Vlad Cubreacov sustine ca botezul de la Chisinau al nasului Mircea Geoana nu este valabil. VIDEO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Vlad Cubreacov sustine ca botezul de la Chisinau al nasului Mircea Geoana nu este valabil. VIDEO/INFO

Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, a participat, la 29 ianuarie, la Chişinău, la botezul finului său Alexandru de către secretarul structurii locale a Patriarhiei Moscovei, Vadim Cheibaş. Nimeni nu a observat însă un detaliu esenţial: botezul oficiat de preotul filomoscovit nu este valabil, scrie Vlad Cubreacov, consilier al Mitropoliei Basarabiei pe Grupul Facebook Ziaristi Online. Iata explicatia sa:

“Din reportajele difuzate de mai multe posturi de televiziune se vede clar că vajnicul secretar eparhial, ditamai protopopul mitrofor Vadim Cheibaş, a schimbat formula canonică a botezului (Se botează robul lui Dumnezeu (numele celui botezat…) în numele Tatălui, Amin! Al Fiului, Amin! Şi al Duhului Sfânt, Amin!). Această formulă este singura valabilă în Biserica ortodoxă şi, în sine, este în condiţii extreme, suficientă pentru ca cel botezat astfel, chiar şi de către un mirean, bărbat sau femeie, major sau minor, să fie considerat creştin, membru al Bisericii lui Hristos. În condiţii extreme botezul se poate face şi în afara bisericii, nu neapărat prin scufundare în apă, ci chiar şi prin presurare cu nisip (în pustiu) sau cu ţărână. Dacă cel botezat supravieţuieşte, atunci când se iveşte ocazia, slujba botezului este dusă până la capăt de către un preot, dar fără ca formula botezului (În numele Tatălui, Amin! Al Fiului, Amin! Şi al Duhului Sfânt, Amin!) să mai fie repetată. Botezul repetat este considerat un păcat împotriva Duhului Sfânt şi, spun sfintele canoane bisericeşti, dacă se va găsi un preot să repete această taină bisericească, respectivul se va caterisi sau chiar va fi îndepărtat de la Biserică (excomunicat). Dacă însă formula botezului nu a fost respectată, aceasta trebuie reluată corect de către un preot canonic.
Ce a făcut marele secretar filomoscovit? L-a „botezat” pe micuţul Alexandru Trăistariu, finul lui Mircea Geoană, astfel: „Se botează robul lui Dumnezeu, Alexandru, în numele Tatălui, Amin! Şi al Duhului Sfânt, Amin!” Abia după ce parohul catedralei Teodor Bortă, i-a şoptit cu îndreptăţit reproş: „Şi al Fiului”, secretarul promoscovit a bolmojit printre dinţi, vizibil stânjenit, de parcă ar fi făcut o concesie: „şi al Fiuluil”.
De ce ne-a atras atenţia acest mod ciudat de schimbare a ordinii persoanelor din Sfânta Treime de către secretarul mitropolitului Vladimir? Pentru că formula rostită de preotul Vadim Cheibaş la botezul finului lui Mircea Geoană este una necanonică, sectară şi anume inochentistă.
După cum bine se cunoaşte, înţelegerea inochentistă a Sfintei Treimi este următoarea: Dumnezeul Tatăl, Dumnezeu Duhul Sfânt, care şade de-a dreapta Tatălui şi Dumnezeu Fiul, care şade de-a stânga Tatălui. Acest fapt este lesne observabil în iconografia inochentistă. Întrucât membrii acestei secte româneşti transnistreano-basarabeană de origine ortodoxă îl consideră pe Inochentie Levigioară (Levizor) drept întrupare a Duhului Sfânt, acesta are întâietate, în accepţia lor, faţă de persoana Mântuitorului Hristos. În acatistele pe care membrii grupării de la Balta şi le-au scris ei singuri, veţi întâlni invariabila cântare: „Bucură-te Sfinte Părinte Inochentie, Duhule Sfinte!” Ca să înţelegem mai bine esenţa acestei rătăciri vom apela la cuvintele părintelui arhimandrit Paulin Lecca din lucrarea sa „Inochentismul: între Ortodoxie şi erezie”: „Erezia inochentistă însă, începe să se manifeste activ când se ajunge la persoana ieromonahului Inochentie. Aceştia în unison îl mărturisec pe părintele ieromonah Inochentie de la Balta ca fiind a treia persoană din Sfânta Treime: „El se numeşte a treia faţă Dumnezeiască, pentru că într-ânsul s-au întrupat a treia faţă, Duhul adivărului, carili din Tatăl au purces. „Porumbul cel mare” s-au întrupat într-ânsul, precum mai sus s-au arătat. Îl mărturisim toţi ucenicii Lui, că este Dumnezeu, pentru că este scris pe Dânsul numili lui Dumnezeu. Iară Duhul adevărului, careii de la Tatăl purcede de care au zis: „Acela va mărturisi de Mine”, apui acela s-au întrupat în părintile Inochenti, ş-au venit ş-au mărturisit pe Mântuitoriul”. Această gravă deviere dogmatică în sânul inochentiştilor s-a conturat încă pe când ieromonahul Inochentie era în viaţă, fiind, de fapt, singura abatere serioasă de la Ortodoxie.””

Vlad Cubreacov
Vezi si: Ce a cautat Geoana la Chisinau? Misterul pelerinajului la manastirile Rusiei si atacul la Mitropolia Basarabiei. FOTO/INFO

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

 1. Pr Timotei

  Petitie: “Papa Nu are ce cauta in Romania !”

  Daca doriti ca si alte persoane sa afle despre aceasta petitie, le puteti trimite urmatorul link: http://www.petitieonline.ro/petitie/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055.html

  Promoveaza petitia! Semneaza petitia!

  FacebookTwitter
  Papa Nu are ce cauta in Romania !

  29/01/2011
  categorie: Religie, spiritualitate.

  De ce spunem NU venirii papei in Romania!
  Marturisirea este mantuitoare, ca fii ai Bisericii, clerici si laici putem sa marturisim Adevarul, care este Hristos! Orice diplomatie cade in fata Adevarului!

  1. SE CREAZA CONFUZIE SI MULTI DINTRE ORTODOCSI VOR CREDE CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, IN TIMP CE
  BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA.
  CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII R– USE DIN EXIL ANATEMA PRELUATA SI DE BISERICA RUSIEI SI PRIN URMARE DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.

  2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE: SINODUL 2 ECUMENIC (vezi Filioque), SINODUL PATRIARHULUI FOTIE,SINODUL ANTIUNIONIST AL SF MARCU EUGENICUL, SINOADELE ISIHASTE ALE SF GRIGORIE PALAMA-NUMITE IMPREUNA SINODUL AL 8 LEA ECUMENIC DUPA CUM SPUNE ROMANIDIS, PR GHEORGHIOS METALLINOS, PR THEODOROS ZISIS, TELENGHIDIS SI ALTI TEOLOGI CONTEMPORANI.

  3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LACASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII

  4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!

  5. SUNTEM DE ACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL B.O.R. SA PARTICIPE LA MESA PAPISTASA !

  6. PARINTELE DUMITRU STANILOAIE AFIRMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU IN SENS BUDIST, DUMNEZEUL NIRVANIC IMPERSONAL.
  PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!

  RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAPISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.