Romanii din Ucraina au sarbatorit Ziua Limbii Romane pe ucraineana. Video-Reportaj din Apsa de Mijloc - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Romanii din Ucraina au sarbatorit Ziua Limbii Romane pe ucraineana. Video-Reportaj din Apsa de Mijloc

Ziua limbii romane pe ucraineanu la Apsa de Mijloc„Indiferent de opţiunile politice pe care le aveţi în Ucraina, vreau să ştiţi că din punctul meu de vedere, preşedintele Ianukovici a fost un preşedinte care şi-a ţinut cuvântul în ceea ce priveşte neobstrucţionarea dreptului românilor de a învăţa în limba română” Traian Basescu despre Viktor Ianukovici, Tabara romanilor de pretutindeni organizata de DRP la Sulina, 3 august 2013 – Vezi Ziaristi Online

Românii din Ucraina au voie să termine doar 11 clase în limba maternă, nu și facultatea

Vorbesc aceeași limbă cu noi, trăiesc la doar câțiva kilometri distanță de România, dar ne despart de ei bariere parcă de netrecut. Sunt românii din comunitățile de lângă graniță, din Ucraina, care au început astăzi noul an școlar. Evenimentul a coincis, simbolic, cu Ziua limbii române, o sărbătoare organizată în toate comunitățile românești de peste hotare.

Noul an școlar a început pentru elevii români din satul Apșa de Mijloc, din regiunea Transcarpatia, Ucraina. Deși trăiesc la doar câțiva kilometri distanță de România, oamenii din satele românești de lângă graniță se zbat pentru a-și păstra identitatea națională. Iar școala și, implicit, limba română sunt principalii factori de coeziune în minoritatea românească din Ucraina.„Este nevoie de o prezență constantă și permanentă a autorităților românești aici. De asemenea, este nevoie ca reprezentanți ai consulatului României să se deplaseze mai mult în această zonă. Am constatat cu toții la nivel oficial o subțiere a prezenței limbii române în școlile din Cernăuți,  sperăm ca acest lucru să nu se faca simțit și aici în Transcarpatia, Maramureșul istoric”, spune Viorel Badea, senator.„Pentru românii din Ucraina, în special cei din Maramureșul istoric, școala rămâne cel mai important lucru, în condițiile în care nu au unde și cum să învețe să rămână români”, a declarat Sergiu Dan, membru al asociației de apropiere România-Ucraina.

Sistemul de învățământ din Ucraina le permite românilor minoritari să termine 11 clase în limba maternă, dar nu și facultatea. În plus, manualele în română sunt de cele mai multe ori insuficiente. Iar obținerea actelor pentru a vizita în România este o adevărată încercare.

Românii din regiunea Transcarpatia vorbesc și limba ucraineană, mai ales pentru că în administrațiile locale se vorbește doar limba oficială, chiar și acolo unde românii sunt majoritari.

În Ucraina trăiesc peste 400.000 de etnici români, din care 30.000 numai în regiunea Transcarpatia din Maramureșul istoric. Anul acesta a fost pentru prima dată când sărbătoarea limbii române a coincis cu începutul anului școlar în Ucraina. Limba română a mai fost omagiată și în comunitățile românești din Serbia și Basarabia.

Sursa: Digi24 via Ziaristi Online


Românii din Ucraina uitati de Basescu si Ponta de ZiaristiOnlineTV

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.