Basarabeni si bucovineni aflati la studiu in Romania resping falsul studiu al Centrului Soros de "Politici Europene" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Basarabeni si bucovineni aflati la studiu in Romania resping falsul studiu al Centrului Soros de “Politici Europene”

Clubul Studenţilor Basarabeni și Bucovineni din Galaţi își exprimă totalul dezacord cu privire la rezultatele așa zisului studiu ” Bune intenţii și coșmar birocratic” lansat recent de Centrul Român de Politici Europene.

Raportul CRPE concluzionează că rata de abandon în rândul tinerilor basarabeni din România este de 44%.

Considerăm studiul lansat de CRPE eronat și mai ales dăunător din următoarele considerente:

– Studiul nu ia în calcul cele mai importante universitati (Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj, Universitatea “A. I. Cuza” din Iași, etc), unde iși desfășoară studiile un procent foarte important din studenţii basarabeni.

– Raportul se referă la “basarabenii care studiază în România”, dar datele prezentate vizează doar o mică parte dintre aceștia. Sunt ignoraţi cu desăvârșire studenţii basarabeni (numiţi în raportul CRPE „moldoveni”) care au absolvit liceul în România și reprezintă un procent consistent din beneficiarii sistemului de învățământ românesc, aproximativ 25%. Totodată majoritatea declaraţiilor respondenţilor expuse în raport se referă la cazuri din auzite sau cazuri presupuse, neverificate. Studiul nu merge până la capăt cu depistarea persoanelor direct afectate de problemele expuse de respondenţi și nu oferă o bază reală a acestor așa zise inconveniente.

– De asemenea, “cercetarea” nu ia în calcul faptul că mecanismul de distribuire a celor 5000 de locuri de studii pentru etnicii români din Republica Moldova este unul complex (preuniversitar, universitar și postuniversitar).

Lipsa de documentare şi subiectivismul abordării dăunează grav imaginii studentului basarabean în România și politicii duse de statul român în ceea ce privește susţinerea etnicilor români din jurul graniţelor prin acordarea burselor de studiu. Totodată, raportul constituie o sursă de manipulare consistentă pentru absolvenţii de liceu şi gimnaziu, etnici români de pretutindeni, descurajându-i pe aceştia să aplice pentru o bursă la studii în România.

Solicităm în acest sens, măsuri imediate din partea CRPE pentru remedierea urgentă a situaţiei create.

Autor: Dumitru Rusu
Surse: Csbb.LsGalati.ro si Basarabeni.Ro

Pe aceeasi tema: Stefan Miron: Răspuns unui “moldovean”. Alexandru Lesco si Victor Roncea despre “cojocari moldoveni”

Eugen Tomac contesta “Raportul” Soros. Basarabenii vor primi in continuarea burse in Romania

Studentii basarabenii din Romania dau in judecata Fundatia Soros. “Reteaua Deschisa” a atacat tinerii din Republica Moldova conform directivelor lui Voronin si Stalin

CRPE trebuie să îşi retragă studiul despre studenţii basarabeni din România

O idee geniala, indigerabila de “moldovenistii” lui Soros si Voronin: Trebuie schimbată denumirea Republicii Moldova

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.