Mihai Isac, Karadeniz Press: Ucraina e obsedata de Basescu si Romania - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Mihai Isac, Karadeniz Press: Ucraina e obsedata de Basescu si Romania

Ucraina continua razboiul mediatic impotriva Romaniei

Autoritatile si mass-media ucraineana, obsedate de Romania

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a avut saptamana trecuta o intrevedere cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Konstantin Gryshchenko, in marja Summit-ului OSCE de la Astana, din Kazakhstan. Intalnirea a avut loc intr-un context destul de tensionat, Kievul luand atitudine fata de declaratia presedintelui Traian Basescu vizand o eventuala unire cu Republica Moldova. Concomitent, mass-media de la Kiev acuza Republica Moldova si Romania ca provoaca anula pierderi de zeci de milioane de milioane de dolari.
Cei doi ministri au trecut in revista agenda diplomatica bilaterala in perioada urmatoare si au avut un schimb de opinii privind lucrarile Summit-ului OSCE de la Astana. Ministrul Teodor Baconschi a prezentat viziunea Romaniei privind abordarea relatiilor bilaterale romano-ucrainene pe baze noi, pragmatice si in spirit european, cu valorificarea oportunitatilor pe care cele doua state le au, indeosebi in domeniul identificarii si promovarii unor proiecte concrete in plan politic, diplomatic, consular si in domeniul economic. Ministrul roman de externe a evidentiat dorinta tarii noastre de consolidare a cadrului juridic bilateral cu Ucraina, precum si in privinta reluarii formatelor mixte de colaborare in diverse domenii de activitate, care sa se reuneasca pe baze regulate si sa abordeze in mod deschis problemele in vederea furnizarii de solutii reciproc acceptabile.
Cele doua parti au fost de acord ca un moment important al agendei diplomatice bilaterale il va constitui vizita la Bucuresti in prima parte a anului viitor a ministrului ucrainean al afacerilor externe. Ministrul ucrainean de externe a acceptat invitatia adresata in acest sens de Ministrul Baconschi. Totodata, pentru pregatirea acestui important eveniment, cei doi inalti demnitari au convenit parcurgerea unor etape, care presupun o intensificare in perioada urmatoare a contactelor diplomatice la nivelul Ministerelor de Externe din cele doua tari, pentru pregatirea unei agende substantiale de discutie.

Acuzatii ucrainene

Republica Moldova, cu ajutorul Romaniei, duce de nas Ucraina, care de mai bine de un an are pierderi de milioane pentru ca tot cedeaza in favoarea vecinei sale — Republica Moldova, relateaza publicatoa kieveana “Vlasti deneg” (Puterea banilor), citata de mass-media de la Chisinau. Potrivit publicatiei, cele mai mari cedari de pozitii Ucraina le-a facut atunci cand a dat din teritoriul sau pentru ca moldovenii sa-si construiasca portul de la Giurgiulesti, dar si in prezent, cand nu este clara delimitarea frontierei moldo-ucrainene in satul Palanca.
Ucrainenii se plang ca in anul 2009 portul de pe Dunare din orasul Reni a avut un venit mai redus cu 5,6 milioane de hrivne. Asta pentru ca portul de la Giurgiulesti, construit acum 2 ani la sudul Republicii Moldova, este mai modern, iar capacitatea terminalului de cereale este mai mare decat a portului Reni.
Publicatia mai scrie ca orice tensiuni economice dintre Ucraina si Republica Moldova sunt interpretate in primul rand de Romania, prin intermediul Uniunii Europene, drept o presiune asupra Chisinaului, care este parte la negocierile in privinta reglementarii transnistrene. Ucrainenii mai spun ca Guvernul de la Bucuresti, avand sustinerea Uniunii Europene, blocheaza orice tentativa a Ucrainei de a reinvia porturile sale de pe Dunare, pentru a nu afecta Republica Moldova.
Republica Moldova a semnat in 1999 un Acord cu Ucraina, prin care tara vecina a oferit 430 de metri din teritoriul sau pentru ca Moldova sa aiba iesire la Dunare. Guvernul de la Kiev acuza Republica Moldova pentru ca nu si-a respectat angajamentele de cedare a portiunii de 7 kilometri de sosea din satul Palanca in schimbul terenului de la Dunare.

