E oficial: Ion Cristoiu si-a dat demisia de la B1 TV si a scapat din secta Martorii lui Basescu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

E oficial: Ion Cristoiu si-a dat demisia de la B1 TV si a scapat din secta Martorii lui Basescu

Ion Cristoiu pe FacebookE oficial: La doar o zi si cateva ore dupa ce a implinit 65 de ani, Ion Cristoiu si-a dat demisia de la B1 TV si a scapat din secta Martorii lui Basescu. Anuntul a fost facut de celebrul jurnalist si scriitor pe Facebook, pe la orele 1.30 din noapte. Il redam mai jos, insotit de comentariile precedente cu privire la aceasta problema, in ordine invers cronologica:

(18 nov)

“În concluzie,
Avînd în vedere că:
Domnul Radu Banciu nu și-a cerut scuze, fie și măcar într-o formă subtilă (în definitiv, dacă ai un minim respect față de colegul de post, îl suni sau îi dai un SMS pentru a te lămuri- Sabin Orcan a scris ceva politicos pe facebook);
Conducerea postului s-a făcut că plouă la acest Scandal, deși era obligată cu o explicație măcar față de subsemnatul ( n-o să vă vină să credeți, dar, deși conducerea postului e alcătuită dintr-un număr de persoane, nici una n-a cadacsit să mă întrebe ce s-a întîmplat și cum mi-ar putea trece supărarea;
Am decis să întrerup orice colaborare cu postul B1tv.
În această dimineață, după cum l-am anunțat pe Dan Andronic, nu mai merg la emisiunea EVZ de pe B1tv, din simplul motiv că astfel mutra mea ar apărea pe B1Tv .
Contrar zvonurilor și părerilor neghioabe, nu merg la nici o altă televiziune. Ar fi culmea să schimb Biserica Adorarea lui Băsescu cu Biserica Adorarea lui Ponta.
Prostiilor care se vor răspîndi despre mine le voi răspunde cu un raționament. Dacă Radu Banciu își cerea scuze față de atacarea pe post a unui coleg pentru o emisiune făcută pe post, conflictul era încheiat și eu continuam să colaborez. Așadar, plecarea n-a depins de mine, ci de conducerea postului.
Cine s-a uitat la emisiunea cu Aurelian Pavelescu va fi observat că n-am suflat o vorbă despre Scandal și despre Radu Banciu, deși, vă imaginați, aveam posibilitatea s-o fac. N-am făcut-o, pentru că mi s-a părut o lipsă de bun simț să mă răfuiesc cu colegii de post în direct.
N-aș fi scris această poliloghie dacă n-aș fi sesizat printre cititorii acestei pagini de facebook și numeroși autori de comentarii definite printr-un bun simț de invidiat de către cei care conduc țara asta.

(…)

Nimic n-am urît mai tare în comunism decît constrîngerea de a nu avea nuanțe, ba chiar de a nu avea idei. Am mai scris și am mai spus. În ultimii ani ai domniei lui Ceaușescu era practic imposibil și să scrii bine despre Ceaușescu altfel decît în clișeele arhicunoscute: genialul Conducător, Înțeleptul. Am fost dat afară de la SLAST, pentru că îndrăznisem să fac două pagini care demonstrau că metroul, Canalul Dunăre-Marea Neagră au fost obsesii ale spiritualității românești, că Intrarea în Veac prin mari construcții publice e o misiune istorică a tuturor generațiilor. Conflictul meu din ultimul timp cu mai tineri confrați vine din credința mea că viața politică românească nu mai poate fi redusă la Sus Băsescu! Jos Băsescu! Apar noi actori pe scena politică. Apar noi conflicte și, prin asta noi probleme care se supun analizei noastre, a jurnaliștilor. Multe dintre ele nu vor mai putea fi analizate corect prin prisma relațiilor acestora cu eterna deja chestiune Traian Băsescu. Între 1990-1996, totul se învîrtea în jurul lui Sus Iliescu! Jos Iliescu! A apărut Traian Băsescu. Și acum s-a schimbat personalitatea care împarte națiunea în două. Logica istoriei va face ca locul lui Traian Băsescu să fie luat de altcineva. Noi, cei care scriem, nu ne putem limita la postura de membri ai unei galerii politice. Nu de alta, dar sînt și vor fi evenimente care cer din partea noastră luciditate, forță de pătrundere a realităților. Sînt convins, judecînd după comentariile la situația PNȚCD, că nu toți românii interesați de politică vor de la noi, analiștii, doar zbierete pro sau contra.

(…)

Printre postările la articolul meu despre ruperea relațiilor cu postul B!Tv, am întîlnit și rînjetele de satisfacție ale celor care merg la Biserica Adorarea lui Băsescu. Dumnealor sînt tare fericiți că, în fine, plec de la B1tv, lăsînd să să fie văzuți doar cei care merită: Sabin Orcan, Radu Banciu. Ici -colo, se spune chiar că ar fi bine să plece și Robert Turcescu, pentru că și el are momente cînd e suspect de a vrea să gîndească independent.
Reafirm pe această cale decizia mea de a părăsi postul nu numai ca invitat, dar și ca autor de interviuri dacă mai tînărul coleg de post, Radu Banciu, nu-și cere scuze, pentru că m-a înjurat. Fiți siguri că nu merg în altă parte decît la Bibliotecă. Presa din România seamănă deja cu două haite care mîrîie amenințător una la cealaltă, ori de cîte ori Stăpînii le sînt în pericol de a fi mușcați.
Cu aceasta, am încheiat pe facebook discuția despre relația mea cu B1tv.

