Lansarile lui Larry Watts cu "Aliati incompatibili" la Botosani, Bacau si Suceava. VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Lansarile lui Larry Watts cu “Aliati incompatibili” la Botosani, Bacau si Suceava. VIDEO

Recent, istoricul american Larry Watts a intreprins un mini-turneu de lansare a cartii sale, „Aliaţi incompatibili – România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich”, in Moldova, respectiv la Botosani, Bacau si Suceava.

Larry Watts lansare Aliati IncompatibiliAvand ca punct de pornire teza de doctorat sustinuta de Larry L. Watts la Universitatea Umeå (Suedia), Aliati incompatibili este o carte in cheie dubla. Este, in primul rand, o tentativa temerara de a studia comportamentul statelor mici in aliantele incheiate in vreme de razboi cu instrumentele Teoriei Relatiilor Internationale (TRI). Temeritatea se leaga de orgoliile si aroganta acestei discipline care pretinde ca studiaza sistemul, si nu componentele, tabloul mare (big picture, doar vorbim de un autor american!), si nu trasaturile de penel. In conceptia multora dintre specialistii Teoriei Relatiilor Internationale, a te opri asupra acestor detalii inseamna tradarea principiilor disciplinei si esuarea in geopolitica si istorie. Dintr-o asemenea perspectiva, cazurile particulare, a se citi tarile mici, nu beneficiaza de atentie, sunt ignorate aproape programatic; in  consecinta, teoria esueaza in analiza si explicarea comportamentului lor, iar ceea ce nu se potriveste canoanelor teoriei practic nu exista.

Este constatarea de la care Larry L. Watts porneste aventura noii sale carti, pentru ca el este temerarul care vrea sa reconcilieze neorealismul (curentul principal al TRI) cu cazuistica ignorata pana acum a conduitei tarilor mici in aliantele de razboi, pentru a explica dinamica relatiilor pe care acestea le stabilesc cu marile puteri in aceste circumstante. Ironically (expresie foarte folosita de americani), temerarul este american, in conditiile in care reductionismul de care vorbeam mai inainte este atribuit de contestatari tocmai faptului ca teoria s-a nascut si s-a dezvoltat in Statele Unite. Nu este insa o surpriza pentru cei care il cunosc pe Larry si cartile sale, mereu dedicate unor subiecte fierbinti pe care multi fie le ignora, fie le expediaza cu formule inchizitoriale.

La Botosani, pe lângă edilul şef al orasului, au participat profesori de istorie şi directorul de la Filarmonică si peste 50 de botoşăneni pasionaţi de istorie. La Bacau, transmite Adevarul, evenimentul a fost lansat de Alexandria Librării la Arena Mall (vedeti video mai jos). La Suceava (video mai sus), manifestarea a avut loc la City Gallery. Mai multe imagini la Pagina de Facebook Librariile Alexandria.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.