Cu ce-l mai ”arde” Guvernul pe român: Taxa pe pârloagă, de zece ori mai mare decât impozitul pe terenul lucrat - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cu ce-l mai ”arde” Guvernul pe român: Taxa pe pârloagă, de zece ori mai mare decât impozitul pe terenul lucrat

Pe masa premierului Boc se află, în acest moment, un proiect de lege asumat de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care propune ca, din aprilie 2011, agricultorii şi alte categorii de proprietari care îşi lasă terenurile arabile nelucrate să fie sancţionaţi cu o amendă în cunatum de 400 de RON pentru fiecare hectar de pământ lăsat să devină pârloagă.

Tabără susţine că această sancţiune nu este un nou impozit impus românilor de Guvern ci doar o simplă amendă iar oficiali din subordinea să aduc ca argument faptul că acum, în România, conform unor statistici, ar exista circa 2 milioane de hectare de teren agricol nelucrat. Prin introducerea acestui impozit, mascat în amendă, statul ar încasa anual circa 120 de milioane de euro. Dar cei care vor suporta sancţiunea, fie că ea se numeşte impozit sau amendă, vor fi nu proprietarii de mari exploataţii agricole ci micii agricultori, adică ţăranii care nu dispun nici de bani nici de resurse, cum ar fi utilajele agricole moderne sau îngrăşămintele agricole, pentru a-şi lucra pământul pe care îl deţin şi de pe urma căruia să obţină un profit rezonabil.

Există însă şi voci care spun că o asemenea măsură introdusă de Guvern în an pre-electoral ar fi una “sinucigasa” pentru PDL care ar pierde astfel sprijinul politic important al micilor agricultori. Cum însă foamea de bani a puterii este mare iar electoratul încă uşor de păcălit este posibil ca această lege să treacă de Parlament fără probleme, mici agricultorii fiind amăgiţi, în schimb, ca de atâtea ori, fie cu subvenţii neglijabile fie cu alte stimulente populiste.

ROMÂNIA LIBERĂ care abordează acest subiect ne prezintă o statistica interesantă din care reiese că între raportările oficiale de terenuri arabile nelucrate şi cele reale este o diferenţă sensibila, suprafaţa arabila nelucrata fiind cu mult mai mare decat cea comunicata oficial de Ministerul Agriculturii.

Valoarea viitoarei amenzi, spune LIBERTATEA ,ar putea ajunge la 4 milioane de lei vechi pentru un hectar de teren agricol nelucrat.

GANDUL ,citând oficiali ai Minsterului Agriculturii, precizează că, acest nou tip de impozit, mascat în amendă, va fi introdus, cel mai probabil, în această primăvară. Voci autorizate din minister, mai spune sursa citată, susţin însă că măsura nu este una dictată de o decizie a Minsterului Agriculturii ci de una politică, despre care ministrul Valeriu Tabără a început să vorbească tot mai insistent inca din septembrie 2010 încoace.

O altfel de statistica apare în ZIARUL FINANCIAR care susţine că jumătate din suprafaţa agricolă a României este alcătuită din mari exploataţii agricole şi nu din cele mici sau foarte mici. Sursa citată mai menţionează că valoarea impozitului – amendă, propus pentru un hectar de teren nelucrat este de zece ori mai mare decât cel existent deja şi aplicat pentru un hectar de teren lucrat.

CURENTUL îl citează pe ministrul Valeriu Tabără, care a declarat ieri că proiectul de lege privind sancţionarea agricultorilor care nu îşi lucrează terenurile arabile ar putea intra în vigoare din luna aprilie a acestui an.

CLICK! ne anunţa că, de fapt, acest proiect de lege asumat de Valeriu Tabără a fost “copt” încă din luna noiembrie a anului 2010 şi că, dacă el nu trece ca atare de Parlament, va fi promovat de Guvern prin ordonanţa de urgenţă.

Reprezentanţii sindicatelor din agricultura spune COTIDIANUL , nu cred în această măsură şi afirmă că ea nu e suficientă pentru dezvoltarea agriculturii din România şi, ca atare, nu va avea niciun efect.

PUTEREA vine şi ea cu o variantă. Alta decât cea prezentată de celelalte surse de ştiri.O analiză mai amplă şi consemnarea mai multor opinii ale unor voci autorizate în domeniu duc la concluzia că măsura asumată de Valeriu Tabără nu se va aplica nici într-un caz în 2011 care este un an preelectoral, ci probabil, din 2013.. O astfel de lege sau ordonanţa de urgenţă , spune suraă citată, ar fi una “sinucigasa’ pentru PDL care ar pierde astfel voturile unui procent important din electorat, respectiv cel al agricultorilor mici şi mijlocii.

Maria Petrascu / Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.