(…)

Ultimatum dat postului B1 tv de către Ion Cristoiu

Aflu dintr-o postare că Radu Banciu m-a înjurat măgărește la B1 Tv, postul condus de Sorin Oancea, care mă sunase ieri să-mi spună că n-ar vrea nici în ruptul capului să întrerup colaborarea.
Cu ceva ani în urmă, cînd Antena 3 era condusă de Sorin Oancea, Mircea Badea, un Radu Banciu al Antenei 3, m-a înjurat la fel după un interviu luat Elenei Udrea la Antena 3. I-am spus atunci lui Sorin Oancea că mi se pare o jegoșenie să fiu înjurat de un coleg de post. I-am zis că dacă Mircea Badea nu-și cere scuze, eu plec de la Antena 3. Mircea Badea n-a făcut-o. Am plecat de la Antena 3.
În consecință, dacă Radu Banciu nu-și cere scuze pe post (atenție,
eu n-am zis nicodată ceva de rău pe post despre vreun colaborator al B!tv!), eu consider contractul cu B1tv rupt. În acest contract, pe lîngă exclusivitate, se prevede obligația din partea mea de nu înjura oamenii postului. Radu Banciu n-are un contract asemănător?

(…)

Precizări necesare:
1. Puțină lume știe că nu eu mă ofer ziarelor și televiziunior, ci ziarele și televiziunile îmi fac oferte. Le accept nu pentru bani, sînt deja pensionar cu acte în regulă și, în plus, observ, dramatic, cum se apropie funia de par și eu n-am terminat o mare parte din proiectele de scriitor și eseist, le accept convins că ziarul sau postul respectiv are nevoie de analiza mea de om care a făcut ziare la viața lui, care a citit și a scris despre politică și istorie. Dacă postul tv sau ziarul are nevoie, în persoana mea, de un luptător, de un revouționar, de un argat al unuia sau altuia dintre politicieni, să-i fi de bine, m-a pierdut de mușteriu. Am scris că mă gîndesc a a nu mai merge la B1tv – și în dimineața asta, la rece, am decis asta, deocamdată în privința talk-showurilor- cu interviul o să mai văd- nu pentru a stîrni vreun sentiment în sufletele facebookiste, ci pentru că printre cei cu care am dialogat pînă acum am găsit și altfel de oameni decît chibiți ai uneia sau alteia dintre echipele de lupte care se bat în arena politică. Repet ce am spus și-n postarea de azi noapte. Critica, oricît de severă, adusă unui politician de un jurnalist care se respectă, trebuie să fie inteligentă, convingătoare, fie și din considerentul că printre telespectatori sau cititori se află și oameni normali, care vor să înțeleagă ce se întîmplă în politică, spre deosebire de enoriașii diferitelor biserici și bisericuțe, care așteaptă doar înjurături și cîntări. Constat însă tot mai surprins că unii confrați mai tineri, seduși de zîmbetele parșive ale politicienilor, încîntați că primesc mesaje și telefoane de felictare (ipocrite, desigur) de la politicieni, ăși reduc intervențiile în scris sau la tv în litanii pro sau contra. Nu văd în aceste condiții rostul prezenței mele. Ce să fac? Să turui toată emisiunea Ponta e un ticălos, Băsescu e un erou al zilelor noastre? Păi, pentru așa ceva sînt mult mai buni tinerii confrați, care, oricum, sînt și mai în putere decît mine. Spre deosebire de tinerii confrați, eu am lucrat în presa comunistă. Știți care era coșmarul? Nu obligativitatea de a-l lăuda pe Ceașescu. Nu indicația de a denunța capitalsimul. Coșmarul era că număr de număr trebuia să scriem și să publicăm aceleași lucruri, toate clișee imbecile. Așa am impresia că se întîmplă acum în presa devenită tot mai de partid. Ți se sugerează cam așa: Da, Traian Băsescu a greșit în chestia cu terenul, dar dacă-l criticăm facem jocul Antenelor sau al lui Ponta sau al lui Blaga. Răspund:
Șeful statului iese în direct la TV și anunță că prin fata sa a cumpărat 300 de hectare cu un credit de la CEC. Trebuie să fii dușman al lui Băsescu pentru a nu-ți spune, ia să vedem dacă totul e în regulă? Nu, trebuie să fii jurnalist pur și simplu.

Mă bate gîndul să nu mai merg la emisiunile de la B1 Tv. M-am săturat pînă-n gît de Antena 3 pe dos. Puțini sînt cei care l-au criticat atît de dur pe Ponta ca mine.Înțeleg însă ca aceste critici să fie argumentate. Nu înțeleg însă ca emisiuni întregi să fie succesiuni de înjurături la adresa lui Ponta și succesiuni de cîntări la adresa lui Traina Băsescu. Mulți spun că presa s-a împărțit în două din punctul de vedere al telespectatorilor: fani Băsescu sau dușmani de-ai lui Băsescu. Telespectatori care să nu facă parte din cele două galerii nu sînt? Și dacă sînt ei la ce dracu se uită?!” (15 nov)

Nota noastra: Raspuns de la Radio Erevan: La Animal Planet, ca-i tot aia!

Sursa: Ziaristi Online

Update de la Politica ta: Ion Cristoiu a inventat demisia pe Facebook . Turcescu face misto de el.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.