Zilele trecute, în cadrul unei reuniuni solemne în Marea Sală a Universităţii din Salzburg, Academia Scientiarum et Artium Europaea, din care fac parte treizeci şi patru de laureaţi ai Premiului Nobel, l-a primit cu mare bucurie în rândurile sale pe istoricul de artă român Radu Varia, ale cărui merite excepţionale şi a cărui carieră exemplară sunt menţionate în Diploma de academician, redactată în limba latină, pe care i-a remis-o Prof. Dr. Felix Unger, Preşedintele Academiei.
Cu prilejul alegerii sale ca membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, Radu Varia declara următoarele:
«Vorbim astăzi de progres, de aceea voi aminti aici cuvintele lui Paul Valéry din prefaţa volumului Le Nombre d’Or de Matila Ghyka: ignoranţa a făcut progrese.
Trăim într-o lume în care se vorbeşte despre democratizarea culturii. Ceea ce se întâmplă, iarăşi, este exact contrariul: democratizarea inculturii.
Iată de ce visez la Renaşterea cultului frumosului, a spiritului, a spiritualităţii – la care suntem chemaţi să participăm eroic pentru supravieţuirea civilizaţiei».
Cu numai o lună în urmă, cu prilejul reuniunii desfăşurate la Paris dedicată comemorării a 500 de ani de la trecerea în eternitate a lui Leonardo da Vinci, Preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere – care a reunit dintotdeauna nume ilustre printre care Konrad Lorenz, Léopold Sédar Senghor sau Federico Fellini – Excelența Sa Jean-Patrick Connerade, scriitor şi profesor de fizică la Colegiul Imperial de la Londra, a remis Diploma de Academician noilor aleşi. Au fost primiţi în Academia Europeană soprana Mariana Nicolesco în calitate de “strălucită personalitate a liricii mondiale şi de mentor al noilor generaţii de aspiranţi la desăvârşire în muzică” şi istoricul de artă Radu Varia pentru ”numeroasele sale iniţiative şi împliniri în spiritul elevat al culturii europene şi universale şi pentru opera sa fundamentală dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi”.
La Paris, Mariana Nicolesco şi Radu Varia primesc Diplomele de Membri ai Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere