Extraordinara lansare a filosofului Constantin Barbu alături de IPS Teodosie, la aniversară: 100 de volume cu "Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi". VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Extraordinara lansare a filosofului Constantin Barbu alături de IPS Teodosie, la aniversară: 100 de volume cu “Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi”. VIDEO

Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.

În Duminica Floriilor, ÎPS Teodosie a fost sărbătorit de preoţime şi de oficialităţi la împlinirea a 18 ani de când a devenit Arhiepiscop al Tomisului şi a 25 de ani de când a fost făcut arhiereu.
La venirea sa la Constanţa, Dobrogea avea cinci mănăstiri şi două schituri, iar în prezent există peste 50 de aşezăminte, reliefează presa locală.

Cu această ocazie, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța”, Arhiepiscopia Tomisului a organizat în colaborare cu autoritățile locale, un eveniment extraordinar: lansarea unei colecții de 100 de volume intitulate „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”,  demers editorial ce ar putea completa și chiar rescrie istoria acestor meleaguri (Dobrogea).

Foto: Adevarul

În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase, și remarcabile papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florența, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc.,

În principal, documentele privesc bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărți papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele și Ponticele lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele șase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus și Ioan Cassian. Sunt publicate și actele martirilor vestiți ai Dobrogei: Dassius și Zoticus, precum și hărți de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii.

Toate aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină în exclusivitate, prin imensul efort științific al Prof. Dr. Constantin Barbu și prin ajutorul moral și material al Înaltpreasfinției Sale Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului. La eveniment au fost prezenți primarul Constanței, Decebal Făgădău, şi al Tulcei, Constantin Hogea, reprezentanţi ai învăţământului universitar constănţean şi ai Academiei Române, ierarhi, preoți și mireni.

“100 de volume iata se afla in fata noastra. Ele au fost culese din zeci de biblioteci de Constantin Barbu”, a spus Înaltul Teodosie, care a mai punctat că doreşte să continue până se strâng 5.000 de volume. “Aici la Tomis vom face un muzeu al străvechimii culturii şi civilizaţiei noastre”, a mai adăugat IPS Teodosie, citat de Ziua de Constanța.

Invitatul special, Prof. Dr. Constantin Barbu, renumit eminescolog și ucenic al lui Noica, i-a urat La mulţi ani Înaltpreasfințitului Teodosie și și-a prezentat munca cu modestie: “Acum ceva timp i-am prezentat acest proiect cu care Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a fost de acord. Dobrogea e un fel de Europa concentrată. Tomisul poate fi considerat la fel ca Ierusalimul, Roma sau Atena. Din păcate, noi nu am pastrat nimic acasă. De aceea m-am gândit să aduc acasă ceea ce a plecat de acasă. Am adus 100 de volume fiindcă le meritaţi. Am adus şi un document din 106, de pe vremea lui Decebal. Este un papirus. Vom încera să obţinem şi papiruse ale evangheliştilor. În afară de manuscrisele despre sfantul Andrei, avem documente şi despre Dionisie Eiguul. Sunt greu de găsit, dar bucuria este foarte mare când reușim. Vă spun că arhivele sunt pline de documente despre români. Avem datoria să le aducem acasă, să le cunoaștem și să ne mândrim cu ele”, a mai spus filosoful.

Vă prezentăm filmarea integrală a evenimentului:

Surse: Ziua de Constanța și Ziaristi Online

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.