INEDIT după 25 de ani. Revendicările protestatarilor din Piaţa Universităţii aflaţi în greva foamei: Un post de televiziune independent. Jurnalul Radio România din 11 iunie 1990 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

INEDIT după 25 de ani. Revendicările protestatarilor din Piaţa Universităţii aflaţi în greva foamei: Un post de televiziune independent. Jurnalul Radio România din 11 iunie 1990

Claudiu Cracea, Victor Roncea si Andreea Flondor in Piata Universitatii 1990

Claudiu Cracea, Victor Roncea si Andreea Flondor la Arhitectura in timpul Pietei Universitatii 1990

Astăzi, în cadrul rubricii noastre “File de istorie”, publicăm ştirile de la Radio România din radiojurnalul din 11 iunie 1990. Printre primele ştiri, una despre înfiinţarea unei televiziuni independente. Mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii democratice au discutat cu reprezentanţi ai Guvernului României despre această dorinţa a greviştilor foamei şi a celor care protestau în Piaţa Universtităţii. Grupul Independent pentru Democraţie a fost reprezentat la tratative de tânărul student Claudiu Crăcea (foto sus, la Arhitectură, alături de Victor Roncea şi Andreea Flondor). O dovadă că lupta pentru valorile democratice a lui Claudiu Crăcea, actualul presedinte al PNL Turnu-Măgurele, are rădăcini adânci. Pentru cei care nu-şi amintesc sau nu erau născuţi în 1990, trebuie să menţionăm că în 13-15 iunie 1990, hoarde de mineri, aduse de Ion Iliescu şi Petre Roman, au agresat mii de bucureşteni, studenţi în principal, pentru că nu erau de acord cu “democraţia originală” a comunistului Iliescu. În aceeaşi zi – 11 iunie 1990 -, la reşedinţa lui Iliescu de la Scroviştea, era hotărâtă evacuarea în forţă a Pieţei Universităţii.
Iată ştirile din 11 iunie 1990 de la Radio România:

Radiojurnalul zilei – 11 iunie 1990

La Bucureşti, primele discuţii dintre guvern şi greviştii foamei din Piaţa Universităţii s-au încheiat cu succes. S-au lansat promisiuni din partea ambelor tabere. Reprezentanţii guvernului au promis că vor susţine înfiinţarea unui post de televiziune liber, iar protestatarii au promis că vor încheia greva foamei o dată cu eliberarea unei aprobări pentru constituirea postului respectiv.

În Bulgaria, Partidul Socialist (fost comunist) a câştigat alegerile legislative cu majoritate de voturi. Rezultatul alegerilor i-a nemulţumit pe susţinătorii opoziţiei, care au ieşit şi au protestat în număr mare pe străzile din Sofia.
Primele alegeri libere din Cehoslovacia au fost câştigate de Vaclav Havel, iar alegerile din Peru au fost câştigate de candidatul independent Alberto Fujimori.

Senatorii aleşi la 20 mai au fost validaţi

Comisia de specialitate a Senatului României a început astăzi operaţiunea de validare a celor 119 senatori aleşi prin scrutinul de la 20 mai. Raportul privind aceste mandate urmează să fie întocmit până miercuri şi prezentat apoi spre aprobare Senatului la şedinţa sa în plen prevăzută să aibă loc joi, 14 iunie, ora 09:00.

Comisia de validare cuprinde 12 senatori dintre care 8 reprezintă Frontul Salvării Naţionale, 2 Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi câte unui din partea partidelor Naţional Liberal şi Ecologist Român. În ce priveşte Biroul comisiei de validare, preşedinte al acestuia este domnul Doru Tărăcilă, senator în circumscripţia electorală Călăraşi, reprezentând Frontul Salvării Naţionale, iar vicepreşedinţii sunt domnii Gelu Voican Voiculescu, senator în circumscripţia electorală Buzău din partea Frontului Salvării Naţionale, şi Haidu Gabor, senator în circumscripţia Harghita din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Claudiu Cracea in PIata Universitatii 1990 cu grevistii foamei

