"Scutul Moldovenesc" contra "Noua Dreapta" de 1 Decembrie, la Chisinau - Ziaristi OnlineZiaristi Online

“Scutul Moldovenesc” contra “Noua Dreapta” de 1 Decembrie, la Chisinau

NO COMMENT

„Scutul Moldovenesc” contra panromânismului

Asociatia Obsteasca Scutul Moldovenesc, Miscarea de Tineret Voievod, Miscarea Nationala Democrata din Republica Moldova si inca 35 Organizatii Neguvernamentale sunt impotriva marsului care va fi organizat de gruparile extremiste, Noua Dreapta, Noii Golani, Garda de Fier si Legionarii din Romania in Republica Moldova pe 1 decembrie 2010, de Ziua Nationala a Romaniei.

Mai multe organizatii neguvernamentale apolitice din R.Moldova sunt îngrijorate de faptul, că mai multe grupări extremiste pregătesc acţiuni cu scopul de a reactiva spiritele naţionaliste în rîndul populaţiei din R. Moldova. Ceea ce este contrar valorilor şi principiilor tineretului moldovenesc şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale, care locuiesc în ţara noastră.

Constatăm cu regret, că conform informaţiei noastre, organizaţia extremistă de tineret Noua Dreaptă, va desfăşura la 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, un marş demonstrativ în PMAN din Chişinău. La acest marş vor participa un grup numeros de tineri din România care împreună cu cetăţeni moldoveni vor scanda lozinci, antistatale şi xenofobe.

Referitor la cele menţionate, dorim să declarăm următorul şi în acel timp să fim înţeleşi corect. Respectăm statul român, cetăţenii acestei ţări, nu negăm faptul, că moldovenii şi românii sunt apropiaţi, sunt legaţi istoric de o limbă comună, pe care o numim diferit şi de un spaţiul cultural apropiat. Ar fi ridicol să contestăm importanţa rolului României în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Respectăm cetăţenii Republicii Moldova care se declară romani şi conveţuiesc paşnic, pe acelaşi teritoriu cu persoane de alte naţionalităţi.

Suntem conştienţi de importanţa istorică a Zilei de 1 decembrie 1918 pentru statul frăţesc România şi cetăţenii lui. Aderarea Transilvaniei, Maramureşului, Bănatului şi Crişanei la România (creată anterior de Moldova de peste Prut şi Valahia) a jucat un rol important în consolidarea spaţiului lingvistic şi cultural. Suntem conştienţi de acest fapt şi îi comemorăm pe cei, care au jucat rolul decisiv la această unire.

Cu toate acestea, s-au scurs aproape o sută de ani, multe s-au schimbat în lume şi suntem convinşi, că cel mai important lucru în dezvoltarea popoarelor din Republica Moldova (inclusiv a românilor) este pacea, armonia internaţională şi suveranitatea, bazată pe o democraţie veritabilă, care ia în considerare interesele naţiunii majoritare – a moldovenilor şi a tuturor minorităţilor naţionale. Anume aceste valori, după părerea noastră fermă, trebuie să fie puse în baza statalităţii Republicii Moldova şi tot, ce nu este compatibil cu ele, necesită primirea unei rezistenţe, atît din partea autorităţilor, cît şi din partea societăţii civile.

Ce s-ar întîmpla dacă astfel de acţiuni se vor organiza de Ziua Naţională a Ucrainei, Rusiei, Armeniei, Bulgariei şi altor popoare, originari ale căror trăiesc în Republica Moldova? Zeci de mii de oameni în diferite ţări vor sărbători civilizat Ziua Naţională a României la 1 decembrie, însă e greu de crezut că cineva va mărşalui pe străzile oraşelor din Serbia, Ucrainei, Bulgariei, unde locuiesc români, scandînd lozinci antistatale şi xenofobe.

Acest marş de protest va alimenta şi mai mult spiritele antiromâneşti în Republica Moldova, îi va îndepărtă încă mai mult pe locuitorii Transnistriei. Astfel de ambiţii ale elementelor pro-române va provoca o reacţie negativă, nu numai din partea statelor membre ale CSI, dar şi EU, ceea ce pune în discuţie încă şi mai mult aderarea la această organizaţie. Se zvoneşte, că demersurile de acest fel sunt organizate intenţionat de liderii unor formaţiuni politice cu scopul soluţionării unor probleme post-electorale. Ce fel de formaţiuni sunt aceste? Aceasta-i întrebarea, care ar trebuie să-i intereseze, după părerea noastră, pe toţi cetăţenii, care nu sunt indiferenţi faţă de viitorul statului său. Noi suntem siguri, că în rîndurile acestor formaţiuni nu sunt lideri ai electoralei.
Pentru a nu provoca spiritul naţional printre moldoveni şi minorităţile naţionale în Moldova, pentru a evita conflictele, Asociatia Obsteasca Scutul Moldovenesc, Miscarea de Tineret Voievod, Miscarea Nationala Democrata din Republica şi altele 35 Organizaţii Neguvernamentale atragem atenţia autorităţilor la faptul pregătirii măsurii antistatale şi chemăm administraţia Republicii Moldova a nu permite petrecerea acestui marş antistatal provocator.

postat cu referinţă la Comunicatul de presă al Mişcării de tineret VOIEVOD

Igor Dodon – Pentru Moldova

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.