ULTIMATUM pentru Guvern. La manifestația contra maghiarizării României s-a cerut abrogarea Codului Administrativ. FOTO / VIDEO cu Românii din Harghita și Covasna veniți la București - Ziaristi OnlineZiaristi Online

ULTIMATUM pentru Guvern. La manifestația contra maghiarizării României s-a cerut abrogarea Codului Administrativ. FOTO / VIDEO cu Românii din Harghita și Covasna veniți la București

Românii din Harghita, Covasna și Mures dar și din prietenii lor din Brașov, Ploiești și București au venit ieri în fața Guvernului ca să apere demnitatea pierdută a statului român. Prezentăm mai jos o selecție video cu principalele luări de poziție, o scurtă filmare din Guvern cu vicepremierul Cabinetului Dăncilă cât și o serie de fotografii.

Prin protestul organizat de Asociația Calea Neamului, românii au solicitat abrogarea sau revizuirea unei Ordonanțe de Urgență controversate, date peste litera Legii supreme a țării, Constituția României. Prin mesajele lor, protestatarii au avertizat că noul Cod Administrativ impus prin OUG, conform trocului PSD-ALDE-UDMR, transformă toate limbile minorităților în limbi obligatorii în toate administrațiile locale și centrale. Practic, limba română piere ca limbă oficială a statului român. Un haos care pulverizează, la nivel administrativ deocamdată, statul național unitar român. De altfel Legea Codului Administrativ a fost respinsă într-o formulă asemănătoare de Curtea Constituțională a României, după cum transmite și ActiveNews. În acest sens OUG-ul Vioricăi Dancila este anti-constituțională.

,,Poate că la București, nefiind aproape de noi, nu se știe că pe legislația existentă din anul 2001, Legea administrației publice locale, ședințele de consiliu local se țin în limba maghiară, cu traducere pentru consilierii români în limba română, de vreo 2 ani și ședințele de consiliu județean se țin tot așa. Nu pentru noi este o problemă acest Cod Administrativ, dar nu există un prag cum era prin Legea administrației publice locale, 20% pentru minoritari, ca să se poată folosi limba minoritarilor. Acum, în orice loc din țară se poate folosi orice limbă, dacă acel consiliu local aprobă”, a declarat Maria Crețu Graur, preşedinta Asociaţiei ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita, citată de Știripesurse.ro.

Organizatorul acțiunii, Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei “Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, informează că “cei 1000 de români din întreaga țară care au participat la mitingul din Piața Victoriei, organizat de Asociația Calea Neamului, au cerut Guvernului abrogarea Ordonanței de Urgență prin care a fost adoptat Codul Administrativ. Atât în Piață, cât si în cadrul audienței acordată de vice-premier delegației noastre (Maria Graur, Dan Tănasă, Florin Palas, Victor Roncea și subsemnatul), s-a subliniat faptul că această ordonanță este un act de trădare națională, limba maghiară devenind a doua limbă oficială în stat, fapt care coroborat cu nesocotirea obligației constituționale a existenței unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, duce la diluarea caracterului de stat național prevăzut în Constituția României. Acest Cod Administrativ devine o armă importantă pentru structurile iredentiste maghiare în obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.”, scrie Tîrnoveanu, care mai ține să adauge că “am fost foarte onorați să ascultăm cuvântul plin de înțelepciune al părintelui Vasile Sorin Dobre, profesor doctor la Facultatea de Teologie din Sibiu, paroh al bisericii ortodoxe din Cristian, jud. Brasov, care, împreună cu doamna preoteasă Roxana Dobre, desfăşoară o frumoasă activitate românească pe aceste meleaguri”.

Prezent la manifestare împreună cu Frăția Ortodoxă, liderul organizației, Dan Ciprian Grăjdeanu, a anunțat un ultimatum pentru Guvernul României: până luni să schimbe sau abroge OUG-ul care a reglementat Codul Administrativ în favoarea limbilor celor 20 de minorități, în caz contrar urmând să blocheze accesul în Guvern. Video mai jos:

Reprezentantul Guvernului, vicepremierul Daniel Suciu,  ministru al Dezvoltării, a declarat la solicitarea presei, după o oră de discuții futile, că Ordonanța nu va fi schimbată, pentru că… “Nu se poate!” Întâlnirea inutilă a fost precedată la gardul Guvernului de un incident provocat de o persoană căreia i s-a umflat gușa mai mult decât căpușa. Temându-ne să nu explodeze (gușa) am tratat-o cu “Flit” (căpușa).

Altfel a fost frumos, pentru că am mai văzut și chipuri de români în Piața Victoriei. Una dintre concluziile manifestării din Piața Victoriei și a întrevederii cu pajul Guvernului Dăncilă, o acțiune de imagine pentru PSD și PR-iștii lui de dinainte de plecarea consilierilor israelieni, este, însă, tristă: dragi români din Harghita și Covasna, nu vă mai bazați decât pe propriile voastre forțe și ale prietenilor voștri sinceri (nu a celor care se folosesc de voi ca niște sinecuriști oportuniști ce sunt). A doua concluzie este îngrijorătoare: România a fost vândută cu tot cu români.

Victor Roncea pentru Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.