Stefan Miron: Răspuns unui “moldovean”. Alexandru Lesco si Victor Roncea despre "cojocari moldoveni" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Stefan Miron: Răspuns unui “moldovean”. Alexandru Lesco si Victor Roncea despre “cojocari moldoveni”

A trecut o saptamana de cand CRPE a lansat raportul “Bunele intentii si cosmar birocratic – Paradoxul burselor acordate de statul roman studentilor moldoveni“. O saptamana in care articole de presa au vehiculat abuziv presupusa rata de “abandon de 44 % in randul studentilor basarabeni din Romani”. Asa cum era de asteptat si asa cum a anticipat si a declarat OSB Bucuresti la lansarea studiului, societatea a perceput acest studiu ca pe o dovada ca basarabenii sunt nepregatiti, incapabili sa asimileze programul romanesc de invatamant si prin urmare ca acestia consuma in zadar bursele oferite de catre statul roman. Probabil crearea acestei perceptii a fost si intentia autorilor acestui studiu incomplet care au folosit eronat sintagma “rata de abandon’’ anume cu acest scop, desi raportul lansat de ei este irelevant dintr-o serie de motive importante.

Cea mai trista parte ramane insa utilizarea pe parcursul studiului a termenului de “student moldovean”. Exprimare menita sa creeze din start o diferenta etnica intre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. La fel de trist este ca pe unii studenti basarabeni, acest raport nu ii nemultumeste, ci dimpotriva. Acestia sunt satisfacuti pe deplin cu eticheta de “moldovean”, “necarturar”, “chiulangiu” si “neserios”, “tocator al bursei romanesti”. Pentru aceste specimene, studiul cica “reflecta realitatea”. Acestor “moldoveni” li se pare normal sa faci un raport in care te referi la basarabenii care nu se inmatriculeaza la universitate din cauza dificultatilor legate de viza sau cazare și sa strigi sus si tare in concluzie „rata de abandon de 44 %”, desi raportul nu se refera deloc la performantele basarabenilor la facultate sau la numarul de absolventi.

E gresit sa combati un asemenea raport, construit pe informatii incomplete si irelevante? E gresit sa nu te conformezi concluziei absurde care afirma ca 44 % din basarabenii din Romania nu isi termina studiile (desi cica nu are aceasta intentie si se refera la neajunsurile birocratice ale sistemului?)? E gresit sa ceri o rectificare oficiala pentru a dezminti aceata informatie daca nu asta era intentia ta si te bati cu pumnul in piept ca presa a preluat gresit datele? Care este dauna de imagine?!? Imaginea pe care o are societatea romaneasca despre noi, studentii basarabeni aflati la studii in Romania! Societate care nu va citi raportul CRPE, ci doar concluziile mincinoase din presa și ne vor asocia cu “necarturarii”, “incapabilii”, “intretinuti fara merit de statul roman”. Pentru absolventul sau beneficiarul care se recunoaste in aceste asocieri, le promoveaza si le justifica, inseamna cu certitudine ca, din pacate, Romania a irosit o bursa!

Autor: Stefan Miron – Presedinte al Organizatiei Studentilor Basarabeni – Bucuresti
Sursa: www.basarabeni.ro
Pagina FB: OSB Bucureşti

Vezi si:

Victor Roncea

“Reprezentativitatea” “studiului” este urmatoarea: 23 de “studenti moldoveni” din 9000 de studenti basarabeni. Iar daca astia toti erau tovarasi de-ai “moldovanilor” nostri atunci e ca si cum au facut un “studiu” despre oportunitatea legalizarii prostitutiei si drogurilor intr-un bordel (“de firma”, recte Fundatia Soros). Si studentii moldoveni din Iasi si Suceava ce vina au? :)
Vorba lui Alexandru Lesco adresata unui precupet din piata din Chisinau, care sustinea sus si tare ca el nu e roman ci “moldovan” (poate chiar “student moldovean”) ca “asa a zis si domnu’ presedinte Voronin”: “Mai moldovene si tu esti mai roman dar esti roman prost!” :)

Suferintele tanarului cojocar

Mai tanarul domn Tudor Cojocari pare sa fie personificarea perfecta a “raportului” Soros despre “studentii moldoveni” chiar prin modul in care si-a auto-manipulat/mutilat numele.
Dupa cum se vede si din adresa propriului blog (pe care cred/sper ca nu i-au schimonosit-o rusii) – http://tudorcojocari.wordpress.com/ – tanarul domn in cauza s-a recomandat la inceput, cand a fost trimis in Romania, asa dupa cum i-au scris numele sovieticii si urmasii lor: Cojocari. Apoi, cand a inceput sa umble cu saru’mana prin urma noastra se prezenta mai rromaneste drept Tudor Cojocaru – http://lsbgl.wordpress.com/tag/tudor-cojocaru/. Acum, de cand face piar pentru Fundatica Soros (btw – un venal agent KGB “occidentalizat”) numele i-a luat o noua forma, pe care si-o apara cu mandrie patriotica (vezi Patria Mea – Republica Moldova): Cojocariu. Adica nu mai e nici rus nici roman, ci exact ca-n “studiul” Soros si exact dupa cum o spunea Alexandru Lesco unui precupet din piata de la Chisinau (vezi mai sus)…

PS: Draga Tudor Cojocaru/i/u, un sfat prietenesc: nu te juca cu cuvintele!

Culese de la CRPE trebuie să îşi retragă studiul despre studenţii basarabeni din România

Pe aceeasi tema: Eugen Tomac contesta “Raportul” Soros. Basarabenii vor primi in continuarea burse in Romania

Basarabeni si bucovineni aflati la studiu in Romania resping falsul studiu al Centrului Soros de “Politici Europene”

Studentii basarabenii din Romania dau in judecata Fundatia Soros. “Reteaua Deschisa” a atacat tinerii din Republica Moldova conform directivelor lui Voronin si Stalin

O idee geniala, indigerabila de “moldovenistii” lui Soros si Voronin: Trebuie schimbată denumirea Republicii Moldova

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.