Kievul, deranjat de declaratiile lui Basescu

Ucraina este interesata in mentinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat revent directorul Departamentului pentru relatia cu media din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Volosin. ‘Ucraina a fost, este si va fi o tara extrem de interesata in mentinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova’, a subliniat diplomatul ucrainean, comentand declaratiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora Republica Moldova ar putea reveni in granitele Romaniei in urmatorii 25 de ani. Kievul, a spus Volosin, vede in integritatea Republicii Moldova o garantie a intregii securitati europene. “O schimbare aici ar putea duce la destabilizare si la consecinte absolut imprevizibile la nivelul intregii arhitecturi a securitatii europene”, a afirmat el. Responsabilul ucrainean a subliniat, de asemenea, ca in prezent – cand la Astana (capitala Kazahstanului) isi incepe lucrarile summitul OSCE – este important mai mult decat oricand ca statele membre ale organizatiei sa-si reafirme angajamentul fata de principiul integritatii teritoriale a granitelor pe continentul european. “In acest sens, orice declaratii – indiferent din care parte vin – cu privire la posibila descentralizare, chiar si intr-o perspectiva mai indepartata, a Republicii Moldova si a deplasarii granitelor intr-o directie sau alta nu genereaza partii ucrainene decat nedumerire si ingrijorare”, a afirmat Volosin. Intre altele, diplomatul ucrainean a spus ca succesul eurointegrarii Ucrainei depinde de ea insasi si ea nu are nevoie de ajutor prin deplasarea artificiala a granitei UE.

Posibila unire cu R. Moldova

Seful statului crede ca Romania si Republica Moldova se vor uni, la un moment dat, daca romanii de pe cele doua maluri ale Prutului vor dori acest lucru. Intr-un interviu pentru Romania libera, Traian Basescu a vorbit despre relatia cu Rusia, despre trupele din Transnistria. “O data cu intrarea Republicii Moldova in UE, atunci vom fi impreuna in marea familie europeana, iar daca se va desfasura sau nu si un proces de unificare a celor doua tari, acest lucru tine mai putin de vointa oamenilor politici, pentru ca am certitudinea ca ei vor sti sa valorifice o dorinta populara, daca va exista, pe cele doua maluri ale Prutului. Romania are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova sa intre in UE. (…) Frontierele UE vor fi pe Nistru si evolutiile democratice din regiune vor stimula si alte tari, precum Ucraina, sa se indrepte spre UE. Peste 25 de ani Balcanii vor fi parte a UE si a NATO”. Intrebat daca “exista o perspectiva temporara, de pilda 25 de ani, in care Romania si Republica Moldova sa se uneasca”, seful statului a raspuns: “De ce nu?”.
De asemenea, presedintele Basescu a sutinut ca Rusia va deveni prietena Romaniei: “Oricand va respecta si interesele Romaniei, adica pentru mine, de exemplu, si acelasi sentiment este si la Moscova, functioneaza inca neincrederea. Cred ca nici la Moscova nu este mai multa incredere decat increderea care este la Bucuresti fata de Moscova (…) Pentru ca nu ne simtim deloc confortabil cu trupe ale Federatiei Ruse langa granita noastra, in Transnistria. Nu ne simtim deloc confortabil ca Federatia Rusa a tinut sa-si prelungeasca acordul de stationare a flotei de la Sevastopol pana in 2042. Daca Rusia priveste cu atat drag la statele din Regiunea Marii Negre, de ce e nevoie de o asemenea flota intr-o mare atat de mica?”.

Mihai Isac / Karadeniz Press

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.