Primul dialog între greviştii foamei şi Guvern

Cu puţin timp în urmă, la Palatul Victoria, a început dialogul anunţat cu mai multe zile în urmă dintre o comisie guvernamentală şi reprezentanţii demonstranţilor şi greviştilor foamei din Piaţa Universităţii.
La discuţii sunt prezenţi din partea guvernului: domnii: Sever Georgescu, şeful secretariatului general, Radu Dop, adjunct al ministrului Sănătăţii, Lucian Constantinescu, din cadrul Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, Vladimir Pasti, consilier al primului-ministru, iar din partea greviştilor foamei: Dănuţ Lungu, Puiu Corneliu, Ovidiu Opilitaru; din partea organizaţiei Alianţa Poporului şi a Forumului Antitotalitar Român – Toader Mărieş, din partea organizaţiei 16-21 decembrie – Ioan Nemţiu, din partea Grupului Independent pentru Democraţie – Claudiu Crăcea (foto), din partea Sindicatului Studenţilor Academiei de Artă – Andreea Flondor, din partea sindicatului Institutului de Arhitectură – Alexandru Taboş, din partea Ligii Studenţilor – Mugurel Vasiliu.

Greva foamei pentru o televiziune liberă

La dialog, reprezentanţii greviştilor au prezentat drept unică revendicarea înfiinţării unui post independent de televiziune. Poziţia de principiu a guvernului fiind favorabilă existenţei mai multor posturi şi canale de televiziune, inclusiv private, s-a convenit că această problemă este de competenţa parlamentului căruia urmează să i se adreseze iniţiatorii. Comisia împuternicită de Guvern a dat răspunsuri şi a luat act de alte revendicări ale celorlalţi grevişti ai foamei absenţi de la dialog, urmând să le transmită celor în drept. În final, părţile prezente la întâlnire au semnat un protocol prin care se ia act de decizia participanţilor la greva foamei de a înceta această acţiune ca semn al încrederii lor în rezultatele pozitive ale dialogului de astăzi. La întâlnire s-au prezentat şi împuterniciţii din partea asociaţiilor Alianţa Poporului şi 16-21 decembrie care au cerut satisfacerea listelor lor de revendicări cu caracter politic.

“Vom înceta greva foamei”

Agenţia de presă “Rompres” a difuzat din partea greviştilor foamei din Piaţa Universităţii următorul comunicat:
“Noi, cei care facem greva foamei în Piaţa Universităţii, anunţăm opinia publică că, în urma protocolului încheiat astăzi cu secretarul general al Guvernului, vom înceta greva foamei aşa cum ne-am angajat, dar la data când ni se va da în mod real o autorizaţie completă pentru un post de televiziune independent.

Până în prezent noi am obţinut doar promisiunea că reprezentanţii Guvernului vor susţine rezolvarea cererii noastre. Din păcate, nu s-a precizat în protocol nici la ce nivel se va susţine cererea noastră, nici când şi, mai ales, nu ni s-a dat asigurarea că cererea noastră va fi într-adevăr rezolvată, ci doar susţinută. În consecinţă, invităm Guvernul să aibă deplină încredere în promisiunea făcută de noi că vom înceta acţiunea de grevă la data precisă la care ne va fi eliberată aprobarea definitivă pentru postul de televiziune independent şi privat de către toate organele competente.”
Comunicatul parvenit prin intermediul Rompresului este semnat de 19 grevişti ai foamei.

Surse: Turnu cu Stiri, Jurnalul si Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Pingback: INEDIT după 25 de ani. Revendicările protestatarilor din Piaţa Universităţii aflaţi în greva foamei: Un post de televiziune independent. Jurnalul Radio România din 11 iunie 1990 | MAGAZIN CRITIC

  2. Pingback: VIDEO: "Hristos a Înviat!" cu Ioan Alexandru în Piaţa Universităţii. 11 iunie 1990: 25 de ani de la stabilirea violenţelor din 13 iunie de către Ion Iliescu şi Petre Roman - Ziaristi Online | Ziaristi Online

  3. Pingback: “Hristos a Înviat!” cu Ioan Alexandru în Piaţa Universităţii. 11 iunie 1990: 25 de ani de la stabilirea violenţelor din 13 iunie de către Ion Iliescu şi Petre Roman – See more at: http://www.ziaristionline.ro/2015/06/11/video-hristos-a-i

  4. Pingback: “Hristos a Înviat!” cu Ioan Alexandru în Piaţa Universităţii. 11 iunie 1990: 25 de ani de la stabilirea violenţelor din 13 iunie de către Ion Iliescu şi Petre Roman | MAGAZIN CRITIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.