Ambasada Berlinului la Bucuresti ofera Burse de studii şi cercetare în Germania - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ambasada Berlinului la Bucuresti ofera Burse de studii şi cercetare în Germania

Interviuri de selecţie a candidaţilor pentru Bursa Parlamentară Internaţională 2012 în Germania

În perioada 31.10.2011 – 03.11.2011, deputatul Bundestagului German Bernhard Schulte-Drüggelte efectuează o vizită în România însoţit de o delegaţie. Scopul deplasării este selecţia candidaţilor români pentru programul de practica internaţională în Parlament (IPS). În cadrul vizitei, delegaţia se va întâlni şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor din România, doamna Roberta Anastase, şi cu grupul parlamentar de prietenie româno-german, informeaza Ambasada Germaniei la Bucuresti

În total, 120 de bursieri din 28 de state au ocazia să cunoască, între 1 martie 2012 şi 31 iulie 2012, sistemul parlamentar german, în cadrul unei burse finanţate integral de Bundestagul German. Scopul programului este de a mijloci participanţilor cunoaşterea cât mai îndeaproape a actului politic şi a proceselor decizionale democratice. Bursierii lucrează în biroul unui deputat al Bundestagului şi, în acelaşi timp, sunt înscrişi la o Universitate din Berlin. În felul acesta, pot participa şi la prelegeri şi manifestări didactice.

Programul stă sub patronajul preşedintelui Bundestagului German şi se desfăşoară în colaborare cu cele trei Universităţi de la Berlin. Toate costurile de călătorie, cazare şi asigurare, inclusiv o bursă lunară, sunt preluate de Bundestagul German.

Informaţii suplimentare despre program găsiţi pe pagina de Internet: http://www.bundestag.de/ips_

În timpul şederii în România, delegaţia germană se întâlneşte cu personalităţi din sfera politicii, economiei şi educaţiei. Este prevăzută şi o întâlnire cu foşti bursieri în vederea menţinerii contactelor deja stabilite. În multe state, foşti bursieri s-au organizat în asociaţii pentru a păstra, în felul acesta, dialogul intercultural şi pentru a construi o reţea.

Persoana de contact la Ambasada Germaniei pentru întrebări pe tema IPS este doamna Ellen Rehr.

Vezi si: Burse de studii şi cercetare în Germania. Apel la candidaturi pentru anul universitar 2012/2013

Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD) pune la dispoziţie burse de studiu pentru anul universitar 2012/2013. Sunt finanţate cursuri de limbă, programe de master și stagii de cercetare în cadrul universitaţilor din Germania. Există posibilitatea de a aplica la un program de studii în limba engleză. Pot candida studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cercetători din cadrul universităţilor din România.

Termenele-limită pentru depunerea aplicaţiilor sunt 31 octombrie 2011 (în cazul programelor de master şi cercetare doctorală), respectiv 30 noiembrie 2011 (pentru cursurile de limbă).

Germania este unul dintre cele mai căutate locuri de studiu pentru studenţii români. Aproximativ 3.500 dintre aceștia se hotărăsc, în fiecare an, să studieze în Germania. Zece la sută din aceşti studenţi beneficiază de o finanţare DAAD.

Informaţii detaliate despre condiţiile de candidatură, actele necesare şi serviciile incluse în programele de burse pot fi consultate pe internet: http://www.daad.ro

Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD) este cea mai mare organizaţie pe plan mondial care sprijină schimbul internaţional de studenţi şi cercetători. DAAD organizează şi finanţează schimbul de studenţi şi cercetători, intermediază cadre didactice universitare şi lectori, informează în întreaga lume despre Germania ca loc de studiu şi cercetare şi sprijină procesul de internaţionalizare a instituţiilor de învăţământ superior germane. Bugetul său se compune din contribuţiile mai multor ministere, în special Ministerul Afacerilor Externe, din fonduri europene şi din mijloace puse la dispoziţie de organizaţii private.

În fiecare an, mai mult de 600 de studenţi şi cercetători români beneficiază de o şedere în Germania finanţată de către DAAD. De aceeaşi finanţare se bucură anual 200 de cetaţeni germani care, prin intermediul DAAD, studiază în cadrul universităţilor din România. În plus, DAAD sprijnă numeroase proiecte de cooperare inter-universitară româno-germană şi mediază accesul tinerelor cadre didactice în universităţile din România.

Persoană de contact: Katja Lasch

Ambasada acordă burse si pentru minoritatea germană

Ambasada Germaniei a acordat şi în acest an burse celor mai calificaţi studenţi ai minorităţii germane care au absolvit un an integral de studiu în România. Printre criteriile care au stat la baza selecţionării s-au numărat rezultatele obtinute în urma studiilor, cunoştinţele de limbă germană, angajamentul faţă de minoritatea germană şi nevoile financiare personale. Juriul a ales din numărul de solicitări, 20 de de bursieri care vor beneficia de o bursă acordată într-o singură tranşă. Jumătate dintre bursieri provin din zona Satu Mare, restul, în mod egal, din Bucovina, Transilvania şi Banat.

Sursa: Ambasada Germaniei la Bucuresti

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.