Academia Romana: "JIDANUL" ramane in DEX. Katz nu este de acord. DOCUMENT - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Academia Romana: “JIDANUL” ramane in DEX. Katz nu este de acord. DOCUMENT

Academia Română a răspuns solicitării Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România privind definiţia cuvântului “jidan”, precizând că în ediţiile viitoare ale Dicţionarului Explicativ al Limbii Române(DEX) vor fi incluse indicaţii precum “cu sens peiorativ, nerecomandat”, informeaza Mediafax.

Info: “JIDANUL”, de la lingvistul evreu Lazăr Șeineanu la afaceristul Marco Maximilan Katz

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) a solicitat luni, printr-o scrisoare, Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române să schimbe din DEX definiţia cuvântului “jidan”, considerat insultător la adresa evreilor, şi să specifice clar că este vorba de un termen peiorativ.

“În redactarea unui dicţionar se are în vedere întreaga istorie a evoluţiei şi utilizării unui cuvânt, încercându-se surprinderea tuturor nuanţelor semantice şi stilistice pentru a formula definiţii exacte sub aspect ştiinţific şi cât mai corecte din punct de vedere politic. Din păcate, în procesul de editare a ultimei ediţii a DEX-ului, s-a înlocuit din eroare indicaţia «(popular şi peiorativ)», corectă din punct de vedere istoric, cu indicaţia «(familiar)»”, se arată în răspunsul Academiei Române, semnat de vicepreşedintele Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, şi remis joi MEDIAFAX.

“În ediţiile viitoare ale tuturor dicţionarelor elaborate de Institutul de Lingvistică, sub egida Academiei, vom include indicaţii care să nu lase loc unor interpretări discriminatorii, adoptând formulări de tipul «(cu sens peiorativ, nerecomandat)». În ce priveşte corectarea imediată, fără întârziere şi în mod permanent a definiţiei cuvântului «jidan», tot ce putem face este să publicăm o notă explicativă în media sau pe internet”, se mai spune în răspuns.

Următoarea ediţie a DEX-ului este preconizată să apară în 2014, în conformitate cu planul de cercetare al Institutului de Lingvistică, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii institutului.

Contactat, joi, de MEDIAFAX, Maximillian Katz, director fondator al MCA România, a declarat: “Răspunsul Academiei Române nu este mulţumitor din punctul nostru de vedere “. El a mai spus că, în următoarea perioadă, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România îşi va prezenta punctul de vedere oficial cu privire la răspunsul Academiei Române. Katz nu a oferit explicaţii suplimentare.

Mediafax

Cititi si: Eminescu: Ungurii, evreii si romanii in Imperiul Austro-Ungar

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.