spre unirea tuturor românilor şi care au manifestat o admirabilă coeziune, pentru binele public, arată Academia Română în mesajul transmis cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

“Românii comemorează un secol de la finalul “Marelui Război”, care a secerat milioane de vieţi şi a produs pierderi şi suferinţe greu de evaluat, pe de o parte, dar şi celebrează încheierea procesului de formare a României moderne ca stat naţional unitar, pe de altă parte. Sărbătoarea Marii Uniri este un bun prilej de rememorare a grandorii acelei generaţii de oameni de stat şi de intelectuali care au condus naţiunea spre unirea tuturor românilor şi care au manifestat o admirabilă coeziune, pentru binele public”, se precizează în mesajul Academiei Române.

Forul academic subliniază că secolul trecut de atunci, plin de învăţăminte, “ne obligă să reflectăm asupra prezentului şi viitorului”.

“Academia Română, care a reuşit să realizeze, din punct de vedere instituţional, coagularea elitei culturale din toate provinciile istorice româneşti încă din 1866, cu peste o jumătate de veac înainte de Marea Unire, şi care, în consecinţă, a dobândit vocaţia de făuritor şi păstrător al unităţii acestui popor, îndeamnă, în aceste momente solemne, toţi factorii de răspundere din România să îşi asume misiunea care le-a fost încredinţată de români şi să pună în prim plan buna gestionare a edificiului naţional, creat cu atâtea sacrificii”, se mai arată în mesaj.

Conform sursei citate, “România desăvârşită la 1918, confirmată în plan internaţional în 1919 – 1920 şi reconfirmată – cu regretabile modificări teritoriale şi în condiţii istorice foarte dificile pentru întreg spaţiul Europei Central-Răsăritene – la Conferinţa de pace de la Paris din 1946 – 1947, nu este un dat imuabil, ci este o realitate geopolitică şi spirituală care trebuie permanent administrată, primenită, protejată, organizată şi condusă cu responsabilitate, profesionalism şi demnitate, spre a putea participa activ la dialogul dintre state”.

Integral la Acad.Ro

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.